Не бяха само Джокович и Алкарас: Защо всички полуфиналисти от Игрите изхвърчаха от US Open?


Не бяха само Джокович и Алкарас: Защо всички полуфиналисти от Игрите изхвърчаха от US Open?
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

3824 0

Тазгодишното издание на US Open осигури огромни изненади в ранните кръгове на надпреварата. Карлос Алкарас си замина още във втория кръг след трисетова загуба, а съдбата му (макар и в 4 сета) последва и Новак Джокович в 3-тия кръг. 

Както е известно, това бяха финалистите в олимпийския турнир по тенис в началото на месеца. Към тяхното отпадане можем да добавим и това на Лоренцо Музети и Феликс Оже-Алиасим, които също са аут от последния турнир от Големия шлем за годината. 

Факт е, че US Open винаги е бил шампионатът от "голямата четворка", който "ражда" най-много изненади, но този път те са доста повече. И феноменът има обяснение - именно чрез Олимпийските игри, които се проведоха през тази година. 

След паметния финал на Игрите в Париж, Джокович и Алкарас разочароваха на US Open

Нарушена подготовка 

Олимпийските игри не носят точки за ранглистата и парични средства, но са върхът в кариерата за мнозина. В частност Алкарас и Джокович бяха пределно мобилизирани да направят нещо значимо в Париж, с което жертваха до голяма степен подготовката си. 

Новак Джокович форсира завръщането си след контузия в коляното и дори игра на "Уимбълдън" преди да се завърне на "червен" корт за Игрите. Смяната от една настилка към друга, особено когато става въпрос за "клей" кортове, предполага друг тип подготовка. И е една от причините за слабото представяне на топ 4 от Игрите на US Open. 

Различна настилка

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Сезонът в тениса започва на твърди кортове, като следват "клей", "трева" и отново "хард" настилка. През целия календар тенисистите имат строга програма, по която се готвят, за да направят смяната между различните кортове по-лесна. И подготовката се е превърнала в рутина. 

Звездата на Музети изгря през 2024, но и той се провали в САЩ

В случая, топ 4 от Игрите трябваше да направят рязка смяна от бърз към бавен и отново към бърз корт. От трева към "хард" смяната е далеч по-лесна, отколкото от трева през клей към твърда настилка. И времето за свикване е далеч по-малко. Рядко се налага топ тенисистите да сменят подготовката си за различните кортове толкова често през сезона, но заради Олимпийските игри това беше неизбежно. 

Часовият пояс и липсата на "загрявка" 

Тези, които участваха на Олимпийските игри, трябваше да нарушат сериозно подготовката си за турнирите в САЩ. Те започнаха в разгара на олимпийския турнир, като поред се проведоха ATP 500 във Вашингтон и два Мастърс турнира - Монреал и Синсинати. 

Тези, които спориха за медалите, нямаше как да се пуснат в канадския турнир. Музети и Алкарас рано-рано отпаднаха в Синсинати, докато Джокович изобщо не игра в турнири преди US Open. Оже-Алиасим единствен игра и в Монреал, и в Синсинати, където определено не беше на ниво. 

Рязката смяна на часовия диапазон с липсата на достатъчно игрово време преди US Open на "хард" настилка се оказа също сериозен фактор за ранното отпадане на квартета от турнира в Ню Йорк. 

Джокович остава без титла от Шлема за пръв път от 7 години

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички