Огромен скандал в тениса: Защо Яник Синер се размина с наказание при два положителни допинг теста?


Огромен скандал в тениса: Защо Яник Синер се размина с наказание при два положителни допинг теста?
Снимка: Getty Images

3532 0

Голям скандал избухна в световния тенис, след като стана ясно, че световният номер 1 в тениса Яник Синер е дал две положителни допинг проби по време на турнира от сериите Мастърс в Индиан Уелс през март. Въпреки това обаче няма да бъде наказан.

Според информацията италианският тенисист е бил положителен за наличието на ниски нива на клостебол - стероид, който може да се използва за изграждането на мускулна маса. Осем дни по-късно е била отворена и втората проба на Синер, която също е била положителна.

Защо Синер е оправдал след 2 положителни проби?

Още: Яник Синер се отказа от участие на Олимпийските игри 2024

Той е бил наказан със спиране на правата предварително, но наказанието е отменено до разглеждане на неговата жалба, която в крайна сметка е уважена от Международната агенция за тенис интегритет.

Разследването е показало, че веществото се е озовало в организма на Синер по неволен начин. Неговият физиотерапевт е използват спрей, за да третира рана на ръката си. Въпросният спрей се продава без рецепта в италианските аптеки. След това при третирането на Синер той го е заразил с веществото в спрея през кожата, което обяснява и ниските нива в пробата.  Веществото клостебол често се съдържа в лекарства, които се използват за възпаления и подувания.

"Сега оставям този труден и нещастен период зад мен. Ще продължа да правя всичко възможно, за да сътруднича на антидопинговата програма", коментира Синер.

Колегите на Синер не са доволни, че му се е разминало

Още: Подиграха се жестоко с Новак Джокович: Никога повече няма да победи Синер или Алкарас

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Новината обаче не се хареса никак на част от неговите колеги, които видяха несправедливост в това решение. Веднага бе припомнен и случая с Мариано Тамаро, който бе наказан за 15 месеца, след като баща му използва спрей, съдържащ същата забранена субстанция, за да обработи рана на коляното му.

Ник Кирьос също изказа мнение, че няма начин Синер неволно да е приел стероида. "Неволно? Наистина ли вярвате, че физиотерапевтът е сложил крем на рана и заради това е дал две положителни проби за стероид", като вярва, че трябва да получи 2-годишно наказание.

"Различни правила за различни играчи. Не мога да си представя какво чувства в момента всеки друг играч, който е бил наказан заради замърсени вещества", пък написа Денис Шаповалов.

"Какво да кажем за играчи, които са наказани за три неявявания и никога не са давали положителна проба", добави Лука Пуй, припомняйки случаите с Майкъл Имер и Джексън Бруксби.

Още: След късмета срещу Григор Димитров: Медведев би най-добрия в света в епичен мач на Уимбълдън (ВИДЕО)

Лошо! Григор Димитров ще мери сили със Синер на Уимбълдън, ако победи Медведев

"Палачът" на Григор Димитров бе спрян! Карлос Алкарас подчини Яник Синер след тенис класика и е на финал на Ролан Гарос (ВИДЕО)

Новият №1 в света е машина! Григор Димитров е аут въпреки миничудо - остана далеч от 1/2-финала на Ролан Гарос (ВИДЕО)

Защита 1 на 100: Григор Димитров спаси 99.9% изгубена точка с феноменален бяг и изкусен удар

Хвърлиха Григор Димитров в шеста глуха без шанс: Аутсайдер спрямо ВСИЧКИ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички