Отслабване чрез калориен дефицит: Какво трябва да знаем


Отслабване чрез калориен дефицит: Какво трябва да знаем
Снимка: iStock.com

1181 0

Идеята за отслабване е проста и много лесна за разбиране - трябва да консумирате по-малко храна и напитки, за да горите повече калории, отколкото поглъщате. Именно този процес се нарича "калориен дефицит"

Какво е калориен дефицит? 

Ако поглъщате повече калории, отколкото изразходвате чрез физическа активност на дневна база, няма да влезете в състояние на "калориен дефицит" и съответно няма да може да отслабнете. 

Още: Мит или реалност: Бързо отслабване - има безотказна формула, която работи - експерт

В същото време, ако поглъщате повече калории, отколкото изразходвате, то неминуемо ще се стигне до качване на килограми - нежелан ефект, особено при хора с ниска физическа активност. 

Начини за достигане на калориен дефицит 

Има два начина да повишите своя калориен дефицит - промяна в диетата и количествата храна, които поглъщате. И увеличаване на физическата дейност през деня. Лекарите съветват, че комбинация от двете е перфектният начин за бързо, но и здравословно отслабване. 

Смяна на диетата 

Още: Как да включим чая в хранителния режим за отслабване?

Няма един най-добър начин да намалим калориите. Говорейки общо, стига да намалите приема на калории и приемате минимумът, който ви е нужен на ден, ще загубите тегло. 

Един изпипан метод е да бъде намалена консумацията на напитки, съдържащи захар и изкуствени подсладители. Тази малка промяна, която не струва нищо на човек, може да доведе до загуба от 2% на теглото в рамките на 6 месеца, пише експертът Пол Фриш от "WEBMD". 

Интересен ли ви беше този материал? Ако да – последвайте ни във Viber за още пикантни новини около спорта!

Здравословната храна е един от двата най-важни фактора за калориен дефицит

Две от популярните диети в света - Средиземноморска и диетата "DASH", имат случаи, в които показват ефективност. Те се фокусират върху консумацията на: 

  • Пресни плодове и зеленчуци 
  • Чисто месо 
  • Пълнозърнести култури 
  • Ядки 
  • Семена 

Още: Билки, които да търсите в състава на чая за отслабване

Независимо каква диета изберете, важно е да следите консумацията на калории - по-малки порции помагат за влизането в калориен дефицит, а от помощ е и планирането на ястията за седмица напред. 

Всеки човек има нужда от различен вид диета, тъй като много фактори определят това, което което се нуждаете за отслабване. Затова най-добре е да се консултирате със специалист, който да ви помогне за изготвянето на подходяща за вашия организъм диета. 

Тренировки и физическа активност 

Проучвания сочат, че промените в начина на хранене водят до по-лесно влизане в режим на "калориен дефицит", отколкото само промяна във физическата активност на човек. Но най-добрите резултати се постигат, когато има хармония между физическа дейност и правилен начин на хранене. 

Още: Тайната на здравословното отслабване

Между 30 и 45 минути сериозна физическа активност водят до подпомагане на отслабването и задържането на новите килограми, за да не се получи "йо-йо" ефект. Не е нужно физическата активност да е постоянна - дори напротив, 10-минутни активности в няколко прозореца от деня ще ви се отразят ползотворно. Дори да са обвързани с разходка или вършене на работа вкъщи. Ако работите в офис, използвайте кратките си почивки за малко физическа дейност. 

Бягането е спортна активност, подпомагаща достигането на калориен дефицит

Не забравяйте, че ако започвате тренировки, то ще трябва да се консултирате с лекар в случаите, в които сте със сериозно наднормено тегло или имате здравословно състояние, при което увеличената активност може да създаде проблем. 

И винаги помнете: Редовната физическа дейност помага не само за поддържане на здравословно тегло, но и цялостно на организма - както физически, така и психически. 

Какъв трябва да е калорийният дефицит? 

Още: Улеснете отслабването с Л карнитин

Добро правило за здравословно отслабване е да търсите и поддържате дефицит от 500 калории. Това би трябвало да ви помогне да губите по 0.4-0.5 килограма на седмица. Тази основа е базирана на начална точка от поне 1200 - 1500 консумирани калории на ден за жени и 1500 - 1800 консумирани калории на ден за мъже. Би било безотговорно и нездравословно да консумирате по-малко калории от това на дневна база. 

Най-важно е да се консултирате с Вашия лекар за това каква диета да изберете и какъв е минималният праг за консумация на калории, тъй като всеки човешки организъм е различен. 

Не предприемайте диети БЕЗ да се посъветвате с лекар

И имайте предвид, че може да нямате нужда от калориен дефицит. Този метод на отслабване е за хора, които имат нужда да отслабват най-вече поради здравословни причини. И винаги се консултирайте с лекар преди да предприемете каквито и да е резки промени в ежедневието си, свързани с физическа активност и промяна на хранителния режим. 

ВАЖНО: Този материал е с образователна цел и не претендира да е медицинска литература! Винаги говорете с вашия лекар преди да предприемете каквито и да е стъпки за отслабване! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички