13-годишно чакане и завръщане от пропастта - изненадите на футболния сезон, които се завърнаха в елита


13-годишно чакане и завръщане от пропастта - изненадите на футболния сезон, които се завърнаха в елита
Снимка: Getty Images

953 0

Сезон 2023/24 вече е в своя край и скоро всички погледи ще са насочени към Европейското първенство в Германия. До тогава обаче остават няколко двубоя, които трябва да се изиграят, а с най-голям трепет се очаква финала в Шампионска лига.

И докато Реал Мадрид и Борусия Дортмунд са в очакване за мача, който ще изкачи един от тях на европейски връх, то други отбори ликуват за промоциите в елита на местните първенства. А някои от отборите може да са доста изненадващи за повечето фенове. В следващите редове ще разгледаме някои от отборите, които развълнуваха с играта си и заслужиха да играят на най-високо ниво във футбола.

Санкт Паули

Още: Официално: Интер има нов собственик - американски инвестиционен фонд

Санкт Паули се завръща в Бундеслигата след 13-годишно отсъствие

Започваме с германия, където отборът се завърна в Бундеслигата за първи път от 2011 година насам. Санкт Паули се радва на огромна фенска подкрепа, като привържениците вече нямат търпение да засвидетелстват любовта си и в елита на Германия. Санкт Паули завърши с титлата във Втора Бундеслига и направи истински фурор през сезона.

Комо 1907

През 2016 година Комо фалира и отборът бе разпуснат. Нов отбор беше създаден, когато съпругата на Майкъл Есиен, Акосуа Пуни Есиен, купи правата върху клуба и в крайна сметка беше приет в Серия Д под новото име Комо 1907.

Още: Каляри обяви раздяла с Клаудио Раниери, легендарният треньор прекратява кариерата си

Сега под ръководството на Сеск Фабрегас, Тиери Анри и Денис Уайз отборът на Ломбардия спечели промоция в Серия А в последния ден от сезона на Серия Б.

Единственият проблем е, че може да се наложи да търсят нов стадион, където да играят домакинските си мачове, тъй като сегашният им стадион не отговаря на стандартите на Серия А.

Парма

Друг отбор, който от идния сезон ще играе в елита на Италия е добре познатият отбор на Парма. Едва ли има футболен фен, който да не е чувал за този тим или пък да няма някой спомен от техен двубой. "Дуковете" ще играят в елита за първи път от сезон 2020/2021, когато изпаднаха.

Още: Ювентус губеше с 0:3 от Болоня до 76’, но оцеля при дебюта на Паоло Монтеро (ВИДЕО)

Освен това "жълто-сините" запазиха рекорда си във второто ниво на италианския футбол. Той бе поставен през 2008/2009, когато Парма завърши със 76 точки, колкото записаха и през настоящата кампания. Фабио Пекия пък за трети път успява да спечели промоция като треньор, след като постигна това с Верона през 2017-а и с Кремонезе през 2022-ра година.

Депортиво

Депортиво изпадна Ла Лига през 2018 година и се плъзна в третото ниво две години след това. Ла Коруня прекара последните четири сезона в трета дивизия на испанския футбол, но успяха да си проправят път обратно в Сегунда през 2024 г.

Със сигурност Депортиво е сред отборите, които липсваха в Ла Лига. Те спечелиха испанския шампионат през 2000 г. и бяха редовни европейски участници в продължение на пет или шест сезона в началото на века.

Още: Рома със скромен успех над Дженоа пред препълнен "Олимпико"

Защитник спаси шампиона Интер в самия край от загуба срещу Лацио (ВИДЕО)

Милан се превърна в боксова круша на Торино - изяде страшен бой (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички