"Палачът" на Григор Димитров бе спрян! Карлос Алкарас подчини Яник Синер след тенис класика и е на финал на Ролан Гарос (ВИДЕО)


"Палачът" на Григор Димитров бе спрян! Карлос Алкарас подчини Яник Синер след тенис класика и е на финал на Ролан Гарос (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10639 0

Карлос Алкарас успя да победи с 3:2 сета (2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3) Яник Синер в епичен полуфинал на турнира от Големия шлем - Ролан Гарос и се класира на финала във френската столица Париж.

Двубоят на Централния корт "Филип Шатрие" започна ударно с отлична игра на Яник Синер, който проби рано-рано и поведе с 2:0 в първия сет, а след това и го спечели. Алкарас обаче се върна в играта и двубоят вървеше сет за сет, докато накрая младият испанец не грабна успеха.

*Именно Яник Синер елиминира Григор Димитров на четвъртфинала, за да си осигури среща с Алкарас.

Алкарас победи Синер и е на финал на Ролан Гарос

Статистиката показва, че Карлитос е бил тенисистът с повече асове (8 на 7), по-малко двойни грешки (7:8), но далеч повече непредзивикани такива (58:44). Уинърите (65:39), също бяха в полза на Алкарас, докато при пробивите имаше равенство (6:6). 

По-късно днес ще се изиграе другият полуфинал на турнира - Александър Зверев срещу Холгер Руне, който ще определи опонента на Алкарас в решаващата среща.

Развой на Карлос Алкарас - Яник Синер

Първи сет

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Мачът започна до голяма степен изненадващо и след като Алкарас пропусна геймбол, допусна да бъде пробив още в първия гейм. Синер имаше нужда от един шанс и се възползва, а след това затвърди пробива без да даде и точка на Карлитос за 2:0.

След зашеметяващи ретури италианецът записа и втори пореден пробив, за да дръпне ударно. Той отново имаше нужда от само един брейкпойнт. Впоследствие и този пробив бе затвърден без без точка за испанеца - 4:0.

Все пак Алкарас записа първи гейм, а след това Синер веднага изпита проблеми, когато спря да вкарва толкова безупречно първите си сервиси. Испанецът също проби с първия си шанс - за 2:4.

Карлитос обаче не успя да продължи подема си и отново се пропука, въпреки че преди това за първи път отрази точка за пробив, открила се пред Синер. Впоследствие италианецът сервираше за сета, пропусна два сетбола, но се възползва от третия - без да даде шанс на Алкарас да доближи пробива. Първият сет приключи при 6:2 за 41 минути игра.

Втори сет

И вторият сет обаче започна по същия начин, по който и първият - но с малко повече трудности за италианеца. Синер проби от втория си опит, а след това затвърди пробива - въпреки че допусна две двойни грешки, все пак поведе с 2:0.

Все пак този път Алкарас не позволи да се стигне до ранна развръзка в сета - той спря серията на опонента, а след това се възползва от нова доза двойни грешки, за да изравни - 2:2.

Промяната в играта на Карлос бе огромна - той вкарваше много повече сила и пласираше по-прецизни удари. Това затрудни много Синер, за когото пропадането в сета продължи след сбъркани топки, каквито преди това вкарваше безупречно - 4:2 за испанеца.

В следващите два гейма подаващите се представяха добре, въпреки че и посрещащият записваше поне по две точки, но все пак пробиви нямаше. Така се стигна до това Алкарас да сервира за сета при 5:3, където бе изключително категоричен и даде само точка на опонента. Сетовете бяха изравнени.

Трети сет

Третата част стартира със спечелен гейм от италианеца, който въпреки двойна грешка - успя да си го вземе. При следващото подаване Алкарас пък бе безпогрешен и направи резултата 1:1.

Последва размяна на пробиви. Първо, след ожесточен гейм испанецът взе предимство, но след това не успя да затвърди "брейка", след като неговият опонент направи много силен гейм и се върна подобаващо в мача.

 

Последва гейм, при който Алкарас бе много близо до пореден пробив, повеждайки с 40:15, той обаче допусна грешка, а силните сервиси на Синер помогнаха пробивът да не е осъществи. След това, при подаването на испанеца, Синер показа много мощни ретури и проби по невероятен начин (2:4).

До края на сета Алкарас взе само 1 гейм. От другата страна, пък Синер продължи да стои много добре на корта, сервисите му продължаваха да изненадват испанеца и грабна победата с 3:6.

Четвърти сет

И двамата започнаха четвъртата част със спечелване на подаванията си. Нито един от тях не бе близо до пробив. Алкарас бе колеблив в третия гейм, но не сбърка (2:1).

 

Четвъртият сет продължи без пробиви и страхотна игра на сервис-геймовете за двамата професионалисти. Повечето грешки бяха на сметката на Алкарас, но той съумяваше да запази спокойствие в ключовите моменти (3:2).

Сервисите на Алкарас продължиха да влизат, а грешките на Синер да се увеличават. Към момента Карлитос е тенисистът, намиращ се в сериозен подем (4:3). Добрият тенис на Алкарас продължи. Синер трябва да сервира за оставане в четвъртия сет (5:4). Яник не съумя да спечели подаването си и се стигна до пробив на Алкарас (6:4) - съответно и пети сет

Пети сет

Той започна с победа в първия гейм на подаващия Алкарас. Последва нова порция добри сервиси на Синер и много оспорвано разиграване, което в крайна сметка, след голяма драма - бе спечелено от испанеца, който и проби (2:0).

 

Испанецът продължи да доминира на корта. Започна да допуска по-малко грешки в играта си. Синер пък продължаваше с добрите си уинъри (3:1). Борбата на корта в Париж продължи. Двамата си размениха по един гейма (4:2). Петият сет продължи без пробиви, като и двамата тенисисти взеха следващите си две подавания (5:3). 

Финалният гейм бе наистина оспорван. Алкарас повеждаше, но Синер се връщаше в него след всяка точка. В крайна сметка, испанецът се възползва от грешка на италианеца и грабна успеха (6:3).

Преди Карлос Алкарас срещу Яник Синер

Това ще бъде десети мач между Синер и Алкарас. До момента испанецът има с една победа повече - пет срещу четири за италианеца. От въпросните сблъсъци има само два на турнир от Голям шлем - Синер побеждава с 3:1 на Уимбълдън 2022, а Алкарас - с 3:2 на US Open 2022. Имат само два мача на клей, където също са си разменили по една победа, но в три сета.

Първият мач на корта е от полуфиналите при мъжете на двойки в инвалидни колички и противопоставя тандема на домакините от Франция - Фредериц Катанео и Гилем Лаге, срещу японците Такуя Мики и Токито Ода. Те започват в 12:00 часа българско време.

След края на този мач, но и не преди 15:30 часа българско време, на корта ще излязат Алкарас и Синер. Не преди 18:30 часа пък ще е ред и на другия полуфинал при мъжете, където Каспър Рууд ще премери сили с Александър Зверев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички