Барселона си отмъсти на Байерн за 2:8 в Шампионска лига, Рафиня заслепи с изяви


Барселона си отмъсти на Байерн за 2:8 в Шампионска лига, Рафиня заслепи с изяви
Снимка: Getty Images

1161 0

На свой терен Барселона си отмъсти частично на Байерн Мюнхен, разгромявайки ги в трети кръг на Шампионска лига. Каталунците разбиха германския гранд с 4:1 и си върнаха за загубата с 2:8 през 2020 година в турнира.

В герой за "блаугранас" се превърна Рафиня, който реализира хеттрик. Първия си гол той заби още в първата минута. Мануел Нойер бе наказан и от бившия си съотборник и легенда на "баварците" - Роберт Левандовски.

И Левандовски наказа бившия си тим

Така Барселона прекъсна серията от 6 поредни загуби о баварския гранд. Успехът днес им отреди 10-о място в класирането (6 точки), докато Байерн е на 23-та позиция с 3 пункта.

Двубоят ще се запомни с избора на състав от Ханзи Флик, който е най-младият от 13 години насам. Както и със завръщанео в игра на контузения Дани Олмо, който влезе като резерва.

Първо полувреме

Барселона поведе твърде скоро след началото на мача - след 60 секунди. Рафиня получи топката около центъра, напредна и се озова сам срещу Нойер. Бразилецът го заобиколи, без да губи топката, и с премерен удар я вкара в мрежата му за 1:0. 

Хареса ли ти статията? Ако отговорът е „да“ – последвай ни във Viber за още интересни и актуални новини от международния футболен свят!

Девет минути по-късно Байерн стигна до изравнителен гол, когато след атака отдясно Хари Кейн отигра с глава отблизо и вкара. Оказа се обаче, че англичанинът е бил в засада, по-точно палецът на крака му и част от коляното му. Затова голът бе отменен. 

В 18-ата минута обаче нямаше какво да спре гостите - Гнабри нахлу отляво и центрира за Хари Кейн, който засече с високо вдигнат крак на границата на вратарското поле, а Пеня нямаше какво да направи - 1:1. 

Около средата на полувремето Барселона създаде 2 добри ситуации, като в 26' удар на Левандовски премина покрай вратата. Около 8 минути преди края на първото полувреме каталунците си върнаха преднината. Фермин Лопес се пребори за топката, копна я към нахлулия в наказателното поле Роберт Левандовски. Полякът изпревари мощния Упамекано, преди да нанесе удар, с който да даде аванс на домакините.

В добавеното време на първата част домакините удар/иха за рети път по така неприятния за тях съперник. Рафиня получи отляво от Касадо, овладя и със серия финове сина до удобна за изстрел позиция, като прати топката покрай плонжиращия Нойер - 3:1. 

Второ полувреме

В 57-ата минута мачът пое към разгром за Барселона и сладко отмъщение за 2020 година. Ламин Ямал прехвърли половината терен, за да намери Рафиня, който спря с гърди и спринтира. Бразилецът преодоля и Джае, и Упамекано, за да стреля под плонжа на Мануел Нойер и да оформи своя хетрик - 4:1.

Въпреки направената дефанзивна смяна от Ханзи Флик (Де Йонг вместо Лопес), Барселона продължи да атакува. В 66' Байерн създаде опасност пред вратата на домакините, но ударът на резервата Коман не бе достатъчно точен. 

В 76' героят на мача - Рафиня, отстъпи мястото си на лятното попълнение Дани Олмо, който в последните мачове бе аут заради контузия. Крилото бе изпратен от бурни аплодисменти на "Монжуик".

В 83' Левандовски пропусна да накаже за втори път в мача бившия си тим. Той получи подаване от Ямал в наказателното поле, но се размина с топката о прекрасна позиция. 

В 83' Флик направи тройна смяна, пускайки в игра Гави, Пау Виктор и Ансу Фати, изваждайки Педри, Ламин Ямал и Левандовски. В 90' Леон Горецка получи официално предупреждение за нарушение срещу Касадо. 

Стартови състави

Барселона: Пеня, Балде, Кунде, Мартинес, Кубарси, Касадо, Педри, Лопес, Рафиня, Ямал, Левандовски;

Байерн: Нойер, Герейро, Дейвис, Упамекано, Ким, Палиня, Кимих, Олисе, Гнабри, Мюлер. Кейн;

Преди мача

Ханзи Флик този път е от другата страна, след като разпиля каталунците с баварския колос през 2020-а. 

Тогава германският гранд спечели с 8:2 на "Камп Ноу" в един от най-срамните мачове в кариерата на Лионел Меси. Каталунците влизат в мача този път с 5:1 срещу Севиля, но и с условието, че в събота гостуват на Реал Мадрид.

Байерн Мюнхен също записа престижна победа през уикенда - 4:0 срещу Щутгарт. Отборите за последно мериха сила през сезон 2022/23, когато Байерн спечели с 2:0 у дома и с 3:0 като гост.

Баварците са в серия от шест поредни победи срещу каталунците и голова разлика - 23:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички