Новата ера в Шампионска лига: Промени във формата и в жребия - кога и къде да гледаме тегленето?


Новата ера в Шампионска лига: Промени във формата и в жребия - кога и къде да гледаме тегленето?
Снимка: GettyImages

3505 0

Днес (29.08) ще бъде изтеглен жребият за новия сезон в Шампионска лига. Вече всички отбори, които ще участват са ясни и остава да разберем как ще бъдат разпределени.

От идния сезон започват и големите промени в турнира, които се рекламират вече над година. Броят на отборите е увеличен от 32 на 36 и няма да се играе всеки срещу всеки. В Шампионска лига и Лига Европа отборите ще играят общо осем мача срещу осем различни съперника - по четири у дома и навън.

Край на 21-годишиния формат

Още: Лил, Слован и Цървена Звезда влязоха в основната схема на Шампионска лига

Всички 36 отбора ще бъдат разпределени в четири урни на база клубния коефициент на отборите, натрупан в последните пет години. Всеки участник ще се изправи срещу два отбора от всяка урна в по едно домакинство и едно гостуване. Така след 21 години отпада схемата, на която бяхме свикнали - 8 групи с по 4 отбора.

Другото ограничаващо условие при жребия е, че отборите не могат да се изправят срещу противници от своята държава, а всеки тим ще може да играе с до максимум два съперника от една и съща страна. 

Завършилите между първо и осмо място в крайното класиране в първата фаза от турнира се класират директно за осминафиналите. Отборите между девето и 24-то място ще играят плейофи, за да определят осемте противника на най-добрите тимове в първата фаза от надпреварата.

Не изпускайте важните новини за любимия отбор и неговите големи съперници – за най-актуалните информации последвайте ни във Viber ТУК!

Ще има мачове, планирани за януари за първи път, а също и увеличение на наградния фонд с поне 25% до минимум 2,5 милиарда евро. Новата фаза на лигата на европейския клубен футбол ще има общо 144 мача в сравнение с 96 в груповата фаза през миналия сезон.

Още: Динамо (Загреб) "отмъсти" за Лудогорец на Карабах и е в основната схема на Шампионска лига

Жребий - теглен с изкуствен интелект

Причината е, че при ръчно теглене, както досега, ще бъдат нужни почти хиляда топки и поне 36 урни на сцената, за да могат да бъдат разиграни всички възможни сценарии при новия формат. От УЕФА обявиха, че това ще бъде изключително изтощаващо дори и за гледане.

Жребият ще избере осемте противници за всеки от деветте отбора от Първа урна и ще продължи по същия начин за тимовете в останалите урни. Изкуственият интелект ще реши не само кои ще са противниците, но и кои мачове ще бъдат вкъщи или навън.

Кога и къде да гледаме жребия?

Още: 5 гола, червен картон и много екшън: Йънг Бойс, РБ Залцбург и Спарта Прага намериха място в Шампионска лига

Жребият за Шампионска лига е насрочен за 19 часа българско време. Този път церемонията се мести от Нион в Монако, а пълната програма с мачове ще стане ясна на 31 август. След жребия за Лига Европа и Лигата на конференциите. Макс Спорт 3 ще излъчва тегленето пряко в ефира.

Още: Времето лети - 10 години от лудогорския оргазъм на Алекси Сокачев в Шампионска лига (ВИДЕО)

Кристиано Роналдо ще е главно действащо лице по време на жребия на Шампионска лига

Борис Галчев пред SportLive: ЦСКА иска титла и Шампионска лига, но Стипич не разбира къде е попаднал

Партизан чупи тъпомера в евротурнирите за сезон 2024/25

Шампионска лига с още една значителна промяна от този сезон, много фенове останаха недоволни от нея

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички