Партизан подпали политически скандал


Партизан подпали политически скандал

996 0

Партизан подпали политически скандал заради минутата мълчание, с която започна двубоя от 3-ия квалификационен кръг на Шампионска лига срещу Стяуа (4:2).

Преди началото на двубоя двата отбора почетоха жертвите на проведената преди 20 години операция "Буря", завършила с унищожаването на Република Сръбска Крайна. Това доведе до гневна реакция от страна на Хърватия. За бившата югославска република случилото се на 5 август 1995 г. се отбелязва като огромен празник, докато за сърбите е национална трагедия.

В рамките на операцията са прогонени над 220 000 сърби от Република Сръбска Крайна, а около 2000 загивита или се водят за изчезнали. Случилото се е смятано за едно от най-мащабните и кървави етнически прочиствания в историята.

За да почетат паметта на жертвите от Партизан поискаха и получиха разрешение от УЕФА за тази минута мълчание преди началото на реванша със Стяуа в Белград.

Според хърватското поделение на Хелзинския комитет обаче УЕФА не е имала право да се намесва така грубо, а минутата мълчание е била в памет само на сръбските жертви, но не и на хърватските.

След двубоя пък футболистът на Партизан Стефан Бабович допълнително наля масло в огъня, като посвети победата с 4:2 и класирането за плейофите в Шампионска лига именно на жертвите на операция "Буря".

Не изпускайте важните новини за любимия отбор и неговите големи съперници – за най-актуалните информации последвайте ни във Viber ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички