УДАРНО! Григор Димитров започна мощно на трева - отвя за нула време силен опонент (ВИДЕО)


УДАРНО! Григор Димитров започна мощно на трева - отвя за нула време силен опонент (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7731 0

Григор Димитров започна ударно сезона на трева, след като сломи за малко над един час игра (1 час и 3 минути) Адриан Манарино на старта в Куинс (част от сериите ATP 500). 33-годишният хасковлия надделя след 6:1, 6:2 в отделните части, давайки само три гейма на опонента!

Григор Димитров отвя Адриан Манарино на старта в Куинс

Световният номер 10 разби 21-вия в света, като затвърди пълната си доминация над французина - вече шест победи от шест мача. На осминафиналната фаза Григор ще се изправи срещу победителя от двойката Себастиан Корда - Карен Хачанов.

Димитров сервираше много добре, като вкара 12 аса и допусна само 2 двойки грешки (2 двойни грешки и два аса за Манарино). Процентът вкаран първи сервис за българина бе 54, като спечели цели 86% от точките там (срещу 48% вкаран първи сервис за опонента и 54% спечелени точки от тях). На втори сервис пък хасковлията взе 68% от точките, а Манарино - 38%.

Не се откри нито една точка за пробив пред французина, докато Григор получи цели 9, като реализира 4 от тях. Гришо блесна с цели 28 уинъра и само 5 непредизвикани грешки срещу 8 уинъра и 7 непредизвикани грешка за съперника.

Първият сет започна перфектно за първата ракета на България, като проби още във втория гейм, а след това и още веднъж в шестия, давайки само гейм на опонента. През втората част пробивът дойде в средата (в петия гейм), като бе последван от още един и след серия от пет поредни гейма за Димитров той спечели категорично.

Първи сет

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

1:0 - Гришо започна с добър сервис и мигновен форхенд уинър за 15:0. Последва разиграване на втори сервис, като точката отново бе за българина след добра игра в близост до мрежата. След непредизвикана грешка от форхенда на Манарино се стигна до 40:0. При 40:15 вкара и първи ас, с който взе подаването си.

2:0 (пробив) - прекрасен ретур по правата, превърнал се в уинър. Французинът за първи път вкара първи сервис, но веднага след това последва непредизвикана грешка от форхенд в аут - 0:30. След постепенна атака на бекхенда на опонента, Григор рязко смени с форхенд по правата и поведе с 0:40. Все пак Манарино се справи с три поредни точки за пробив. Откри се и четвърти такъв, който французинът неутрализира с още един ас. И при следващия сервис Григор не успя да върне топката, но се стигна до нов дюс след прекрасен бехкенд минаващ удар по правата от българина. Ретур в аут, но след това и хубаво разиграване, приключило със сечен бекхенд в мрежата от Манарино - пореден дюс. Още един красив бекхенд минаващ удар, този път по диагонала, осигури нова точка за пробив пред Гришо. След двойна грешка точката бе взета.

3:0 - след ас на втори сервис Григор поведе с 30:0. Бомбен сервис от българина не бе върнат и той набързо повде с 40:0. Последва двойна грешка, а след това и остър ретур, който принуд Димитров да сбърка в мрежата - 40:30. Все пак след непредизвикана грешка от форхенд на Манарино и това подаване бе спечелено от българина.

3:1 - Манарино поведе с 15:0 след сечен бекхенд в мрежата от Григор, но след това последва непредизвикана грешка от форхенд за опонента. След красив форхенд по правата Димитров поведе с 30:15. Топка от българина бе отсъдена добра, но Манарино оспорва и се оказа, че е в аут - 30:30. При 40:30 ретурът на Григор бе в мрежата и опнентът спечели първи гейм.

4:1 - Григор потегли с ас. Филето на мрежата повдигна топка от Манарино и Димитров атакува, принуждавайки опонента да сбърка. Последва и пореден ас за 40:0, но след това направи и двойна грешка. Все пак след неуспешен ретур от Манарино подаването бе спечелено.

5:1 (пробив) - геймът започна със сбъркан ретур от Димитров, но след това подаването на Манарино се разстрои - след непредизвикана грешка от форхенд в аут резултатът набъбна до 15:40 - два поредни скрити сетбола за Григор. Първият бе пропилян, след като филето на мрежата повдигна удар на българина и го изкара в аут. При втория се стигна до разиграване, при което Манарино бе пречупен след форхенд атаки от българина и накрая сбърка в аут.

6:1 - с бомбени сервиси Григор набързо поведе с 30:0. Ретур на втори сервис обаче го затрудни, тъй като бе дълбоко пласиран, и дойед грешка в мрежата з 30:15. Още един мощен сервис разстреля Манарино за 40:15 и два сетбола. Още първият бе грабнат след ретур на втори сервис в мрежата.

Втори сет

0:1 - изумително! Григор показа изключителна защита и накрая от много трудна позиция избухна с форхенд по правата без шанс за Манарино - 0:15. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор в мрежата за 15:15, но след това прекрасен дълбок бекхенд ретур му спечели предимство, което грабна по перфектен начин с мощен форхенд по правата - 15:30. Манарино излезе на мрежата след плитък ретур, но Димитров нацели топката с рамката на ракетата при минаващия си удар и прати топката много в аут. Следващият минаващ удар пък попадна в мрежата за 40:30. След ретур на втори сервис в аут французинът взе подаването си.

1:1 - Димитров потегли с ас, но след това прати сечен бекхенд в аут - 15:15. Два ретура в аут осигуриха геймпойнт за Григор, въпреки че между тях самият той сбърка в аут - 40:30. Подаването бе спечелено след пореден ас.

1:2 - надстрелване от основната линия приключи с аут от Димитров, но след това много остър ретур принуди Манарино да сбърка - 15:15. Неуспешно деми-воле от Манарино от трудна позиция направи резултата 15:30. Гришо привика опонента с къса, но тя не бе дотам прецизна и опонентът се възползва - 30:15. След ретур в аут Манарино стигна до геймбол при 40:30, но голям късмет за Димитров и филето на мрежата направи ретура му неспасяем за дюс. Все пак с добри сервиси и ас французинът измъкна подаването си.

2:2 - хубаво дроп-воле от Григор му осигури точката за 15:0, а след това Манарино прати ретура си на втори сервис в аут. Прекрасен форхенд по правата на Димитров за 40:0, а след това затвори гейма с ас.

3:2 (пробив) - ретур в аут от Григор, а след това сечен бекхенд от Манарино в аут за 15:15. Димитров излезе на мрежата и с хубаво бекхенд воле матира опонента. Българинът показа изумителна защита, но накрая бе пречупен след добра игра на мрежата от Манарино - 30:30. Хубаво продължително разиграване от основната линия приключи с удар по дължината в аут от Манарино - 30:40 и точка за пробив. Добра защита и от двамата, но накрая непредизвикана грешка от форхенд в аут за французина и пробивът бе факт.

4:2 - Григор потегли с ас, но след доза късмет следващата точка бе за Манарино - 15:15. Неуспешно дроп-воле от трудна позиция за Димитров - 30:30. Два отлични сервиса, неуспешни ретури и геймът бе за Гришо.

5:2 (пробив) - Димитров набързо поведе с 0:40 след перфектна защита, а накрая избухна с форхенд по правата на ретур, превърнал се в уинър.

6:2 - Димитров потегли с два аса, а след това Манарино допусна грешка ва аут - 40:0 и три поредни мачбола. Още първият бе грабнат след пореден ас.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Манарино е първият съперник на Григор Димитров в Куинс

Григор запази мястото си в топ 10 и през тази седмица, но Стефанос Циципас е на едва 35 точки зад него. Очакваният към българина за задаващите двубои са големи, тъй като формата му е отлична и предполага за добри резултати на любимите му турнири. Освен това миналата седмица бе почивна за българина, така че започва презареден с нови сили.

Григор постигна победи над Манарино в Делрей (2016), Акапулко (2020 и 2021), Вашингтон (2022), а последната им среща бе тази година на Индиън Уелс, където българинът успя да победи с 2:0 сета (6:3, 6:3).

Гришо попадна в горната половина на схемата, а при успех, във втори кръг ще играе срещу Карен Хачанов или Себастиан Корда. Юго Умбер е сред потенциалните опоненти на българина на 1/4-финал. Тежък е жребият, тъй като в същата половина е действащият шампион Карлос Алкарас, който среща Франсиско Серундоло на старта. Припомняме, че миналата година двамата с Алкарас се изправиха един срещу друг на четвъртфинала, като испанецът надделя с 6:4, 6:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички