Мъри унищожи и унижи Надал насред Мадрид


Мъри унищожи и унижи Надал насред Мадрид
Снимка: Getty Images

1909 0

Цели десет години професионален тенис не стигнаха на Анди Мъри да вземе титла на землена настилка. Но през 2015 година, само в рамките на две седмици – тази и миналата, шотландецът прибра две титли на клей – в Мюнхен и безспорно по-престижната, от Мастърса в Мадрид. В испанската столица Мъри буквално смаза не кого да е, а Краля на клея Рафаел Надал – 6:3, 6:2. Това беше едва шеста победа за Мъри от общо 21 мача с Надал.

Първи сет


Срещата започна шоково за публиката в „Каха Махика” – седем поредни точки на сметката на Мъри, който беше като стена. Шотландецът взе първия си сервис гейм на нула и си извоюва 0:40 в първия сервис гейм на Надал! Пробивът стана факт на 15, след поредна грешка на Рафа в дълго разиграване. Мъри играеше в перфектно темпо, с дълбоки, но не пресилени удари и от бекхенд, и от форхенд, което не беше по вкуса на Надал. А резултатът при три изиграни гейма беше категоричен – 12:2 точки за Мъри!

Надал трябваше да отговори и може би не по вкуса му възприе ролята на агресор. И само за четири гейма испанецът направи 8 непредизвикани грешки – твърде много за него, особено когато говорим за клей.

На червено обаче Рафа е човекът, който обича предизвикателствата. И в седмия гейм той най-после напипа ритъм, намери форхенда си от полуфинала с Бердих и с две поредни показни атаки се добра до 15:40 на сервис на Мъри. Точно в този момент форхендът по правата пак даде дефект, а шотландецът намери и хубав сервис, за да изравни за 40:40, а за неудоволствие на испанските фенове взе и следващите две точки, карайки Надал да играе на три-четири метра зад основна линия, което доведе до грешки от ракетата на испанеца.

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Сетът се изпълзваше и Надал хвърли всичките си сили да върне пробива в последния възможен момент – при 3:5 гейма. Испанецът дочака грешка на Мъри от форхенд за 30:40, но посрещайки твърде назад зад основна линия вкара много плитък ретур и шотландецът безмилостно го разстреля. Последваха още две разигравания, в които Надал само се защитаваше и Мъри успя и в двата случая да го изтика до позиции, от които спасение нямаше – 6:3 за шотландеца.

Втори сет


Още в първия гейм Мъри се добра до точка за пробив и за малко не я направи след хубава контраатака на смач на Надал, но испанецът успя да направи добро деми воле и да се спаси. Не така стояха нещата в следващото разиграване, когато Надал сбърка далеч по-лесно воле – втора точка за пробив. И тя беше реализирана, след като Мъри беше достатъчно агресивен на ретур, стигна се до разиграване и в крайна сметка Надал намери мрежата с бекхенд по правата. А за капак Мъри затвърди пробива със сервис гейм на нула.

Шотландецът започна да става неудържим и с марковия си бекхенд се добра до точка за пробив и в третия гейм. Тогава дойде големият пропуск – на два метра от мрежата, при оголен корт, Мъри заби форхенд драйв воле в мрежата. Шотландецът не се стресна и с клиничен форхенд по правата си извоюва втора точка за пробив, при която Надал вече не издържа от бекхенд и се предаде, след като ударът му от равностойна позиция дори не стигна до мрежата. И този пробив беше светкавично затвърден, с гейм на 15.

5:2 – и сервис на Мъри за мача. Шотландецът изостана с 15:30, но точно в този момент показа, че вече е с друга нагласа, за разлика от предишни години и заби здрав сервис, който Надал не можа да върне. Последва и грешка на испанеца от ретур на втори сервис, после и още една при същото положение и титлата отиде при Мъри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички