Какво ядат феновете в Европа на мач и сами ли сме със семките?
4145 0
Чудили ли сте се някога какво обичат да похапват в различните европейски страни по време на мач или между полувремената? У нас са популярни слънчогледовите семки, в някои региони нашумяха кренвиршите. Сайтът на УЕФА се потруди и събра отзиви от коренспондентите си в Европа, за да изготви кулинарна карта на Европа.
Интерсен е главният извод, който прави проучването: Европа е разделена на две: фенове, които шлюпят семки и такива, които хапват наденици.
Ето как стоят нещата при нашите съседи:
България: Доминират слънчогледови семки, но в най-студените дни са по-популярни хотдог и кюфтета.
Румъния: Семки - слънчогледови или тиквени.
Сърбия: Тиквени или слънчогледови семки
Македония: Тиквени семки и слънчогледови "в промишлени количества".
Гърция: Най-често "vromiko" (букв. "мръсотия") - нещо, което прилича на хот-дог, но е с повече хляб, кебап или братвурст, картофки и много майонеза и горчица. Те се продават от пикапи извън стадиона и името им идва от съмнителните хигиенни условия, при които се приготвят.
Турция: "Кюфте екмек" (турски вариант на сандвич с кюфтета) и айран.
Ето каква е ситуацията в най-силните първенства:
Англия: Бульон и пай с месо
Франция: Има много регионални различия, но най-често се яде сандвич с наденица. Идеалната напитка е местен ябълков сайдер.
Испания е страната на "pipas" или слънчогледови семки. Ядат се и сандвичи, които на испански са "bocadillo".
"Много е досадно, когато шлюпят семки до вас: Кръц, кръц, кръц и стотици обелки се посипват наоколо. Но това е една традиция, която никога няма да умре", казва коренспондентът на УЕФА в Мадрид.
Италия: Сандвич с колбас или наденица, често с лук и с различни сосове.
Германия: Има много регионални различия, но бирата и братвурст са най-популярната двойка.
ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ
виж всички
Коментари