Ландо Норис издуха Верстапен и триумфира в Гран при на Нидерландия


Ландо Норис издуха Верстапен и триумфира в Гран при на Нидерландия
Снимка: Getty Images

753 0

Британският пилот на Макларън Ландо Норис спечели убедително Гран при на Нидерландия във Формула 1. Той показа изключително доминация, като финишира с повече от 22 секунди аванс пред световния шампион и актуален лидер Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул).

Норис спечели и точка бонус за най-бърза обиколка на пистата в Зандвоорт, като я направи за 1:13.817 минута. На трето място завърши пилотът на Ферари Шарл Льоклер, който спечели три места и се качи на подиума.

Верстапен се изстреля на старта от втора позиция и влезе първи още в първия завой, като изпревари Норис. В 18-ата обиколна британецът успя да влезе агресивно във вътрешната част на един от завоите и изпревари Верстапен в битката за първото място.

Още: Макс Верстапен недоволства от Ред Бул: Просто сме твърде бавни

Пилотът на Макларън наложи много високо темпо, като увеличаваше преднината си пред любимеца на домакините и тя достигна до над 5 секунди. В 28-ата обиколка Верстапен влезе в бокса за смяна на гумите и излезе на пета позиция, а малко след това го последва и Норис, като механиците се справиха за малко повече от 3 секунди и той излезе отново пред Верстапен - четвърти. Временно колоната поведе съотборникът на Норис в Макларън - Оскар Пиастри.

В хода на състезанието британецът Джордж Ръсел с Мерцедес изпревари французина Пиер Гасли с Алпин за петото място, а вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес и Карлос Сайнс от Ферари подминаха испанския ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

В 34-ата обиколка и Пиастри се прибра в бокса за смяна на гумите и се върна на пистата на пета позиция, като отново Ландо Норис поведе с близо десет секунди аванс пред Верстапен. Австралиецът обаче бързо изпревари Джордж Ръсел и подгони монегаска Шарл Льоклер, който заемаше трето място.

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Към края на състезанието почти всички болиди бяха с твърди гуми, като със "софт" бяха само пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, които бяха съответно седми и осми в класирането.

Още: Ландо Норис не остави шансове на Макс Верстапен в първата тренировка преди ГП на Нидерландия

Седем обиколки преди края на състезанието на пистата в Зандвоорт авансът на лидера Ландо Норис пред Макс Верстапен стигна до повече от 18 секунди, а финишира с повече от 22.

Класиране:

1. Ландо Норис

2. Макс Верстапен

Още: "Мразех го": Шарл Льоклер с брутално честна изповед за свой съотборник

3. Шарл Льоклер

4. Оскар Пиастри

5. Карлос Сайнс

6. Серхио Перес

7. Джордж Ръсел

8. Люис Хамилтън

9. Пиер Гасли

10. Фернандо Алонсо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички