ЛУД МАЧ! Мръсни номера, епичен дуел, 2 пропуснати мачбола от Гришо - Димитров е аут от Монте Карло (ВИДЕО)


ЛУД МАЧ! Мръсни номера, епичен дуел, 2 пропуснати мачбола от Гришо - Димитров е аут от Монте Карло (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

30181 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/8-финалите на турнира в Монте Карло, част от сериите "Мастърс 1000". 32-годишният хасковлия изигра луд мач срещу седмия в света Холгер Руне, но за съжаление преклони глава след два загубени тайбрека и битка, продължила 3 часа и половина (6:7(9), 6:3, 6:7(2) в отделните части). 

ПРИ РЕКОРДЕН НАГРАДЕН ФОНД: ГРИГОР ДИМИТРОВ СИ ТРЪГНА С КОЛОСАЛНА СУМА ПАРИ ОТ МОНТЕ КАРЛО

Срещата бе една от най-качествените и оспорвани в тениса през 2024 година. И двамата изиграха много силен двубой, но за съжаление, Руне бе клиничен в последния тайбрек, където не остави шансове на Димитров. На 1/4-финалите той ще срещне втория в света Яник Синер.

Прекрасният двубой бе леко помрачен от неспортсменска проява на датчанина след първия сет. Още след откриващия гейм на втората част той поиска намеса на физиотерапевт, въпреки че след края на първия сет отсъстваше от корта за няколко минути, за да се преоблече целия. Димитров не остана доволен и се ядоса на съдията на стола, че е позволил това прекъсване за физиотерапевт.

В крайна сметка във втората част българинът бе по-добрият с разлика, като видимо имаше спад в играта на младия датчанин, който обаче се съвзе напълно за решаващата трета част. В края ѝ, точно преди тайбрека, Григор пропусна и два мачбола на сервис на съперника.

НЕСЕРИОЗНО: ПРАТИХА ГРИГОР ДИМИТРОВ В "ТРЕТА ГЛУХА" - РЕДОМ ДО "СЛАБАЦИ" И "АНОНИМНИЦИ

Димитров приключи срещата с три аса, колкото имаше и опонентът, докато двойните грешки бяха 4:3 за българина. Процентът вкаран първи сервис за Руне бе 70 (от които 64% спечелени точки там) срещу 63 за Григор (73% спечелени точки там). На втори сервис седмият в света спечели 54% от точките си, докато Гришо - 47%.

Датчанинът допусна повече непредизвикани грешки - 16 срещу 10, но имаше леко предимство при уинърите - 36 срещу 35. И в този мач обаче Григор Димитров блесна - записвайки удара на годината със зрелищно изпълнение (ВИДЕО).

Димитров стигна до цели 10 точки за пробив в мача, но се възползва от само 3 от тях. Съперникът му имаше доста по-малко шансове - 4, като Григор неутрализира цели 3 от тях.

Единственият пробив за Руне дойде в средата на първия гейм, но Димитров го върна в 10-ия, а след това двамата сервираха убедително. Така се стигна до гладиаторски тайбрек, изпълнен с безбройн точки за минипробив. В негоГригор пропусна сетбол и накрая загуби с 9:11.

Във втората част видимо Руне не се чувстваше добре и Григор го проби два пъти, за да спечели с 6:3. Третата част предложи по един шанс за пробив за двамата до средата, но те не бяха грабнати. Ключов момент в мача бе 12-ия гейм от третата част, когато Григор стигна до две точки за пробив и съответно два мачбола, но с мощни сервиси датчанинът не му даде шанс. А в тайбрека всичко се разви катастрофално и след доза късмет Руне го спечели със 7:2.

Първи сет

1:0 - Григор сервира първи, а мачът започна с ретур в аут. Първото разиграване приключи с форхенд в мрежата от Руне за 30:0, а при следващото датчанинът рискува с остър форхенд по диагонала, който изкара в аут (40:0). Последва първа двойна грешка, но след това подаването бе спечелено безпроблемно.

1:1 - непредизвикана грешка от форхенда на Руне за 0:15, но след това датчанинът вкара много красива къса за 15:15. Последваха две лесни и бързи точки след отлични сервиси и агресивни форхенд изпълнения - 40:15. След бекхенд по правата от Григор, завършил в мрежата, и Руне спечели подаването си.

2:1 - Григор сбърка сечен бекхенд в аут за 0:15, но след това се справи добре с много дълбок ретур и с хубав форхенд принуди Руне да сбърка - 15:15. Бекхенд в мрежата усложни ситуацията за 15:30, но след това последва бомбен сервис, който не бе върнат. Красив сечен бекхенд по правата затрудни Руне и датчанинът сбърка в аут за 40:30. Последва обаче остър ретур, след който Григор отигра с бекхенд в мрежата - дюс. Отлична игра по двата края на корта и излизане на мрежата от Димитров, но минаващият удар по правата от опонента не прехвърли мрежата. И този геймбол обаче бе пропуснат след сечен бекхенд в мрежата - нов дюс. Григор натисна повдигната топка с мощен форхенд и Руне поддаде, а след това дойде и прекрасен сервис, освободил целия корт за безпроблемен форхенд по обратния диагонал.

2:2 - Григор вкара хубава къса, но Руне показа впечатляваща скорост, стигна я и я прати по острия диагонал в близост до мрежата - никакъв шанс за Димитров (15:0). Последваха два ретура в аут, а след това и изящен прехвърлящ удар - отлична игра от датчанина и подаване, спечелено на 0.

3:2 - Руне натисна бекхенда на Григор и той накрая поддаде за 0:15. Ретур в аут за 15:15, а след това и нов бомбен сервис, който не бе върнат (30:15). Филето на мрежата направи ретура на датчанина коварен, защото Димитров бе хванат в крачка, но реакцията на българина бе брилянтна и последва изящна къса - 40:15. Руне бе във водеща позиция и излезе на мрежата, но не се справи с дроп-волето и загуби точката.

3:3 - геймът започна с ретур в мрежата, а при следващото разиграване Руне качи топката на линията и това затрудни Димитров, който сбърка в мрежата - 30:0. Последва двойна грешка, а след това и рисков удар от Руне по правата при най-високата част от мрежата, който не мина от другата страна - 30:30. Непредизвикана грешка от форхенд на датчанина доведе и до първа точка за пробив - тя бе неутрализирана след добър сервис и агресивни удари от Руне, които пречупиха Григор. Впоследствие и Руне пропусна геймбол след непредизвикана грешка от форхенд за нов дюс. Отлична къса от датчанина му осигури нов геймбол, но и той не бе грабнат след повдигната топка, която Григор превърна във форхенд уинър - дюс. Григор стигна до още една точка за пробив - при нея игра на втори сервис, но Руне го пречупи с контра-пие - нов дюс. След бомбен сервис, а след това и оспорвано разиграване, приключило със сечен бекхенд от Гришо в мрежата - Руне се измъкна от трудния гейм.

3:4 (пробив) - ретур в аут, а след това двамата се събраха на мрежата за хубава размяна, приключила с прехвърлящ удар в аут от българина - 15:15. Руне излезе на мрежата след хубав ретур и прехвърлящият удар от Димитров от трудна позиция отново излезе в аут - 15:30. При 30:30 двамата показаха много силна игра, но накрая къс удар от Григор затрудни Руне, който сбърка в аут. Двойна грешка доведе до дюс, а след изключително остър ретур Руне стигна и до точка за пробив. Димитров излезе на мрежата след добър форхенд, а датчанинът прати минаващият си удар по правата в аут - нов дюс. Руне стигна до нова точка за пробив след излизане на мрежата от Димитров, който бе хванат в крачка с контра-пие. Отличен сервис и ретур в аут, за да бъде неутрализирана - дюс. Още един ретур в аут, но след това пак се стигна до дюс след силна игра от датчанина. Зрелищна размяна на мрежата и смач от Руне с гръб към корта му осигури трета точка за пробив. Оспорвано разиграване накрая приключи със сечен бекхенд в мрежата и Григор бе пречупен.

3:5 - дълбок ретур на втори сервис затрудни Руне и го принуди да сбърка в мрежата - 0:15, но веднага след това последва ас на втори сервис - 15:15. Последва още един ас, а след това зрелищно разиграване между двамата, което приключи след мощен форхенд от Григор навътре в корта, който пречупи защитата на Руне - 30:30. Хубав бекхенд по правата от Руне му осигури геймбол, който бе грабнат след ретур в аут.

4:5 - Гришо бе притиснат с дълбок ретур, но отговори с хубав форхенд уинър по правата от трудна ситуация. Подаването бе спечелено на 0 след прекрасен сервис при 40:0 и неуспешен ретур от Руне, който ще сервира за сета.

5:5 (пробив) - отново перфектно изпълнена къса донесе успех на Руне за 15:0, но след това Григор вкара прекрасен бекхенд ретур по правата, за да изравни. Още един хубав бекхенрд ретур осигури предимство за Григор в разиграването и последва форхенд уинър - 15:30. Двойна грешка подари две точки за пробив на българина. Първата бе пропусната след "странно" разиграване с доста повдигнати топки и грешка от форхенда на Григор. Втората обаче бе грабната след излизане на мрежата и прекрасно дроп-воле.

6:5 - ретур в аут на втори сервис, а след това нов хубав начален удар, плитък ретур и безпроблемен форхенд уинър по правата - 30:0. Още един ретур в мрежата, а след това и непредизвикана грешка от форхенда на Руне - подаването бе спечелено на 0.

6:6 - Руне започна с двойна грешка, но след това излезе на мрежата за безпроблемен смач - 15:15. Контра-пие от датчанина направи резултата 30:15. При следващото разиграване опита да смени посоката, но прати бекхенда си по правата в мрежата - 30:30. Ретур в аут обаче осигури геймпойнт за Руне - след бекхенд в мрежата от Гришо - се стига до тайбрек.

Тайбрек (6:7)

9- 11! Григор вкара добър сервис, но последва неприятна непредизвикана грешка от форхенд - минипробив за 0:1. Той бе върнат веднага след грешка от бекхенд в мрежата на Руне (1:1). Руне тръгна да излиза на мрежата и бе неприятно изненадан от Димитров - още един минипробив и 2:1 за Гришо. Ретур в мрежата (3:1), но след това и успешен много агресивен такъв, който принуди Григор да сбърка - 3:2. Размяната на полетата дойде при 3:3 след бекхенд в мрежата от Димитров.

Оспорвано разиграване завърши с форхенд по правата в аут от Руне и пореден минипробив за 4:3. Агресивен ретур от датчанина му осигури голямо предимство и след безпроблемен смач отново изравни. Димитров излезе на мрежата след хубав форхенд, но допусна неприятна непредизвикана грешка - 4:5 и два сервиса за Руне. Мощен форхенд от датчанина принуди Григор да сбърка в аут за 4:6. Все пак Григор не се предаде и при оспорвано разиграване вкара много хубав форхенд по диагонала и принуди съперника да сбърка в аут - 5:6. Хубав сервис в тялото от Григор и след това форхенд, попаднал на линията - тайбрекът продължава - 6:6 и нова смяна на полетата.

Руне имаше късмет с филето на мрежата и Григор бе изненадан, като прати топката в мрежата - 6:7 и трети сетбол за датчанина. Много напрегнато и продължително разиграване, завършило с форхенд в аут от Руне (7:7).

Григор показа отлична защита, а Руне сбърка волето в близост до мрежата, пращайки го в аут - 8:7 и първи сетбол за Гришо - и то на негов сервис. Руне обаче показа силна защита, а след това притисна Димитров с удар по правата и българинът сбърка в мрежата - 8:8. Много неприятна грешка от форхенд при полуопразнен корт от Григор и 8:9 за Руне при два негови сервиса - четвърти сетбол. Излизане на мрежата за датчанина и дроп-воле, което излезе в аут за 9:9. Руне спореше със съдията за решението и вбеси публиката, но решението нямаше как да бъде променено. Филето на мрежата повдигна топка на Гришо и Руне завърши с форхенд по правата за 9:10. За съжаление, оспорвано разиграване приключи с топка от Димитров, повдигната от филето на мрежата и излязла в аут - 9:11.

Втори сет

1:0 (пробив) - Григор пречупи Руне с хубави форхенд изпълнения в двата края на корта и го принуди да сбърка в мрежата - 0:15. След това българинът хвана навреме къса от съперника и я пласира неспасяемо за 0:30. При 15:30 Димитров опита агресивен форхенд, но освободи целия си корт и опонентът се възползва - 30:30. Датчанинът заложи на нова къса, а след това спечели топката след безпроблемен смач. След прехвърлящ удар в аут се стигна до дюс. Агресивен ретур от Григор и бекхенд в мрежата от Руне - първа точка за пробив в сета. След грешка от форхенда на датчанина в мрежата пробивът бе факт.

*След гейма Руне поиска помощ от физиотерапевт и това прекъсна мача. Гришо се поизнерви на факта, че съдията на стола го позволи точно сега.

2:0 - след неуспешни ретури от опонента и след ас Григор поведе с 40:0. При 40:15 Димитров вкара още един ас и затвърди пробива.

2:1 - Руне набързо поведе с 30:0 след кратки разигравания, а след това се стигна и до ретур в аут (40:0). След бекхенд в мрежата от българина подаването бе спечелено на 0.

3:1 - ретур в аут, но след това и бекхенд ретур по правата на втори сервис, превърнал се в неспасяем уинър - 15:15. Още един ретур в аут, но след това коварен плитък ретур, кото затрудни Димитров и той прати топката в аут - 30:30. Григор повдигна топката, но датчанинът не се ориентира добре и прати форхенда си в мрежата за 40:30. С хубаво контра-пие подаването бе спечелено.

3:2 - зрелищна размяна на мрежата между двамата завърши в полза на Григор. Руне продължи да използва много къси, Димитров ги хващаше, но накрая сбърка в близост до мрежата в аут за 15:15. Непредизвикана грешка от форхенд на датчанина направи резултата 15:30, а след поредната къса вкара хубав прехвърлящ удар, за да спечели точката - 30:30. Два ретура в аут и Руне се измъкна от сложната ситуация.

4:2 - Руне отново бе агресивен на втори сервис на Григор и това му донесе успех за 0:15. След добър сервис и плитък ретур Димитров завърши без проблеми в близост до мрежата, но след това дойде неприятна двойна грешка - 15:30. Този път агресивният ретур на втори сервис попадна в мрежата - 30:30. Българинът стигна навреме до къса и пласира топката по правата за 40:30, а след това мощен форхенд от опонента излезе в аут.

4:3 - Гришо стигна къса на Руне и отигра перфектно с бекхенд по правата, а следващият опит за къса от датчанина завърши в мрежата - 0:30. Поредна къса, Григор опита контракъса, но не прехвърли - 15:30. Ретур в аут за 30:30, а след това зрелищна размяна, завършила с безпощаден смач от Григор за 30:40 и точка за пробив. След още една къса се стигна до добър прехвърлящ удар от Руне - Димитров догони топката, но хотдогът му завърши в мрежата - дюс. Впоследствие датчанинът спечели подаването си, след като при геймпойнта Димитров опита къса, но Руне я стигна и впоследствие отигра воле.

5:3 - този път Димитров заложи на къса и Руне нямаше шанс да я стигне - 15:0. Нова размяна на къси от двамата, а Димитров стигна навреме и пласира форхенд в опразнения корт - 30:0. ИЗУМИТЕЛНО - Григор отигра с ръка зад гърба и матира съперника за 40:0. Руне вкара неспасяем ретур от 160 км/ч за 40:15, а при следващата точка излезе на мрежата и с воле записа втора точка в гейма. Все пак подаването бе спечелено след плитък ретур и хубав дълбок форхенд от Григор.

6:3 (пробив) - геймът започна с ретур в аут, но след това Руне прати форхенда си в аут. Последва неуспешен опит за къса и 15:30. Още една къса, а Григор отигра перфектно в близост до мрежата и стигна до две точки за пробив при 15:40. Още една къса, която Димитров стигна навреме и завърши по правата, а Руне не успя да прехвърли обратно.

Трети сет

1:0 - ретур в аут за 15:0 за Гришо, но след това бекхендът му по правата изневери и излезе в аут - 15:15. Неуспешен опит за къса от Руне, но след това дойде неприятна двойна грешка - 30:30. Ретур на втори сервис в аут, а след това и още един ретур в аут и подаването бе спечелено.

1:1 - отличен ретур, а след това изящен бекхенд по правата, превърнал се в уинър за Григор - 0:15. Ретур в мрежата, а след това и добро контра-пие от Руне за 30:15. Грешка от форхенда на Руне в аут за 30:30, а след това излизане на мрежата за датчанина и воле, но отлична скорост от Григор и лесно отиграване в близост до мрежата - 30:40 и първа точка за пробив в сета. Прекрасна възможност се откри пред българина, който пак показа добра скорост, но сбърка бекхенд по правата от много добра позиция - дюс. Добра защита от Гришо бе пречупена с излизане на мрежата и смач за геймпойнт. След къса, която Григор не успя да отиграе, подаването бе спечелено.

2:1 - два ретура в мрежата за 30:0. При 30:15 Руне заложи на поредна къса, но Григор я стигна и отигра добре, принуждавайки датчанина да сбърка в аут - 40:15. След ретур в мрежата подаването бе спечелено.

2:2 - след дълбок ретур от Григор Руне сбърка в аут, но след това Димитров сгреши бекхенд по правата в аут за 15:15. Сечен бекхенд от българина в мрежата, а след това и още един бекхенд в мрежата - 40:15. След лош контакт на ракетата му с топката датчанинът прати топката в аут за 40:30, а след това Григор го притисна с агресивни форхенд изпълнения и го принуди да сбърка - дюс. Димитров хвана още една къса от Руне, но след това опонентът вкара хубав бекхенд по правата от трудна позиция. След ретур в мрежата Руне се измъкна и от тази ситуация.

3:2 - коварен сечен удар от Руне свали много топката и Григор я прати в аут - 0:15. Ключово оспорвано разиграване отиде в полза на Димитров за 15:15, но след това дойде фамозен ретур, който нямаше как да бъде върнат - 15:30. Важна бърза точка след неуспешен ретур, но след това Руне показа добра скорост и стигна бързо до мрежата, където отиградобре, а Григор не се справи от доста трудна позиция - 30:40 и точка за пробив. Прекрасен сервис в тялото и ретур в аут за дюс. Два ретура в мрежата и подаването бе спечелено.

3:3 - Григор поведе с 0:15 след продължително разиграване, приключило след форхенд в мрежата от опонента. Последва зрелищна размяна на мрежата, която бе спечелена от Руне за 15:15. Бекхенд по правата в аут от датчанина, но след това и ретур в аут - 30:30. Още един ретур в аут, но след това и форхенд в аут от Руне за дюс. Два неуспешни ретура от Димитров и Руне спечели подаването си.

4:3 - хубав сервис и прекрасно воле за 15:0, а след това напълно идентична ситуация за 30:0. Димитров се справи с много труден ретур и прати впечатляващ минаващ удар от бекхенд за 40:0. Последва и ас, с който взе гейма на 0.

4:4 - много оспорвано разиграване, приключило топка в мрежата от Григор в трудна ситуация - 15:0. Неуспешен опит за къса от Руне, но след това и ретур в аут - 30:15. Последва и ретур в мрежата, а след това нов ретур в аут.

5:4 - оспорвано разиграване, при което Руне изкара късмет след удар с рамката на ракетата - накрая Григор излезе на мрежата, но прати дроп-волето си в аут - 0:15. Защитата на Димитров бе пречупена с мощен удар по правата - критична ситуация при 0:30. Ретур в мрежата, а след това много оспорвано и продължително разиграване от 20 удара, завършило с къса от българина, която матира датчанина - 30:30. Агресивен ретур на втори сервис се спря във филето на мрежата за 40:30, но след това форхенд в аут от Григор за дюс. Бекхенд по правата в аут от Руне, а след бекхенд в мрежата от съперника Димитров се измъкна от трудната ситуация.

5:5 - Гришо издържа тежки удари на Руне, но накрая сбърка в мрежата. Последваха поредни качени топки на линията от датчанина, което му позволи да поведе с 40:0. След сечен бекхенд в аут подаването бе спечелено на 0.

6:5 - продължително разиграване приключи с красив бекхенд по правата от Димитров за 15:0. Последва неуспешен ретур, но след това и много мощен такъв, който подсигури точката за Руне - 30:15. Непредизвикана грешка от форхенд на Григор го постави в деликатна ситуация при 30:30. Бекхенд в мрежата от Руне даде геймпойнт на Димитров - при следващото разиграване датчанинът хвана къса, но Григор показа страхотен рефлекс на мрежата и взе подаването си.

6:6 - ретур в мрежата на втори сервис, а след това и форхенд от трудна позиция за Григор в мрежата - 30:0. Напълно идентична ситуация и нов форхенд в мрежата за 40:0. Умела къса от Григор, който бе стигната, но не и върната от Руне - 40:15. Димитров издържа атаките на бекхенда му от опонентаи накрая дочака грешка от форхенд в аут - 40:30. ФАМОЗНО разиграване и невероятна игра и от двамата, но накрая точката бе за Григор, който вместо смач изпълни много техничен удар над глава - ДЮС. Излизане на мрежата от Руне и воле, което обаче Димитров хвана по невероятен начин, матира съпернка и стигна до МАЧБОЛ. Той бе неутрализиран след мощен сервис и ретур в мрежата - дюс. Още един ретур в мрежата, но след грешка в аут от Руне при оспорвано разиграване се стигна до нов дюс. Дълбок ретур затрудни Руне и той сбърка в аут - нов МАЧБОЛ. Игра на втори сервис, но изключително мощен форхенд от Руне за пореден дюс. Ретур в аут, но след това мощен форхенд в аут от датчанина за нов дюс. От шестия геймпойнт Руне спечели близо 15-минутния гейм и ще има тайбрек.

Тайбрек (6:7)

2:7! След добър ретур Руне излезе успешно на мрежата и записа минипробив за 0:1. Добрата защита на Димитров бе пречупена за 0:2, а след мощен бекхенд по правата датчанинът поведе с 0:3. Филето на мрежата спечели точката за Руне за 0:4, а след добър сервис и плитък ретур Димитров вкара форхенд в близост до мрежата за 1:4. Нов мощен сервис и плитък ретур, от който Руне се възползва с форхенд уинър за 1:5.

След хубав ретур се стигна до разиграване, но Димитров сбърка непредизвикано сечен бекхенд в мрежата - 1:6 и куп мачболи пред опонента. Мощен ретур от Руне, попаднал на милиметър в аут - 2:6. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор и Руне спечели.

Преди Григор Димитров - Холгер Руне

Програмата на корта Court des Princes започна в 12:00 часа българско време с дуела между Алекс де Минор и Алексей Попирин (спечелен с 2:0 от Де Минор). След тях Гришо довърши набързо Кецманович, а след българина и сърбина на корта излязоха Александър Зверев и Стефанос Циципас.

След края на този двубой отново ще е ред на Григор Димитров, който ще срещне победителя от двойката Холгер Руне - Сумит Нагал. Двамата започнаха на централния корт след победата на Карен Хачанов над Даниил Медведев, като датчанинът или индиецът ще има по-малко почивка в сравнение с Григор преди сблъсъка им.

Димитров срещна Руне и през тази година, като го победи във финала в Бризбън. През 2023-та пък отново българинът бе победител в Пекин към края на сезона, а през лятото датчанинът бе сломил Гришо на Уимбълдън. 32-годишният хасковлия пък не е срещал Сумит Нагал до този момент.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички