Григор Димитров е пряко замесен в бруталния допинг скандал със световния №1 в тениса Яник Синер


Григор Димитров е пряко замесен в бруталния допинг скандал със световния №1 в тениса Яник Синер
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

18219 0

Ракета №1 на България в тениса за всички времена Григор Димитров е пряко замесен и дори ощетен заради допинг скандала, който гръмна в понеделник с Яник Синер. 

Както е известно, световният №1 е дал не една, а две положителни проби за употреба на допинг през март 2024 година, а един в един от турнирите, които той спечели, италианецът се изправи именно срещу Гришо във финала. 

Как Гришо е замесен в скандала със Синер? 

По време на първото американско турне в тенис тура за 2024 година, италианският тенисист е дал две положителни проби. По време на турнира на твърди кортове в Индиън Уелс през март Синер е дал положителна проба за ниски нива в кръвта на метаболит на клостебол - забранен анаболен стероид.

Григор Димитров пряко замесен в случая с Яник Синер

На 10.03 и 18.03 са двете положителни проби, но Синер не беше изваден от турнирите в следващите месеци. Така, той записа участие и на турнира в Маями, където във финала се изправи срещу Григор Димитров на 31-ви март. В последната за надпреварата среща Синер прегази Гришо, който правеше една от най-силните си седмици за последните 7 години. 

Въпросният анабол е забранен, тъй като неговата употреба води до повишено физическо представяне и подобряване на работата на мускулатурата. Неслучайно, има доста коментари в социалните мрежи за начина, по който Синер е изглеждал в мача си срещу Димитров: 

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

 

 

Григор Димитров все още не е говорил по темата, но това сториха немалко негови колеги, сред които Ник Кирьос и Денис Шаповалов. Двамата бяха особено критични към липсата на сериозно наказание за Синер. 

Що се отнася до италианеца, то той твърди, че до наличието на ниски нива на стероида се е стигнало заради масажиращ гел. Наказанието му пък изглежда незначително - малко над 300 хиляди долара и 400 отнети точки от турнира в Индиън Уелс. За турнира в Маями той няма получено наказание. 

Дали обаче е трябвало да играе на Мастърса във Флорида, предвид дадените положителни резултати на допинг тестове, остава повече от любопитен въпрос. Повече информация за допинг скандала със световния №1 четете тук

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички