Аржентина загуби Меси, но не и финала! Драматична защита на трофея от Копа Америка (ВИДЕО)


Аржентина загуби Меси, но не и финала! Драматична защита на трофея от Копа Америка (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

11524 0

Аржентина защити трофея си от Копа Америка във финала срещу Колумбия! Лаутаро Мартинес се превърна в големия герой след продължения и гол в 113’ за крайното 1:0. След този успех “гаучосите” се превърнаха в най-успешната селекция в турнира за всички времена. По подобаващ начин бе изпратена легендата Анхел ди Мария, който остана на терена до самия край на продълженията.

Срещата започна с над 75 минути закъснение заради големи проблеми с организацията на финала, съпътствали турнира през цялото време. Към първоначалния зададен час 03:00 българско време “Хард Рок Стейдиъм” тепърва се наложи голяма част от феновете да бъдат проверявани наново, което доведе до голямото забавяне.

90 минути не бяха достатъчни на Аржентина и Колумбия да излъчат победител. През първото полувреме най-значимото нещо беше контузия на Лионел Меси, която не успя към 38-ата минута да го извади от игра. Това обаче се случи в 65-ата минута, когато се стигна до принудителна смяна. Легендата изпитваше болка в глезена след преди почивката. Тогава бе заменен от Гонзалес, който 10 минути по-късно се разписа, но попадението веднага бе отменено заради засада. 

През второто полувреме футболистите вдигнаха темпото, но опасните положения бяха рядкост. Повече работа имаше за Варгас, който спаси 2-3 ситуации на световния шампион. Лаутаро Мартинес се наложи да се появява от пейката, за да донесе голямата радост за Аржентина. Възпитаниците на Скалони вече са печелили трофея 16 пъти и изпреварват Уругвай. 

Към този момент липсват подробности и за “Финалисима”, която среща действащите шампиони на Европейското и Копа Америка. Така за последно Аржентина бе победила Италия през юни 2022 г. в Лондон. Сега вече се изясниха съперниците, но тепърва ще става ясно мястото и момента на провеждане. 

Това е много специален двубой за историята, тъй като Меси се превръща в първия играч, участвал в пет финала на Копа Америка - 2007, 2015, 2016, 2021 и 2024. 

Първо полувреме

Хареса ли ти статията? Ако отговорът е „да“ – последвай ни във Viber за още интересни и актуални новини от международния футболен свят!

*Около обявения час на начало (03:00) стана ясно, че то ще се забави поне с половин час от съображения за сигурност. Домакините срещнаха проблеми с колумбийските фенове, които масово нахлуваха на стадиона без билети. Входовете бяха затворени моментално, а хиляди без билети останаха навън. 

Вижте защо Мондиал 2026 изглежда предизвестен провал!

Двубоят се доближи до започването си след повече от 75 минути закъснение едва около 04:15 часа българско време. Тогава Лионел Меси и Хамес Родригес изведоха двата състава на терена. 

40 секунди отнеха на аржентинците да създадат първата атака, завършила с удар. Той бе на Алварес след ниско центриране, но не успя да нацели добре топката. До достигането на десетата минута Колумбия отговори с две стрелби, които бяха крайно неточни.  

В 20-ата минута Меси отправи първия си удар, който можеше да бъде достатъчен за откриващия гол. Легендата обаче имаше нещастието рикошет да притъпи опита му и Варгас улови топката. 

В 37-ата минута на аржентинския капитан му се наложи да излезе от игрището за приемане на медицинска помощ. Останаха съмнения за контузия на Меси, който в борба за топката получи тежък удар в глезена от Санчес. 

Второ полувреме

След само 180 секунди игра добрата ориентация спаси колумбийците при първата опасна ситуация за втората част. Тогава Мак Алистър и Ди Мария опитаха да комбинират за стрелба, но Варгас скъси ъгъла и се справи в ситуацията. 

Колумбийците в още един двубой от турнира опитаха да използват статичните положения. При центриране от корнер Санчес опита да отрази топката с глава във вратата на Мартинес, но мерникът на напдателя бе неточен. 

През второто полувреме селекциите вдигнаха темпото и ситуациите пред двете врати се увеличиха. Повече бяха шансовете за Аржентина - при първата се стигна до игра с ръка, подмината от бразилската съдийска бригада, а след това Варгас отрази силен удар на Ди Мария. 

Около 65-ата минута. стана ясно, че Меси окончателно няма да доиграе финала. След контузията от първата част последва подхлъзване след час игра, което донесе допълнителни болки. 

След 10 минути Гонсалес успя да открие с шпагат, но моментално бе отсъдена засада. Същият отклони високо центриране в 88-ата минута, но кълбото премина покрай десния страничен стълб. 

Продължения

Нико Гонсалес остана сред най-опасните на терена и през първото продължение. По време на него нападателят от Серия А стигна до няколко опасни положения, но отговор последва и от ответната страна. 

ГОЛ! В 113-ата минута резервите Мартинес и Ло Солсо комбинираха по най-добрия начин и първият успя да открие за 1:0!

Стартови състави 

Аржентина: Мартинес, Монтиел, Ромеро, Лаутаро, Таяфико, Ди Мария, Де Пол, Енцо Фернандес, Мак Алистър, Меси, Алварес;

КолумбияВаргас, Мохика, Куеста, Санчес, Ариас, Ариас, Лерма, Риос, Диас, Кордоба, Родригес;

Преди мача

Сега Аржентина дели върхът по брой отличия с Уругвай - 15. Именно "небесносините" бяха елиминирани на полуфиналите от Колумбия с 0:1, докато Аржентина не остави шансове на Канада (2:0).

Лос Каферетос не е побеждавал "гаучосите" от 2019 г., когато се налага с 2:0 в двубой от групите на Копа Америка. Световният шампион пък нямаше успех между победите през 2016-а и 2022-а. Те бяха постигнати в световни квалификации.

Единственият отсъстващ тази нощ е Даниел Муньос заради червения картон срещу Уругвай. Това пък ще бъде последен двубой за Анхел ди Мария, който е в серия от голове и трофеи с Аржентина!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички