Ужасна вест: Икона за българския спорт почина - остава в историята с рекорд "Гинес"


Ужасна вест: Икона за българския спорт почина - остава в историята с рекорд "Гинес"
Снимка: iStock

3971 0

Ужасна вест бе съобщена днес (05.06.2024 година). На 83-годишна възраст, след кратко боледуване, почина проф.д-р. Пюзант Касабян. Това бе съобщено от Българската федерация по бадминтон.

Той е почетен гражданин на Хасково, където е роден на 12 януари 1941 година. Остава в паметта на всички с огромния си талант и усет към спорт. До последно той водеше активен начин на живот. Прекара общо 70 години в спорта - в това число баскетбол, тенис на маса, ракетлон, бадминтон. Работил е и за кратко като лекар в спортния диспансер в Хасково.

Трагедия: Пюзант Касабян почина

По-известен е като Пижо и е емблематично име за родния спорт. Има над 300 мача в баскетболния национален шампионат, ставал е първи на държавно по тенис на маса (както и "майстор на спорта"), а освен това е отборен шампион по тенис с отбора на "Хасково".

Той е идеологът на скуоша в България, като освен това внася и ракетлона (четирибой: тенис на маса, тенис, бадминтон и скуош).

В основния му спорт - бадминтона, който внедрява през 1965 година, Касабян е състезател, капитан и играещ треньор клуб "Хасково", който самият той основава. В периода 1969-1989 е 15-кратен шампион на България, като печели и 9 пъти Купата на страната.

Дълги години е национален състезател, а след това е и старши треньор на националите в продължение на 20 години. Той е с най-много участия на световни първенства на планетата, заради което е и в книгата на рекорди "Гинес".

Интересен ли ви беше този материал? Ако да – последвайте ни във Viber за още пикантни новини около спорта!

Той бе председател на федерацията по бадминтон цели 25 години, но се отказа, когато навърши 77 години. Дълго време бе и в управителните съвети на европейската и на световната федерация по бадминтон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички