Да живее Ноле, кралят на тениса! Джокович покори Алкарас и Олимпийските игри, историята е пренаписана


Да живее Ноле, кралят на тениса! Джокович покори Алкарас и Олимпийските игри, историята е пренаписана
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

5964 0

Новак Джокович официално се превърна в най-великия тенисист в историята. Вече няма нещо, което сърбинът да не е печелил в тениса. Това стана факт, след като победи Карлос Алкарас във финала на Париж 2024 след изключително зрелищен мач и два успеха след тайбрек - 7:6(3), 7:6(2) за 2 часа и 52 минути игра.

Така след успеха на Олимпийските игри в Париж 2024 Ноле се превърна и в най-възрастния състезател, който печели тенис турнира на сингъл в историята на игрите.

Срещу него пък стоеше най-младият финалист в историята на олимпийския тенис. Алкарас загуби четвърти от общо седем двубоя срещу Джокович, като в критичните моменти сърбинът показа завидната си психика и не даде и шанс на испанеца в двата тайбрека. А пробиви в мача така и не паднаха.

Карлос пропусна 8 точки за пробив, а Ноле изтърва 6. Испанецът имаше два пъти повече уинъри (34 срещу 17), но и повече двойни грешки (33 срещу 25). Асовете бяха по 1, а двойките грешки - 2:1 за сърбина.

Новак Джокович срещу Карлос Алкарас - пълно развитие на финала в Париж 2024

Ето и развитието на мача:

Първи сет

1:0 - Джокович бе първият сервиращ, стигна се до разиграване на втори сервис, приключило след аут от Алкарас - 15:0. Последва ретур в аут, а след това и рисков форхенд от испанеца, попаднал в мрежата - 40:0. Къса от Ноле бе стигната и Карлитос я пласира остро по диагонала за успех. Алкарас стигна до 40:30, но последва бомбен сервис от сърбина и ретур в аут.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

1:1 - стигна се до разиграване на втори сервис, а накрая Алкарас прати форхенда си в аут - 0:15. С два чудесни сервиса и мигновеи уинъри от форхенд с вторите удари испанецът обърна за 30:15. Впоследствие Джокович отново бе опрян до стената, но след чудесна защита избухна с форхенд минаващ удар по диагонала - 30:30. Чудесен втори сервис изненада Новак за 40:30, но след това неуспешен бекхенд по правата от Алкарас завърши в мрежата - ДЮС. Джокович дори стигна до точка за пробив, но Карлос я неутрализира с перфектна къса. Последва сервис в тялото, който изненада Ноле - предимство за испанеца. Стигна се до нов дюс сле чудесна къса от Ноле. Все пак от втория си шанс Карлос спечели подаването си.

2:1 - невероятен ретур от Алкарас за 0:15, а впоследствие демонстрира изумителна защита, за да дочака грешка от смач в аут от Джокович - 0:30. Непредизвикана грешка от форхенд в аут от испанеца, а след това и още един форхенд по правата в аут - равенство. А след четири поредни точки сърбинът се измъкна от трудната ситуация и взе подаването си.

2:2 - добър ретур на Новак бе в основата на първата точка, за да поведе с 0:15. Впоследствие Джокович стигна до неособено прецизна къса и я запрати по правата за контра-пие - 0:30. Фамозен ретур на първи сервис се превърна в уинър - 0:40 и три поредни точки за пробив. Алкарас обаче се справи с всяка една от тях, което изнерви сърбина. Със сервис от 196 км/ч за Алкарас и следващата точка бе подсигурена, но последва и форхенд в аут по широчината - за нов дюс. Ас по правата от 207 км/ч, а след това впечатляващата защита на Джокович бе пречупена и испанецът измъкна подаването си.

3:2 - ретур в аут, но след това и неуспешна къса от Новак - 15:15. Хубаво разиграване и отличен бекхенд по правата от Джокович, след който точката му бе гарантирана въпреки невероятната защита от Алкарас - 30:15. Чудесна къса от сърбина някак бе хваната и пласирана по правата - точно върху линията - 30:30. Карлос стигна до точка за пробив след бекхенд по правата и контра-пие. Чудесен сервис и неуспешен ретур - дюс. С агресивна игра Алкарас стигна до втора точка за пробив, но и тя не бе осъществена след ретур в мрежата. С много мощен форхенд по правата испанецът стигна и до трета точка за пробив, но и отново не успя да върне топката след чудесен сервис - ДЮС. Ретур в аут, а след това повдигната топка от ретур и безпроблемен смач за сърбина.

3:3 - Алкарас набързо поведе с 30:0 след чудесни сервиси. Последва непредизвикана грешка от Карлос, но след това избухна със зашеметяващ минаващ удар по диагонала - 40:15, а след това спечели подаването си след нов отличен сервис.

4:3 - два неуспешни ретура и Джокович набързо поведе с 30:0. Топка от сърбина падна на външната страна на линията и затрудни Алкарас, който прати бекхенда си в мрежата. Последва първа двойна грешка от Новак, който обаче впоследствие спечели лесно подаването си.

4:4 - с отлични сервиси Алкарас набързо поведе с 40:0, а след непредизвикана грешка от форхенд на Джокович подаването бе спечелено.

5:4 - непредизвикана грешка от форхенд на Джокович - 0:15. Последва и двойна грешка, която постави Новак в много трудна ситуация при 0:30. Повдигната топка от ретур и Новак моментално я атакува с форхенд по правата - 15:30. Алкарас стигна къса, но след това я запрати в аут - 30:30. Чудесната защита на Карлос принуди Джокович да завършва няколко "сигурни" топки, а накрая сбърка една в близост до мрежата - точка за пробив пред Алкарас. Испанецът показа наистина изумителна защита, но накрая Новак завърши със смач - дюс. Карлос стигна до контра-къса и я пласира по правата за нова точка за пробив. Новак неутрализира този шанс, въпреки че Алкарас не спря да изумява със защита - нов ДЮС. Топка на линията затрудни Джокович и той сбърка в аут - пореден брейкбол. Сервис-мрежа рискува игра от сърбина и доза късмет, че ретурът на испанеца бе в аут - ДЮС. Филето на мрежата повдигна топката, а Алкарас я завърши с къса - пак точка за пробив, от която не се възползва след бекхенд по правата в мрежата - ДЮС. Петият шанс за пробив в гейма дойде след успешен бекхенд по правата, но също не бе оползотворен. Сервис-мрежа, ретур в аут и Ноле най-сетне стигна до геймбол, но не се възползва след чудесна защита и контраатака от опонента - пак ДЮС. При още един открил се геймбол маратонският гейм вече приключи след ретур в мрежата. Геймът продължи над 15 минути.

5:5 - оспорвано разиграване приключи с непредизвикана грешка от форхенд в мрежата за Ноле - 15:0. Дълбок ретур затрудни Карлитос и доведе до грешка от форхенда му за 15:15. Лоб от Джокович излезе в аут, но след това страхотна къса матира Алкарас - 30:30. Непредизвикана грешка от Новак, а след това и форхенд по правата след по-слаб ретур и подаването бе спечелено.

6:5 - неспасяема къса от Алкарас за 0:15, но след това методично проведена атака и смач от Джокович - 15:15. Ретур в аут, но след това и непредизвикана грешка от форхенд на Новак - 30:30. Ретур в аут, а след това и лоб в аут от Алкарас и отново не падна пробив.

6:6 - зрелищно разиграване, приключило с форхенд в аут от Алкарас. Джокович направи всичко както трябва, но накрая просто изгледа изумителния минаващ удар от Карлос, за което го аплодира - 15:15. Перфектна къса от Алкарас, която Новак дори не подгони - 30:15, но след това и сечен бекхенд в аут за равенство. Необяснима грешка от Алкарас от воле в близост до мрежата подари точка за пробив и сетбол пред сърбина. Сервис в средата, нетолкова остър ретур и мощен форхенд осигуриха дюс за Алкарас. А след ретур в аут геймът приключи.

Тайбрек (7:6)

7:3 - оспорвано разиграване завърши в полза на Джокович за 1:0, но Алкарас веднага изравни след добра защита и накрая форхенд по правата, превърнал се в уинър. Въпреки ретур в краката му Карлос с бекхенд я прати в опразнения ъгъл на корта - 1:2. Бекхенд по правата в аут от испанеца, а след това отлична атака и воле в близост до мрежата от сърбина - 3:2. Неуспешен ретур от Новак и размяната на полетата дойде при 3:3.

Новак рискува на максимум с ретура си на втори сервис и реализира уинър след невероятен къс диагонал и сериозна доза късмет - първи минипробив и 4:3. Непредизвикана грешка в аут от бекхенда на Алкарас за 5:3, а след това и ретур в аут - 6:3 и три сетбола за Джокович. Сърбинът стигна къса, а след това се разтегна максимално за стоп-воле и спечели сета.

Втори сет

0:1 - Алкарас набързо поведе с 30:0 след агресивна игра и грешки от Джокович, а след това дойде и ретур в аут - 40:0. При 40:15 сърбинът се подхлъзна при къса от опонента, но за негов късмет топката не мина от другата страна - 40:30. Впоследствие Ноле дори стигна до дюс. След къса от впечатляваща позиция Карлос стигна до четвърти геймбол, но Джокович го отрази след форхенд по правата от невъзможна позиция. Смач и след това бекхенд по правата в аут от сърбина и все пак подаването бе спечелено.

1:1 - непредизвикана грешка от бекхенд в аут на Алкарас, а след това и перфектен форхенд по правата в близост до линията от Джокович - 30:0. Ретур в аут, а след това и контра-пие и Ноле спечели подаването си на 0.

1:2 - ретур на втори сервис в мрежата, а след това и бекхенд в мрежата от Ноле - 30:0. При 30:15 Алкарас записа двойна грешка. Лош контакт на ракетата на испанеца с топката осигури точка за пробив пред Джокович. Карлос обаче вкара форхенд по обратния диагонал и намери ъгъла - дюс. Надстрелване и добра защита и от двамата, но накрая точката бе за испанеца след форхенд по правата. Сервис в тялото и ретур в мрежата и подаването бе спечелено.

2:2 - при 15:0 се стигна до зрелищно надстрелване, а удар на Джокович намери линията, което се оказа ключово, а Алкарас допусна грешка - 30:0. Плитък ретур и безпроблемен уинър за Новак, а след това и ретур в мрежата - подаването бе спечелено на 0.

2:3 - Алкарас рискува много с форхенд по диагонала и той изхвърча в аут - 0:15. Последва ретур в аут, но и пореден топка на линията за Джокович - 15:30. Епична размяна на къси завърши в полза на испанеца (30:30). Продължително разиграване от бекхенд страната по диагонала, но накрая форхенд от Карлос му донесе успеха - 40:30. Все пак и това подаване на Карлитос не мина без проблеми и се стигна до дюс. Ретур в мрежата, а след това и ретур в аут и пробивът отново се размина.

3:3 - оспорвано разиграване приключи с къса, която Алкарас стигна по изумителен начин и превърна в уинър - 0:15. Два неуспешни ретура от Карлос за 30:15, а след това и ас. Алкарас излезе на мрежата и имаше наглед лесна задача, но шокиращо прати топката в мрежата от прекрасна позиция.

3:4 - грешка от форхенда на Алкарас в аут, но след това и елементарна грешка от Джокович от воле в близост до мрежата - 15:15. Отличен сервис, плитък ретур и мигновен форхенд уинър за испанеца. Ретур в аут, а след ретур в мрежата подаването бе спечелено.

4:4 - бекхенд в мрежата от Алкарас, но след това филето на мрежата отново повдигна топка от Джокович и я изкара в аут - 15:15. При 30:30 Новак вкара нов мощен сервис - плосък по правата, а ретурът на Карлос отново не се получи. Сърбинът обаче не се възползва от геймбола след бекхенд в аут - дюс. Много продължително разиграване приключи със сечен бекхенд в аут от Алкарас. След това ретур в аут и Новак спечели подаването си.

4:5 - дроп-воле, лоб и още едно стоп-воле - Алкарас взе точката. Последва и ретур в мрежата за 30:0, а след това и отново неуспешен ретур - 40:0. Новак върна интригата в гейма въпреки фамозната защита на опонента - 40:30. Впоследствие се стигна и до дюс, след като се събраха на мрежата, а Джокович пласира минаващ бекхенд удар. Изтощително продължително разигравне завърши с къса от Алкарас, която му подсигури точката. А след смач Алкарас успя и да се измъкне и да спечели подаването си.

5:5 - ретур в мрежата, но след това неуспешна къса от Джокович - 15:15. Нова размяна на къси, този път завършила в полза на сърбина - 30:15. Последва и ретур в аут за 40:15, но след това и изумителен бекхенд по правата от Алкарас - 40:30. Лоб от испанеца излезе в аут и геймовете отново бяха изравнени.

5:6 - сервис, намерил линията, а след това и зрелищно воле - 15:0. Два ретура в аут и Алкарас поведе с 40:0. Бекхенд по правата в аут и това подаване бе спечелено на 0.

6:6 - изненадващ ретур в мрежата на втори сервис от Алкарас - 15:0. Успешна атака към мрежата от Новак за 30:0, При 40:0 пък се стигна до нов ретур в мрежата и ще има тайбрек.

Тайбрек (7:6)

7:2 - изумителен рънинг форхенд по диагонала от Джокович му осигури минипробив за 1:0. Този път Ноле показа феноменална защита и дочака грешката от Алкарас - 2:0. Ново маратонско разиграване този път приключи с форхенд по правата в аут от сърбина - минипробивът е върнат за 2:1. Отличен кик сервис от Алкарас и мигновен неспасяем форхенд в другата част на корта - 2:2. Новак отново осъществи феноменален форхенд в движение по късия диагонал за още един минипробив и 3:2. След смач сърбинът си осигури преднина от 4:2, когато дойде и смяната на полетата.

Непредизвикана грешка от форхенд на Алкарас за 5:2 при два негови сервиса. Бекхенд по правата попадна в мрежата и това осигури 4 поредни шампионски точки за Джокович. Мощен форхенд по правата и сърбинът стигна до успеха.

Преди двубоя на Париж 2024

Новак Джокович ще получи шанса да изпълни една от съкровените си мечти и да завоюва златото на Олимпийски игри. За да достигне на финала, той трябваше да се справи с имена като Ебдън, Надал, Копфер, Циципас и Музети.

От другата страна, стои Карлос Алкарас. Младият испанец е мотивиран за златото и ще се опита да разбие мечтата на своя противник. Карлитос трябваше да отстрани Хабиб, Гриекспор, Сайфиулин, Пол и Оже-Алиасим, за да си осигури място на финала.

За последно двамата се изправиха един срещу друг на финала на Уимбълдън на 14 юли, когато Алкарас се наложи безапелационно с 3:0 сета над Ноле и вдигна трофея.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички