С 93% точност на пасовете: Пау Кубарси "връща" Пуйол на Барса и ѝ "дава" Бекенбауер


С 93% точност на пасовете: Пау Кубарси "връща" Пуйол на Барса и ѝ "дава" Бекенбауер
Снимка: Getty Images

2260 0

От няколко седмици цяла Испания, дори целият футболен свят, говори за едно 17-годишно момче от Барселона. Дори разговорите за 16-годишния Ламин Ямал още да не са затихнали. Говори за Пау Кубарси, още един брилянт в колекцията на Шави. Който изведе от "Ла Масиа" и показа на света Гави, Педри, Ямал, Фермин Лопес, Марк Гиу и Ектор Форт.

Кубарси е смятан за перлата на каталунската школа в защита, както Ламин - в атака. Двамата са на сходна възраст и възходът им е стремителен. Защитникът получи шанс да се изяви не толкова по заслуги, колкото по принуда, след големия брой контузии в отбраната на "блаугранас" в ключов момент от сезона. Но той грабна шанса си с 2 ръце и накара всички да заговорят за него.

Момчето се ражда в Жирона и постъпва в "Ла Масиа" през 2018 г., когато е на 12 години. Миналото лято, по нареждане на Шави, подписва първия си професионален договор с клуба. Той тренира няколко пъти с първия тим през миналия сезон, когато бе още на 15. Треньорът забеляза и оцени качествата му, които никак не са малко: игра с топка, концентрация, скорост, агресивност. Справя се страхотно в борбите, особено в единоборствата. Ръстът му на 17 г. е 182 см и му предстои да расте още. Освен това е достатъчно силен, за да се бори и с по-едрите нападатели, има и отличен скок, което му позволява много добра игра на "втория етаж".

Първия си шанс в мъжкия тим Пау получи през януари тази година в мача за Купата на Краля срещу Унионистас, в който изигра цяло второ полувреме и спомогна за укрепване на ариегарда след нелепо допуснат първи гол. Като титуляр той дебютира срещу Реал Бетис, когато замени контузения Андреас Кристенсен. И изигра мач на високо ниво. Той направи 58 подавания с 93% точност. Оттогава момчето остана на скамейката само веднъж в Ла Лига, докато и Кристенсен, и Иниго Мартинес, че дори и Араухо сядат там неведнъж.

Средно на мач Кубарси дава 88 паса с точност 90%. По общ брой подавания влиза в 3-те процента на най-добрите в света. Той се справя отлично с това да вземе топката от прекия противник и да ги държи възможно най-далеч от вратата на Барселона. Той е толкова впечатляващ, че дори Пеп Гуардиола го е пожелал в Манчестър Сити. Но шансът да го вземе е минимален, ако съдим по скорошни думи на тийнейджъра. "След десет години се надявам, че все още ще съм в клуба на живота си, в Барса, като съм важна част от него и давам всичко от себе си във всяка тренировка и всеки мач", казва той.

Пау има двама идоли, и двамата бивши капитани. Това са Карлес Пуйол и Жерар Пике. "Винаги съм казвал, че моите идоли са Пуйол и Пике. Пуйол заради сигурността, амбицията и характера, както на терена, така и извън него. Той беше мой модел за подражание. А Пике е друг. Гледах го по телевизията, когато бях малък, и харесвах стила му. Имам предвид начина, по който играеше", признава той.

Според goal.com Кубарси има черти и от двамата си любимци. С Пуйол го свързват лидерските качества, мощта във въздушните дуели и физиката. Но според сайта той изглежда повече като Пике, отчасти заради финеса му с топката. Освен това и двамата са добри в подаванията, а и телосложенията им са сходни.

Новата звезда на Барселона получи и доста високи оценки за представянето си - от треньорите си, от съотборниците си. "Кубарси е невероятен футболист. Отлично се допълваме на терена. Надявам се, че ще остане в Барселона дълги години. Неговото бъдеще трябва да бъде свързано именно с нас", каза Роналд Араухо наскоро.

"Отдавна не съм виждал централен защитник, особено на такава възраст, да пробива защитната линия с такова подаване на топката и с такова хладнокръвие", заяви Роберт Левандовски. А Жоао Кансело написа за него в социалните мрежи простичкото, но силно "Франц Бекенбауер Кубарси".

Треньорът на Барса Б - Рафаел Маркес, хвалеше Пау още преди да дебютира в първия тим. "Пау ме изненадва, въпреки че познавам качествата му. Той е много млад, но се държи като опитен играч", гласяха част от думите му за испанеца.

"Пау ни дава много: подавания, агресивност, защитава се добре. Всички отбелязват, че играе много добре с крака и това е така, но той е момче, което не губи дуели. Това е въпрос на отношение и личност. Той играе с голяма решимост.

Кубарси е готов играч. Той не се държи като 16-годишен. Не съм сигурен на колко години е. Играе като ветеран. Много съм доволен от него. Много е концентриран, отговорен и се отличава със силна психика. Не помня дори една топка да е губил. Миля, че той ще отбележи една ера", каза Шави за него.

Любопитно е да се отбележи, че Пау Кубарси смята да играе поне още десетилетие в каталунския клуб, но вече мисли и за бъдещето си извън футбола. Той иска да завърши икономика след средното училище и често помага в семейния бизнес - Фустерия Кубарси, фирма за дърводелство. Младокът е и голям фен на НБА. Наскоро Кубарси даде откровено интервю за новата си роля - звезда в мъжкия тим на Барса. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички