Драма: Приказката за италианката отново бе с тъжен край - Уимбълдън има нова кралица


Драма: Приказката за италианката отново бе с тъжен край - Уимбълдън има нова кралица
Снимка: Getty Images

2023 0

Уимбълдън има своята нова кралица. Световната номер 32 Барбора Крейчикова спечели втория си трофей от турнири от Големия шлем след Ролан Гарос през 2021-ва година. Така 28-годишната чехкиня е със 100%-ова успеваемост във финалите на "мейджъри". На най-стария тенис турнир тя сломи седмата в света Жасмин Паолини с 2:1 сета (6:2, 2:6, 6:4 в отделните части за два часа игра).

Барбора Крейчикова победи Жасмин Паолини и спечели Уимбълдън

Разочарованието за италианката е огромно, тъй като това е втори турнир от Големия шлем за 2024-та година, в който губи на финала (след Ролан Гарос преди няколко седмици). Интересното е, че ако бе спечелила, тя щеше да стане първата, която покорява Уимбълдън, след като допреди това не е имала нито една победа в основната схема в предишните издания.

Крейчикова завърши срещата с 6 аса и 4 двойни грешки, а Паолини с 3 аса и 1 двойна грешка. Двойната ѝ грешка обаче дойде при точка за пробив в третия сет и бе решаващата, след като двете подаваха убедително и това бе единственият пробив в последната част.

Те имаха подобен процент вкаран първи сервис - 72% за новата шампионка и 73% за загубиата, но разликата дойде от спечелените точки на първи сервис - 73% за чехкинята и 61% за италианката. Паолини спечели същия процент и от точките си на вторис сервис, докато Крейчикова бе с 57% при този показател.

И двете реализираха общо по четири пробива в срещата, като Паолини го стори след 7 опита (включително два от които не се възползва, когато Крейчикова сервираше за трофея), а опонентката ѝ след 6.

Новата шампионка имаше както осезаемо повече уинъри (28 срещу 19), така и много повече непредизвикани грешки - 37 срещу 23. Ето и как се разви всеки гейм от двубоя:

Първи сет

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

1:0 (пробив) - Паолини сервираше първа и след размяна на бекхенд изпълнения накрая прати топката в аут по дължината. Чехкинята върна жеста за 15:15. При 15:30 Паолини излезе на мрежата, но не се справи с дроп-волето, пращайки го в аут и давайки две точки за пробив на опонентката. Още първата бе грабната след мощен форхенд по диагонала.

2:0 - геймът започна с ретур на италианката в аут. В крайна сметка той продължи на пълни обороти за Крейчикова и тя безпроблемно спечели подаването си на 0.

2:1 - чехкинята показа изумителна защита, премина в атака и вкара поредния форхенд по диагонала, превърнал се в уинър. След прекрасен ретур на Крейчикова Паолини бе затруднена и изкара топката в аут - 0:30. Все пак италианката се съвзе и стигна 30:30, а след това влязоха в разиграване на втори сервис, при което Паолини вкара прекрасен форхенд и пречупи опонентката - 40:30. Агресивен бекхенд по правата излезе в аут по дължината и все пак се стигна до дюс. Паолини отрази точка за пробив с прекрасна къса, но след това и пропиля още един геймбол. След нова непредизвикана грешка даде и нова точка за пробив, но се справи и с нея, а накрая спечели първия си гейм след 9-минутна битка.

3:1 - ретур в аут от Паолини, а след това отново безпощаден форхенд по диагонала от чехкинята поведе с 30:0. Оспорвано разиграване при 40:15 завърши с прекрасен бекхенд по правата, превърнал се в уинър след изненадваща смяна на посоката. Впоследствие се стигна до дюс след форхенд по правата в мрежата от Крейчикова. След спечелено разиграване от 17 удара и последвал ретур в аут подаването все пак бе спечелено.

4:1 (пробив) - след два удара в аут на Паолини опонентката поведе с 0:30. Ретур в аут и още едно спечелено разиграване и италианката изравни. Топка в аут по дължината обаче осигури точка за пробив за Крейчикова, а след бекхенд в мрежата пробивът бе факт.

5:1 - силата и прецизността в ударите на Крейчикова затрудняваха максимално Паолини и чехкинята набързо поведе с 40:0. При 40:15 Паолини поиска ястребово око, но то показа, че опонентката отново е намерила линията.

5:2 - Паолини потегли с ас, но след това с безпощаден смач Крейчикова изравни за 15:15. При 40:30 Крейчикова обаче сбърка смач в близост до мрежата и улесни опонентката си.

6:2 - ретур в аут, а след това чудесен сервис, плитък ретур и форхенд по диагонала, превърнал се в уинър, за 30:0. При 40:0 чехкинята раздвижи Паолини по целия корт и логично дочака грешката.

Втори сет

0:1 - Паолини поведе след ретур в аут, но след това не издържа на продължително разиграване и сбърка за 15:15. Последва нов неуспешен ретур за 30:15, а впоследствие италианката измъкна гейма.

0:2 (пробив) - Паолини поведе трудно с 0:30, а при 15:30 след продължително разиграване чехкинята сбърка сечен бекхенд в мрежата и даде две поредни точки за пробив на опонентката, като тя се възползва още от първата.

0:3 - при 15:0 Крейчикова отново пласира топка от външната страна на аутлинията и матира Паолини. С два страхотни форхенда италианката поведе с 40:15, но въпреки това се стигна до дюс. Паолини сбърка удар над глава от трудна позиция и даде точка за връщане на пробива. Все пак след размяна на сечени удари Крейчикова сбърка и се стигна до нов дюс. Впоследствие италианката спечели подаването си.

1:3 - Крейчикова започна с две двойни грешки. Паолини намери линията със страхотен форхенд и стигна до две точки за нов пробив при 15:40, но не се възползва от тях. След контра-пие чехкинята принуди опонентката да сбърка, а впоследствие спечели и подаването си.

1:4 - при 15:15 Паолини вкара важен ас, което ѝ подейства окуражително и спечели набързо подаването си.

2:4 - ретур в аут от Паолини, а при 15:15 и нов бомбен начален удар от Крейчикова - 30:15. Последва и ас на втори сервис, но след това и невероятен ретур по правата през най-високата част от мрежата, с който Паолини стигна до 30:40. Все пак след ретур в аут Крейчикова спечели подаването си.

2:5 - след много зрелищно разиграване и чудесен усет от Паолини тя успя да измъкне точката за 15:0. При 40:15 се стигна до непредизвикана грешка от Крейчикова от форхенд и италианката се доближи до гейм от изравняването на сетовете.

2:6 (пробив) - чехкинята взе само един гейм на подаването си и бе пробита отново.

Трети сет

0:1 - Паолини започна ударно третия сет и спечели подаването си на 0 след безупречна игра. 

1:1 - Паолини допусна непредизвикана грешка в аут от бекхен. Последва ас от Крейчикова, а след ретур в аут чехкинята също отговори с подаване, спечелено на 0.

1:2 - при 15:0 Крейчикова рискува много с ретура на втори сервис и го изкара в аут - 30:0. При 30:15 игра на сервис по правата и изненада опонентката. Чехкинята обаче вкара много добър ретур и матира италианката за 40:30. Впоследствие след по-продължително разиграване Крейчикова сбърка в аут.

2:2 - Крейчикова отново започна да намира линиите и поведе с 30:0, а спед това пречупи Паолини с методична атака по двата края на корта по широчина - 40:0. След ретур в мрежата взе и това си подаване на 0.

2:3 - два ретура в мрежата от чехкинята, а след това и сериозна грешка в близост до мрежата от чудесна позиция за уинър - 40:0. След още един ретур в аут на втори сервис подаването бе набързо спечелно - също на 0.

3:3 - Крейчикова отново използва силното си оръжие от първия сет - форхенд по диагонала, а след това вкара и ас. Паолини хвана смач, но последвалото дроп воле от чехкинята направи резултата 40:0. Двойна грешка попречи на подаващата да спечели трети пореден сервис-гейм на 0, но след това вкара ас и спечели подаването си.

4:3 (пробив) - Крейчикова поведе с 0:30 и се стигна до първа критична ситуация за подаващия в сета. Плитък ретур, излизане на мрежата и страхотно дроп воле от Паолини за 15:30. Последва и ретур в аут за равенство. Агресивен реутр положи основите за чехкинята за следващата точка, с която стигна до шанс за пробив, който обаче бе неутрализиран с търпелива игра от Паолини и дочакан сечен удар в аут - дюс. Крейчикова натискаше с форхенда си и затрудняваше Паолини, която накрая сбърка и предостави нов шанс за пробив. Тя оспорва първия си сервис, който бе отсъден в аут - в крайна сметка "ястребовото око" показа, че топката е с малко в аут - впоследствие Паолини допусна едва първата си двойна грешка в мача, но само в какъв момент.

5:3 - Паолини рискува с бекхенда си, но го прати в аут. Последва ас от Крейчикова, а след това и ретур в аут - 40:0. След неуспешен ретур подаването бе набързо и безпроблемно взето след мощни начални удари.

5:4 - Крейчикова търсеше линията и накрая допусна непредизвикана грешка от форхенд за 15:0. Последва ретур в мрежата, а при следващата точка Паолини излезе на мрежата и спечели добре подготвената точка с чудесно воле - 40:0. При 40:15 Крейчикова затрудни опонентката с отличен ретур и впоследствие спечели точката с бекхенд по късия диагонал. Все пак след ретур в мрежата Паолини измъкна подаването си и остана в мача.

6:4 - след повдигната топка от ретур Крейчикова вложи много сила във форхенда си и записа уинър за 15:0. Чехкинята затрудняваше Паолини с много сила в ударите си и италианката закъсня при последния удар и прати бекхенда си в аут - 30:0. Все пак дойде двойна грешка, а след това и оспорвано разиграване, завършило с бекхенд в аут от Крейчикова. След размяна на бекхенд удари Паолини хитро дочака нова грешка от бекхенд на чехкинята - 30:40 и шанс за пробив. Плитък ретур и Крейчикова излезе на мрежата, за да неутрализира опасността - дюс. Пласиран в ъгъла форхенд от Крейчикова доведе до грешката от бекхенд на Паолини и стигна до шампионската точка. Тя обаче бе пропиляна след опит за бекхенд по правата, излязъл много в аут - нов дюс. Чехкинята излезе на мрежата, Паолини показа невероятна защита и накрая волето на Крейчикова не бе добро, а Паолини я разстреля - отново шанс за пробив. И той бе неутрализиран след форхенд акция от Крейчикова и контра пие - нов дюс. С ас чехкинята стигна до нова шампионска точка, но и тя не бе грабната след много коварен ретур, който с доза късмет стигна много остро по диагонала - нов ДЮС. Паолини рискува с ретура на втори сервис и го прати в мрежата - трета шампионска точка. След бомбен сервис и ретур в аут мачът приключи.

Преди финала на Уимбълдън: Жасмин Паолини срещу Барбора Крейчикова

Паолини ще опита да спечели първи турнир от Големия шлем. Тя игра във финала на Ролан Гарос, но го загуби. Крейчикова също е на топ ниво в последно време и ще се надява да поднесе изненадата.

Двете са се срещали само веднъж до този момент, като любопитното е, че отново става въпрос за турнир от Големия шлем. През вече далечната 2018 година играят на Откритото първенство на Австралия, а чехкинята печели с 2:0 сета на 1/4-финалната фаза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички