"Екзекуторът на Алкарас" отнесе и Григор Димитров - грешки костваха мача на Гришо във Виена


"Екзекуторът на Алкарас" отнесе и Григор Димитров - грешки костваха мача на Гришо във Виена
Снимка: Getty Images

1845 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от Томаш Махач в мача от осминафиналите на турнира от сериите ATP 500 във Виена с 1:2 сета (7:6(5), 4:6, 3:6 в отделните части).

В първите два сета двубоят бе изключително равностоен. Григор успя да спечели първия по драматичен начин след тайбрек със 7:6(5). Във втория тенисист №1 на България започна да допуска много двойни грешки, както и непредизвикани такива, които му костваха много. Той допусна и пробив в последния десети гейм и загуби сета с 4:6.

Последният сет също бе изключително интересен. Махач проби още във втория гейм, но след това Гришо мигновено отговори със свой пробив. До края обаче българинът се срина и изпусна инициативата, което му коства срещата.

Въпреки пропуските в играта на Димитров - статистиката показва, че повечето двойни грешки (5) и непредизвикани такива (43) са били за полза на Махач - съответно срещу 4 и 38 на сметката на Григор. 

По този начин Димитров приключва с Виена на осминафиналата фаза. Чешкия представител продължава напред към 1/4-финалите, където ще мери сили с британеца Джак Дрейпър, който по-рано днес подчини италианеца Лучиано Дардери.

Григор Димитров преклони глава пред Томаш Махач

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор бе първият подаващ и поведе с 15:0 след грешка в мрежата на опонент. Резултатът бе изравнен след минаващ удар, който Димитров прецени в аут, но падна на линията. Непредизвикана грешка в аут от бекхенд за 30:15. При 30:30 последва ас, но след това и грешка от сечен бекхенд в мрежата за ДЮС. Бекхенд по правата в аут даде нов геймбол за Григор, но и той бе пропилян след хубав бекхенд смач с гръб към корта от чеха. И трети геймбол бе пропилян след сечен бекхенд по правата в аут. Ретур в аут даде четвърти шанс на Димитров, но последва и двойна гршека. След неуспешно воле от трудна позиция за българина се стигна и до точка за пробив, която бе неутрализирана след ретур в мрежата. Мощни сервиси все пак спечелиха грейма за Григор.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

1:1 - Григор притисна опонента и дочака грешка за 0:15. Последва обаче ас, а след това и бекхенд по правата в аут от трудна позиция от Григор - 15:30. Ретур на втори сервис в аут, а след това бекхендът на Димитров бе подложен на атака и накрая поддаде.

2:1 - бекхенд ретур на втори сервис в аут, а след това и лесна точка от сервис - 30:0. Махач бе притиснат, а българинът влизаше все по-навътре и накрая се поздрави с точката за 40:0. С ас подаването бе спечелено на 0.

2:2 - форхенд от трудна позиция за българина за 0:15. Мощен сервис и моментално воле след плитък ретур - 15:15. Непредизвикана грешка от Махач за 15:30, но резултатът отново бе изравнен след мощен форхенд по диагонала от чеха. Ретур в мрежата, а след това и контра-пие и подаването бе спечелено.

2:3 (пробив) - оспорвано и продължително разиграване приключи с форхенд в мрежата от Димитров (0:15). След това Махач показа впечатляваща защита и накрая дочака непредизвикана грешка от българина за 0:30. Последва ас, а след това и надстрелване, приключило с форхенд в аут от чеха - 30:30. Чудесен минаващ удар от Григор и Махач не се справи с дроп-волето, но след това чехът вкара впечатляващ бекхенд по правата - ДЮС. Махач се справи с къса от Димитров и пласира топка по много острия диагонал, за да стигне до точка за пробив. Филето на мрежата повдигна форхенд изпълнение от Григор и изкара топката в аут и пробивът бе факт.

3:3 - мощен форхенд уинър от Махач, но след това и непредизвикана грешка от форхенд - 15:15. Много красив бекхенд отвори разиграването за българина и въпреки неубедителна къса, накрая спечели играта на мрежата. Последва ас за 30:30, а след това и успешно излизане на мрежата (40:30). След две поредни двойни грешки се стигна до точка за пробив пред българина. Той излезе на мрежата, а минаващият удар бе в аут и така пробивът бе върнат.

4:3 - разнообразно и перфектно проведено разиграване от Григор пречупи опонента за 15:0, но след дълбок ретур, затруднил максимално българина, резултатът бе изравнен. Ретур в аут, а след това зрелищно разиграване по острите диагонали отиде в полза на Димитров - 40:15. След ас подаването бе спечелено.

4:4 - Махач поведе с 15:0, след като надигра Димитров на мрежата. Последва ас, но след това и непредизвикана грешка от форхенд - 30:15.  Два ретура в мрежата и геймът приключи.

5:4 - чехът поведе с 0:15, но последваха бомбени сервиси от Гришо и лесни и бързи точки, за да вземе подаването си.

5:5 - Махач излъга Димитров със сечен форхенд като реши да го прати по правата - 15:0. Последва непредизвикана грешка от форхенда на чеха, но следд това и ретур в аут - 30:15. Дойде и ас, а след нов бомбен сервис и безпроблемен форхенд уинър по диагонала.

6:5 - при 15:0 последва ретур в аут, а при 30:15 важен ас. Дълбок ретур принуди Григор да сбърка за 40:30, но все пак спечели подаването си след ретур на втори сервис в мрежата.

6:6 - чудесен дълбок ретур, а след това и мощен форхенд от Григор за 0:15. Доза късмет за Махач и две топки на линията, включително воле за 15:15, но след това неуспешно излизане на мрежата след чудесен форхенд минаващ удар от българина - 15:30. Последваха два аса, а след това и хубав форхенд по правата от чеха и подаването бе спечелено.

Тайбрек (7:6)

7:5 - Димитров сервира първи, а Махач отново излезе непредвидено на мрежата и изкара волето си в аут - 1:0. Зрелищно продължително разиграване приключи със сечен бекхенд в мрежата от българина - 1:1. Махач игра много умело и накрая с прекрасно бекхенд дроп-воле спечели и тази оспорвана точка - 1:2. Неуспешен ретур от чеха за 2:2, а след това зрелищен смач от българина за 3:2. С добри сервиси Махач отново поведе с 3:4. Първият минипробив бе за чеха за 3:5, а разиграването бе наистина зрелищно и вдигна публиката на крака, като завърш с успешен плонж от Махач. Бекхенд по правата от опонента излезе в аут за 4:5. Махач показа отлична защита при много продължително разиграване, но накрая сбърка от форхенд по правата и минипробивът бе върнат за 5:5. Последва двойна грешка от чеха, която осигури сетбол за българина при 6:5. Чудесен сервис и безпощаден форхенд по правата и тайбрекът бе спечелен - 7:5.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - вторият сет стартира с подаване на Махач и започна с равенство 15:15. Чехът успя да се добере до 15:30, след като пласира чудесен форхенд, но Гришо съумя да му отговри с хубав минаващ удар по правата (30:30). Махач продължаваше да изпозлва способността си да сменя посоките по правата и поведе - 30:40. В крайна сметка, чехът взе гейма след непредизвикана грешка на родния ни тенисист. 

1:1 - безупречен гейм на 0 за Гришо.

1:2 - Махач пласира хубав удар от бекхенд и взе преднината - 0:15. Последва ново гениално изпълнение на чеха по правата с къса топка - 0:30. Мощен втори сервис в тялото на Димитров го накара да прати кълбото в мрежата за 0:40. Ретурът на Григор от бекхенд влезе за 15:40, а след това се стигна до непредизвикана грешка на Махач (30:40). Все пак, със силно пласиран форхенд Томаш взе втори гейм в сета.

2:2 - Гришо започна сервис гейма си с отличен ас (15:0). Сеченият бекхенд на чеха му изигра лоша шега и той прати топката в мрежата (30:0). Последва грешка на Гришо с бекхенд (30:15). След това Григор реагира бързо, вкара първи сервис, излезе на мрежата и спечели важна точка и два геймбола (40:15). Непредизвикана грешка от Махач и гейм за Гришо.

2:3 - Гришо опита да изненада Махач с минаващ удар по диагонала, но той бе твърде силен и топката излетя в аут (0:15). Лош ретур от Димитров и нова точка в актива на опонента му (0:30). Григор пое инициативата в разиграването и можеше спокойно да отбележи, но пропусна целта с форхенд (0:40). Все пак, Томаш не направи грешки до края и затвори гейма в своя полза.

3:3 - форхендът на Григор продължаваше да бъде на много високо ниво и му донесе нова важна точка - 15:0. При следващото разиграване обаче той прати форхенд право в мрежата - 15:15. Тежък диагонален сервис от Гришо накара Махач да сбърка два пъти поред - 40:15. След това Димитров направи "акция" на мрежата и с къса топка матира съперника.

3:4 - сеченият бекхенд на чеха, който се опита да играе по правата излезе встрани за равенство - 15:15. Бекхенд в аут от Гришо след втори сервис на Махач, благодарение на лош отскок на топката - 15:40. Нова непредизвикана грешка от Димитров и гейм за Махач.

4:4 - страхотен ас на Гришо за старт на подаването му (15:0). Блестящо разиграване от двамата тенисисти, което завърши със запазената марка на Гришо - отиграване със смач, което му донесе магичната точка (30:0). Още един ас и три геймбола пред българина (40:0). Пореден силен сервис му донесе гейма.

4:5 - ново красиво разиграване завърши с удар в аут от Гришо, а след това Махач реализира ас (0:30). Последва двойна грешка от чешкия представител (15:30). Двойна грешка от Томаш - 30:40. Непредизвикана грешка от Димитров и гейм за Махач.

4:6 (ПРОБИВ) - светкавичен форхенд по диагонала от Махач (0:15). Непредизвикана грешка от бекхенд на Григор (0:30). Сечен бекхенд от Гришо се спря в мрежата - три сетбола за Махач. Първият бе спасен с рисково воле от Гришо, което попадна право на линията (15:40). Още едно рисково отиграване от форхенд и отново пласирано точно на линията (30:40). Двойна грешка, пробив и сет за Махач.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Махач откри сета с подаване, а първата точка бе за Гришо след отлично изпълнен къс удар на мрежата (15:0). Непредизвикана грешка на чеха - 30:0. Последва грешка и от Димитров в трудно разиграване - 30:15. Чехът пласира силен сервис и стигна до нова точка за равенство 30:30. Форхендът изневери на Григор при следващото разиграване, но такава грешка допусна и Махач след това за 40:40. Стигна се до страхотно разиграване, в което Димитров изпълни чудесен бекхенд, след което кортът се отвори, но там прати топката в аут. Последва силен първи сервис, който донесе гейма на Махач.

0:2 (ПРОБИВ) - двамата тенисисти откриха гейма с отлично разиграване, но невероятната защита на Махач се пропука, след като той прати топката в мрежата (15:0). Трета двойна грешка на Григор в мача за 15:15. Със сечен бекхенд по правата Гришо взе инициативата, но при следващия му удар топката излезе от очертанията (15:30). Гришо спаси първия опит за пробив с отличен смач (30:40). Жалко - Махач проби.

1:2 (ПРОБИВ) - Григор отговори с добър ретур на подаването на Махач, който направи резултата 15:15. Стигна се до две нови разигравания, в които тенисистите си размениха по една точка (30:30). Григор се добра до шанс за пробив, след като Махач сгреши, но чехът си поправи грешката с мощен сервис, който накара Димитров да сбърка (40:40). Томаш стигна до авантаж, но бе разочарован от сечен бекхенд на Григор и отново - 40:40.

Махач се добра до ново предимство, но Григор Димитров постигна още един шедьовър - стоп воле на мрежата (40:40). Фантастичен бекхенд от Гришо по правата и втори шанс за пробив на българина. Топспин бекхенд на рактена №1 на България провали шанса му за пробив, след като се озова в мрежата. Гришо най-накрая проби, и то след грешка на Махач в ключов момент.

2:2 - бърз гейм в полза на Гришо (на 15).

2:3 - Махач отговори също с бърз гейм, който спечели на 15.

3:3 - летящ старт за чеха, който пласира отличен бекхенд по правата (0:15). Гришо обаче се върна в гейма с няколко отлични първи сервиса и поведе с 40:15. В крайна сметка, Гришо взе гейма с нов силен сервис.

3:4 - Махач отчая Григор - първо с много прецизен бекхенд по правата за 0:15, а след това с форхенд по диагонала за 0:30. Гришо обаче отвърна с "банан" по правата 15:30. Чехът обаче вкара първи сервис и си върна инициативата (30:40). Сеченият бекхенд на Гришо обаче излезе в аут и гейм за чеха.

3:5 (ПРОБИВ) - осмият гейм в сета стартира с непредизвикана грешка на Димитров (0:15). Следващото разиграване беше много красиво, което Гришо завърши с топспин по диагонала и взе точката (15:15). Ретур от втори сервис на Махач далеч от обсега на Димитров (15:30). Григор навлезе в корта и завърши с отличен минаващ удар - 30 равни. Жалко - изключително дълго разиграване под диктовката на нашия тенисист, но в края Гришо сбърка и точка за пробив на Махач. Стоп воле от Григор затрудни максимално Томаш, който опита смач, но излезе в аут (40:40). 

Двойна грешка опропасти първия авантаж за Димитров. Последва нов такъв след солиден сервис с 213 км/ч, но непредизвикана грешка от Гришо възстанови равенството. След сечен бекхенд на Григор чехът игра по правата и реализира за авантаж. Нова непредизвикана грешка от българина и пробив за чеха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички