Правило на УЕФА може да попречи участието на Манчестър Юнайтед в Лига Европа


Правило на УЕФА може да попречи участието на Манчестър Юнайтед в Лига Европа
Снимка: GettyImages

3109 0

Манчестър Юнайтед може да бъде лишен от участие в Лига Европа, въпреки че спечели ФА Къп.

Както е известно "червените дяволи" бяха застрашени от това да не участват в европейските клубни турнири през следващия сезон, след като завършиха осми в крайното класиране на Висшата лига, но спечелването на Купата на страната им донесе тази възможност.

Още: Официално: Манчестър Юнайтед с първи изходящ трансфер - продаде 21-годишен на Бенфика

Подобен казус имаше и в Шампионска лига

Един технически въпрос обаче може да попречи на отбора от "Олд Трафорд" да играе във вторичния по сила турнир в Европа. УЕФА има строги правила относно собствеността на няколко клуба, нещо, което може да е проблем именно за Юнайтед.

Тимът е подкрепен от INEOS - собственост на британския милиардер сър Джим Ратклиф, който също притежава френския клуб Ница. Френският клуб се класира за Лига Европа, като завърши на пето място в таблицата на Лига 1 през тази кампания.

В момента INEOS притежава 27 процента от рекордьорите по титли във Висшата лига, но плановете за инвестиране на още 235 милиона паунда ще повишат техния дял в собствеността до над 30 процента.

Още: Играч на Манчестър Юнайтед: Надявам се Тен Хаг да остане

Не изпускайте важните новини за любимия отбор и неговите големи съперници – за най-актуалните информации последвайте ни във Viber ТУК!

Според "Екип" УЕФА няма да позволи на клубове, които споделят собственици, които контролират повече от 30 процента от всеки клуб, да се състезават в една и съща надпревара.

Ако INEOS не може да намери решение и да изпълни насоките на европейската централа, това би наложило Манчестър Юнайтед или Ница най-вероятно да бъдат изхвърлени в третия турнир по сила Лигата на конференциите.

Припомняме, че подобен казус имаше и в Шампионска лига, след като другия манчестърски тим Сити и испанския Жирона ще участват в груповата фаза на турнира в предстоящия сезон. Крайна сметка двата отбора ще играят през следващата кампания в най-комерсиалния футболен турнир.

В историята Манчестър Юнайтед е печелил веднъж Лига Европа и това става през 2016 година, когато "червените дяволи", водени от Жозе Моуриньо победиха с 2:0 Аякс.

Още: Ерик тен Хаг похвали футболистите на Манчестър Юнайтед и отговори на въпрос за бъдещето си

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички