Висшата лига ще ражда милионери на 2 седмици


Висшата лига ще ражда милионери на 2 седмици
Снимка: Getty images/Gulliver

927 0

Футболистите в Премиършип ще започнат да изкарват умопомрачителни заплати в близките 5 години.

До 2020 г. всеки играч във Лигата ще печели поне 5 млн. паунда годишно или по 100 000 паунда на седмица. Това ще важи дори за по-малките тимове, благодарение на финансовата политика на първенството и договорите за телевизионните права.

Във вторник бе обявено, че телевизионните права за излъчване на живо са продадени на SKY и BT Sport обща за 5,136 млрд паунда.

След сключване на международните договори за излъчване и рекламите се очаква сумата от приходите на Премиър лийг да скочи до умопомрачителните 9 млрд. паунда за тригодишен период или по 3 млрд. паунда на година, съобщава Sportsmail.

Голяма част от тези пари ще постъпят в клубните каси, а оттам - за заплати на играчите.

Така, ако задържат формата си, най-добрите млади играчи на лигата - Рахим Стърлинг, Еден Азар и Рос Баркли - ще прибират по около половин милион паунда седмично през следващите сезони, което ще им гарантира годишни доходи от 26 милиона паунда.

Хареса ли ти статията? Ако отговорът е „да“ – последвай ни във Viber за още интересни и актуални новини от международния футболен свят!

За сравнение Фалкао от Манчестър Юнайтед вече прибира по 286 000 паунда на седмица.

Ежегодно английското първенство поскъпва. Само за сравнение: през първия сезон през 1991/1992, Висшата лига е спечелила 50,3 млн. паунда за година, а средното възнаграждение за отбор е било около 120 000 паунда.

Първият договор със SKY е бил подписан за пет години, а вторият за 4. При подписване на третия договор, отново за 5 години, сумата от ТВ права е нараснала десеторно и вече е 520 млн. паунда годишно.

Понастоящем Премиър лийг прибира по 2 млрд. паунда за година. Сега средното възнаграждение за отбор е 2,3 млн. паунда годишно, като за водещите тимове то е двойно по-голямо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички