Манчестър Сити грабна заветната купа. Ще бъде ли първата от многото?


Манчестър Сити грабна заветната купа. Ще бъде ли първата от многото?
Снимка: Getty Images

971 0

Ехото от дългоочаквания триумф на Манчестър Сити в Шампионската лига не отшумява толкова бързо. Дни наред след финала в социалните мрежи се появяват постоянно нови клипчета с непрестанно празнуващия Джак Грийлиш, който все още не се е сетил да си свали фланелката от мача за трофея в Истанбул. И докато “гражданите” са изпаднали в заслужена еуфория след цяло десетилетие опити в тази посока, то е нормално да си зададем въпроса - това ли беше всичко? За едната “ушата” купа, колкото и ценна да е тя, ли се изсипаха стотици милиони? Или пък това ще бъде просто първият многото трофеи на Ман Сити на европейската сцена?

Трябва да отбележим, че буквално часове след финала в Турция повечето водещи онлайн букмейкъри вече пуснаха в менюто си дългосрочни залози за победител в ШЛ през сезон 2023/24. И кой е големият фаворит за новата кампания? Естествено, че е актуалният носител на трофея. Коефициентите за защита на титлата от страна на “гражданите” са впечатляващо ниски за толкова ранен етап на приемане на прогнози - между 3 и 4 към 1. Шансовете на Манчестър Сити са оценени двойно или дори тройно по-високо от отборите, които на този етап се смятат за най-големи конкуренти - Байерн и ПСЖ. А испанските Реал Мадрид и Барселона са дори зад тях, като ставките в полза и на Кралския клуб, и на каталунците са двуцифрени.

Гуардиола подчерта, че не е приключил

Веднага след финала Хосеп Гуардиола призна, че се чувства много уморен, но доволен, че отборът му най-после е изкачил европейския връх, макар и това да не се получи по най-зрелищния начин срещу Интер. Малко по-късно каталунският специалист колко на шега, колко насериозно отправи предупреждение към Реал Мадрид: “Следващата ни цел е да ги настигнем. Изоставаме само с 13 трофея, но ако се подхлъзнат, можем да се възползваме. Внимавай, Реал Мадрид!”, заяви с усмивка Гуардиола. Това все пак не е просто леко захапване на “Лос Бланкос” от страна на една легенда на Барселона, а ясна заявка, че за Пеп “небесносиният” проект не приключва с бленуваната купа и с великия требъл от сезон 2022/23.

Но предизвикателството през новата кампания ще бъде още по-сериозно. Сега вече всички знаят, че Ман Сити може да вземе купата и не е просто поредният богаташки клуб, който посяга към славата. Но откакто навлязохме в ерата на Шампионска лига, само един отбор е успявал да защити своята титла и това е Реал Мадрид. Така че в думите на Гуардиола може да се потърси и тази връзка. Дали пък “гражданите” няма да станат вторият тим през 21-ви век, който триумфирал в ШЛ в две поредни години? Именно това ще бъде целта, но няма съмнение, че сега ще срещнат по-свирепа конкуренция. Включително и от страна на родната на Пеп Барселона, където са решени да измият срама от последните си две европейски участия.

Има и още нещо. Въпреки европейския триумф звезди като Ерлинг Холанд, Илкай Гюндоган, Бернардо Силва и други мечтаят за трансфер в някой от испанските грандове, а защо не в Италия или пък в редиците на споменатите Байерн и ПСЖ. Макар и да е вече европейски шампион, Манчестър Сити все още не се е превърнал в отбора, който е голямата мечта на футболистите. И най-сложната задача на Гуардиола ще бъде да промени именно това.

Не изпускайте важните новини за любимия отбор и неговите големи съперници – за най-актуалните информации последвайте ни във Viber ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички