На прага на отпадането и на един крак: Григор Димитров сътвори чудо и е в топ 8 на US Open


На прага на отпадането и на един крак: Григор Димитров сътвори чудо и е в топ 8 на US Open
Снимка: Getty Images

10072 0

Григор Димитров мина през ада, проблем с дясното коляно и жесток срив в играта, но въпреки това се класира за четвъртфиналите на US Open след брутален 5-сетов трилър срещу Андрей Рубльов. 

В първия сет всичко се реши само с един пробив, и то след чудовищни грешки на Рубльов, включително две двойни грешки. Във втория той намери ритъма си, като постоянно атакуваше бекхенда на Гришо. Най-накрая успя да пробие и сервираше за сета, но Димитров върна пробива и прати сета в тайбрек, в който беше безкомпромисен - 7:3 и категоричен аванс. 

Последва обаче брутален срив за българина. Той спря да се движи добре по корта, като допусна твърде много грешки. Движението му особено във втората половина на 3-тата част беше много ограничено, като в последствие самият той призна пред щаба си, че има проблем с дясното коляно. 

Той даде всичко от себе си в сет №4, като в гейм №4 имаше 3 точки за пробив, но ги пропусна. На свой ред Рубльов натисна за пробив при 2:3 и съумя да го стори, печелейки и сета след това - 3:6. 

И, когато всички очакваха безпроблемен сет №5 за Рубльов, Гришо възкръсна. Той събра всичките си сили и рано-рано осъществи пробив за 3:1, който в последствие успя и да затвърди - 4:1. До края на мача той успя да задържи нивото си на серисс и спечели с 6:3, с което и билет за топ8. 

Къде да гледаме Григор Димитров - Андрей Рубльов по ТВ?

Развой на двубоя 

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Сет №5 

1:0 - С малко затруднения Димитров успя да започне успешно решаващия сет. 

1:1 - По подобен начин и Рубльов защити подаването си, въпреки че Гришо имаше своите шансове. 

2:1 - Заради по-трудното си придвижване, Гришо търсеше както изненади, така и по-бързи точки. Това го провокира да пусне и една от редките къси топки в мача, която доведе след себе си до лоб и 30:0. С мощен сервис родният представител дръпна с 40:0, а с нова къса спечели на 0. 

3:1 (пробив) - Ситуация 30:30, като последва дълго разиграване, при което Димитров се възползва от по-къс удар на Рубльов и пусна мълниеносен бекхенд по правата - точка за пробив. Ръката на руснака трепна и той прати форхенда си в аут! 

4:1 - Вдъхновен от пробива, Димитров започна уверено, докато Рубльов допусна грешка за 30:0. Ретур в мрежата означаваше 40:0. Руснакът записа брилянтна точка от ретур, но Димитров завърши гейма с ас. 

4:2 - Рубльов стартира подаването си с грешка от форхенд, но продължи убедително на сервис и спечели на 15. 

5:2 - Руснакът не се даде без бой, като още в първата точка бе изключително агресивен и реализира форхенд по правата за 0:15. Това беше последвано от грешка - 15:15. В следващото разиграване бе ред на Димитров да сбърка и ситуацията стана опасна - 15:30. С двойна грешка Гришо даде 2 брейк точки на опонента си. С два сбъркани ретура обаче Рубльов остави Гришо в гейма. 

Последва вълшебно разиграване, в което Гришо прибързано тръгна да атакува мрежата и едва стигна до топката за воле, което вкара много добре - Рубльов стигна топката, но не успя да я свали - предимство за Димитров. С ас той затвори гейма. 

6:3 - Брилянта сервис серия прати Гришо на 1/4-финалите на US Open! 

Сет №1: Изблик на гняв реши сета в полза на Гришо

1:0 - Григор Димитров открива срещата на начален удар. Началото беше трудно, но не толкова заради играта, а заради честото пребиване на сервисите от страна на Гришо. Въпреки накъсването на играта, Гришо успя да спечели с гейм на 15. 

1:1 - Перфектно начало и за Рубльов, който наниза и ас по пътя си към гейм на 15. 

2:1 - Колебания в бекхенда на Гришо, което доведе до ситуация 30:30 в подаването му. Той все пак си издейства точка за затваряне на гейма, която беше загубена - отново след грешка от бекхенд. С два прекрасни сервиса, единият от които ас, хасковлията все пак затвори успешно подаването си. 

3:1 (пробив) - След почивката Рубльов откри подаването си с две двойни грешки - 0:30. Последва и дълбок ретур на Гришо и грешка от форхенд на световния №6. 4-та поредна грешка означаваше пробив. 

4:1 - Димитров откри по сходен начин своето подаване - двойна грешка + грешка от форхенд за 0:30. Той трябваше да играе и на втори сервис при 0:30, но успя да сътвори отлична акция, завършена с форхенд по правата, а след това и с директна точка от сервис изравни. Аут от бекхенд даде точка за пробив на Рубльов при 30:40, но тя бе неутрализирана с атака от форхенд и захождане при мрежата, което принуди Рубльов да сбърка. 

С брилянтен ретур от форхенд срещу слаб втори сервис на Димитров даде 2-ра точка за бързо връщане на пробива. С мощна акция от форхенд Гришо неутрализира втората точка за пробив. Бекхендът обаче отново изневери на българина, който имаше точка за спечелване на гейма, но два пъти поред сбърка бекхенд - 3-та точка за пробив. 

И тази беше отразена от българина, който със силен сервис по дългия диагонал получи шанс да затвори гейма - той атакува от бекхенд и този път не сбърка - уинър и пробивът беше затвърден след 10-минутен гейм. 

Медицински таймаут - Рубльов поиска пауза за намеса на физиотерапевт, след като получи проблем с лявата ръка, следствие на постоянните удари, които ѝ нанесе с ракетата през последните два гейма. 

4:2 - След паузата, Рубльов успя да събере мислите си и спечели подаването си на 15. 

5:2 - Нови трудности за Димитров, най-вече заради липсата на първи начален удар, но все пак подобрението в бекхенда му помогна да спечели поредния гейм над 5 минути, когато той е на сервис. 

5:3 - Две грешки на Рубльов доведоха резултата до 30:30, като със сервис той стигна до 40:30, но дълбок ретур на Гришо принуди руснакът да сбърка - "дюс". Със сериозен късмет и бекхенд на линията Рубльов стигна до предимство, а след това спечели гейма след аут от бекхенд на Гришо. 

6:3 - Димитров стигна до 40:0, най-вече благодарение на силна защита и грешки на Рубльов. При 40:15 Гришо вкара сервис със 130 мили в час за ас и спечелването на сета. 

Сет №2 - инфарктен край с триумф за Гришо

0:1 - Димитров получи 3 точки за пробив още за старт на сета след две двойни грешки и брилянтна контраатака с комбинация от бекхенд слайс и мощен форхенд по диагонала. В този момент обаче заработи сервисът на Рубльов и Гришо нямаше шанс да реализира нито една от брейк точките си. 

1:1 - Гейм на 0 за Димитров. 

1:2 - Рубльов не трепна и също спечели подаването си на 0. 

2:2 - Бекхендът, който издържаше на тежките удари на Рубльов до момента, изостави Гришо в този гейм и се стигна до две грешки и 15:40. Димитров бръкна дълбоко в арсенала си и извади брилянтен сервис и невероятна къса топка за 40:40. След това и късметът му се усмихна, след като Рубльов сбърка наглед лесен смач. След това последва дълго разиграване изцяло на бекхенда на Гришо, който този път издържа - аут от Рубльов и гейм за българина. 

2:3 - Димитров си осигури 0:30 аванс с вълшебни удари и имаше шанс за 0:40, но допусна грешка от бекхенд - 15:30, а упражнението беше повторено и в следващата точка - 30:30. Димитров построи отлична атака, пусна мощен форхенд и излезе към мрежата, но Рубльов избухна с минаващ удар от форхенд и спечели точката. Грешка от бекхенд сложи край на гейма. 

3:3 - Нови проблеми за Димитров след две грешки от бекхенд, едната от които непредизвикана. Рубльов пресира сериозно от ретур и в следващата точка, но след това сбърка форхенд за 15:30. Гришо влезе отлично в следващото разиграване и си осигури възможност за атака от средата на корта от бекхенд - 30:30. Престрелката форхенд - бекхенд продължи в следващото разиграване, като този път грешката дойде от Рубльов - 40:30. С нов дълбок ретур и отлично изградено нападение от дълбок форхенд последван от къса по диагонала се стигна до равенство. 

Две отлични изпълнения на сервис донесоха гейма в полза на Димитров. 

3:4 - Гейм на 0 за Рубльов. 

3:5 (пробив) - Геймът стартира отлично за Гришо, който поведе с 30:0 с добри начални удари и стабилна игра от основната линия. Последваха обаче две поредни двойни грешки за 30:30. В ключово разиграване Димитров издържа на натиска на Рубльов, който прати бекхенд в аут за 40:30, но Димитров допусна 3-та двойна грешка в гейма. Дойде и нова непредизвикана грешка от бекхенд за брейк пойнт в полза на №6 в схемата. И в следващата точка българинът прати бекхенда си в аут. 

4:5 (пробив) - Димитров не се предаде лесно и, въпреки че изостана с 30:0, достигна до 30:30, благодарение на мощни удари от форхенд. Рубльов се опита да се върне към идеята за атака към бекхенда, но прати топката в аут за 30:40. Последва канонада на руснака след слаб ретур на Гришо и "дюс". Димитров успя да обърне играта и контрира на свой ред към бекхенда на Рубльов и той прати топката в мрежата - нова точка за пробив. Последва стандартната разменя форхенд-бекхенд, като този път форхендът на Рубльов излезе в аут - пробив и сетът продължи! 

5:5 - При 30:30 първият сервис на Григор заработи на макс и с два аса Димитров изравни резултата. 

5:6 - Рубльов не беше особено убедителен в подаването си, но Гришо допусна 3 непредизвикани грешки в гейма и в крайна сметка загуби на 30. 

6:6 - С гейм на 0 Димитров прати сета в тайбрек. 

7:6 (3) - Рубльов спечели първата точка, а още във втората реализира мини-пробив след двойна грешка на Димитров. Все пак Гришо не допусна по-сериозно изоставане - 1:2 и два сервиса за Рубльов. Последва ас за 1:3, но Гришо върна минипробива, след като изненада опонента си и успя да атакува от форхенд - 2:3. Сервис - атака от форхенд донесе равенство в резултата (3:3), а след това и аванс за Гришо след мощен сервис и ретур в мрежата (4:3). 

Рубльов отново натисна към бекхенд страната на Димитров и опита да обърне играта рязко - удар в аут и мини-пробив за българина (5:3). С вълшебен и почти невъзможен бекхенд по правата Димитров пусна страхотен минаващ удар от трудна позиция, а волето на Рубльов срещна мрежата (6:3). 

С форхенд уинър Гришо завърши тайбрека и сета! 

Сет №3 - крах и физически проблем за Гришо 

0:1 (пробив) - Гришо поведе с 30:0, но след бекхенд уинър на Рубльов и двойна грешка се стигна до 30:30. След вълшебна защита и грешка на руснака при мрежата Димитров имаше точка за спечелване на гейма, но впечатляващ ретур на Рубльов го остави в гейма. При втория си опит да затвори частта, Гришо допусна много лоша грешка от форхенд за ново 40:40, като последваха фантастична акция при мрежата на Рубльов и грешка от бекхенд на Гришо за пробив. 

0:2 - Гейм на 0 за Рубльов. 

1:2 - Димитров взе първата точка, но последваха 3 точки за руснака - две грешки и една двойна грешка от сервис. Гришо обаче демонстрира отлична атака и в двете последвали точки, втората от които вълшебен бекхенд по правата за "дюс". След нова грешка, Димитров се наложи да отрази още една точка за пробив, което стори с добър начален удар и ретур в мрежата. При предимство за Гришо още един бекхенд по правата донесе гейма в полза на световния №9. 

1:3 - Лесен сервис гейм за Рубльов, който отново беше убедителен на начален удар. 

1:4 (пробив) - Въпреки че поведе с 40:15, Гришо допусна отпускане, а и две двойни грешки, за да даде нов шанс за пробив на Рубльов. Последваха две убийствени изпълнения на сервис за предимство в полза на Гришо, но и нова грешка от бекхенд - "дюс". Видимо Гришо не се чувстваше добре на корта в тези минути, като последваха две нови грешки - пак от сервис и пак от бекхенд, за край на гейма, а до голяма степен - и сета. 

1:5 - Рубльов наниза 4 аса за 38 секунди и взе гейма. 

1:6 (пробив- Димитров предаде сета - нов пробив след много слаба игра на българина. Коментаторът на Евроспорт дори се зачуди дали няма физически проблем за Гришо, но той така и не пожела да вземе медицински таймаут. 

Сет №4 - проблеми за Гришо 

0:1 - Безпроблемен гейм за Рубльов, по време на който Димитров каза на щаба си, че има проблем с дясното коляно

1:1 - Гришо успя леко да се оптусне и подобри движението си, с което успя да вземе подаването си и да спре пропадането си. 

1:2 - Уникален шанс за Димитров. Той поведе с 0:40, но с две топки в аут и мощни сервиси на Рубльов се стигна до равенство. Слаб ретур и злощастен развой на разиграване, в което Димитров водеше играта, дадоха гейма на руснака. 

2:2 - Димитров печели на 15 и изглежда преодолял проблемите с коляното, поне към момента. 

2:3 - Ситуация 30:30, след която обаче не се стигна до добър развой за Димитров. Гришо трябваше да играе при мрежата след топка във филето, която спаси Рубльов от брейк точка. С ас по правата геймът приключи. 

2:4 (пробив) - Димитров започна гейма с две непредизвикани грешки при наглед лесни удари. С добър начален удар той намали изоставането си (15:30), а след това с бекхенд слайс по правата Димитров взе предимство и следващата точка (30:30). За съжаление, в следващото разиграване отново стъпи тежко на десния си крак, а с това прати бекхенд ниско в мрежата - точка за пробив в полза на Рубльов. Руснакът се възползва, натисна отново от форхенд и принуди Димитров да сбърка - пробив и 2:4. 

2:5 - Димитров загуби на 15. 

3:5 - Гейм на 0 за Димитров с 3 аса, но все още изоставане. 

ПРЕДИ МАЧА

Това ще бъде осмият двубой между двамата тенисисти. До момента руснакът има леко предимство с 4:3 победи. Той спечели последния им сблъсък в Шанхай през 2023 година със 7:6(7), 6:3. На турнирите от Големия шлем са се срещали два пъти, като Григор Димитров победи на Australian Open с 3:1 сета, докато Андрей Рубльов триумфира на US Open през 2017 година с 3:0 сета.

За да се добере до осминафиналната фаза Гришо трябваше да се справи последователно с имена като Кевин Жаке, Ринки Хиджиката и Талон Грикспор. От другата страна, Рубльов елиминира Тиаго Уайлд, Артур Риндеркнеш и Иржи Лехечка.

Победителят от сблъсъка Димитров - Рубльов ще продължи към четвъртфиналната фаза, където ще мери сили с победителя от двубоя Франсис Тиафо - Алексей Попирин.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички