Барселона покори Европа за пети път след 3:1 на финала в Берлин


Барселона покори Европа за пети път след 3:1 на финала в Берлин

4993 0

Пети трофей от Шампионска лига си заслужи Барселона след 3:1 срещу Ювентус във финала в Берлин. Каталунците са и първият в историята на футбола отбор с два требъла (Шампионска лига/КЕШ, титла и купа на страната). Първият път те го направиха през 2008/2009 година, под ръководството на Хосеп Гуардиола. Тази вечер Луис Енрике излезе от сянката на предшевственика си. Трофеят е четвърти за испанците от четири финала.

Мачът започна шеметно за Барса. Иван Ракитич откри резултата още в 4-ата минута. Шеметното начало сякаш шокира италианците и до края на първата част, каталунците имаха тотално превъзходство. Те разиграваха повече топката, натискаха, но така и не успяха да отбележат втори гол. Ювентус пък разчиташе на контраатаки.

Развръзката настъпи след почивката. Мората изравни в 55-ата минута, а Юве показа съвсем друго лице, все по-често поглеждаше към вратата на Барселона. В 69-ата минута обаче Лионел Меси избухна и бе в оснавата на нападението, след което падна гола на Луис Суарес, с който каталунците заслужено стигнаха до успеха. Попадението беше 121-о за триото Меси-Суарес-Неймар. Бразилецът пък увеличи този актив с още един гол в добавеното време на мача.

Освен за трофея в Шампионска лига победителят ще получи премия от 15 млн. евро, а загубилият ще се утеши с 10,5 млн. До този момент тимът на Барселона си е заработил общо 26 милиона евро, а Ювентус - 23,5 милиона евро.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още не е изтекла и минута и Тевес пробва удар къвм вратата на Барселона, но високо над вратата. Малко след това Пирло центрира от корнер в полето пред вратаря Тер Стеген, но до опасност не се стига.

Хареса ли ти статията? Ако отговорът е „да“ – последвай ни във Viber за още интересни и актуални новини от международния футболен свят!

Барселона открива в 4-ата минута! Неймар подаде между двама защитници на капитана Андрес Иниестау който пусна към непокрития Иван Ракитич. Хърватинът бе оставен непокрит на границата на малкото наказателно поле и за него не беше проблем за разстреля вратаря на Юве.

В 8-ата минута Неймар поиска дузпа, след като остана съмнение, че негово центриране в пеналта е спряно с ръка от защитник на Юве. При последвалата контра на италианците Алвваро Мората подаде добре към Видал който обаче прати топката високо над вратата на Барселона.

Пропуск на Неймар в 13-ата мин. Бразилецът се размина с топката след центриране на Меси. Секунди по-късно. Джанлуиджи Буфон предотврати втори гол в мрежата си, след блестащя намера при удар на Дани Алвес.

В 20-ата минута след прекрасна контра на символичните домакини Пол Погба пробва подаване към Тевес в наказателното поле на Барса, но Хавиер Машчерано се хвърля на шпагат и чисти в корнер.

Грешка в защитата на каталунците в 24-ата минута позволи на Алваро Мората да се озове на стрелкова позиция. Фалцовият му удар обаче мина покрай вратата. Минута след това Клаудио Маркизио изстреля бомбен шут от около 20 метра, но над вратата.

Претенции за фаул на границата на наказателното поле от страна на Юве в 35-ата минута. Пол Погба падна след съприкосновение със Серхио Бускетс. Джунейт Чакър обаче не даде нищо, а повторенията показаха, че може би е бил прав.

Две поредни възможности за Суарес в 39-ата и 40-ата минута. Първият път той получи топката в половината на Юве, напредна и стреля почти от границата на наказателното поле. Топката мина на сантиметри встрани от вратата. Секунди по-късно уругваецът отново пробва да накаже Бухон, но вратарят показа класа и изби.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Суарес пропуска да реши всичко в този мач още в 48-ата минута. След перфектна контра на Барселона, Ракитич подаде към уругваецът, който стреля, но Буфон спаси.

Алваро Мората връща Ювентус в играта! Нападателят бележи за 1:1 в 55-ата минута. Маркизио подаде на Карлос Тевес, който някъде около точката се обърна и стреля. Вратаратя на Барса Тер Стеген изби но беше безпомощен при добавката на Мората

Суарес вкарва за 2:1 в 69-ата минута!.Лео Меси прекоси почти целия терен с топка в краката, излъга защитник на Юве и стреля. Буфон блокира удара му, но нямаше какво да наприва при добавката на притичалия Суарес, който едва не скъса мрежата.

Само две минути по-късно реферът Джунейт Чакър отмени трети гол за Барселона. Неймар стреля с глава, но топката се удари в ръката му преди да влети в мрежата на Буфон.

Куриозен автогол можеше да си вкара Тер Стеген в 76-ата минута. След корнер той не се намеси добре, топката се удари в главата на негов съотборник и мина само на няколко сантиметра над гредата му.

Нова колеблива намеса на Тер Стеген при корнер в 80-ата минута. Пирло центрира балонно, но достатъчно, за да е извън обхвата на вратаря. Пол Погба стреля с глава, обаче не намери вратата.

В добавеното време Неймар слага точка на спора с трети гол за Барселона. При контра на каталунците Педро подаде към бразилеца, който простреля Джиджи Буфон.

СЪСТАВИ

Без изненади в стартовите състави на Юве и Барса. Треньорът на италианците Ювентус Масимилано Алегри логично залага на опитния Андреа Бардзали вместо контузения Киелини.

Единайсеторкатата на Барселона също е очаквана, като Луис Енрике залага на всичко най-добро, с което разполага. Луис Суарес и Иниеста които имаха здравословни проблеми в дните преди мача са на линия и започват.

ЮВЕНТУС - БАРСЕЛОНА 1:3 (Мората 55; Ракитич 4, Суарес 69, Неймар 90)

ЮВЕНТУС: 1. Буфон, 26. Лихтщайнер, 15. Бардзали, 19. Бонучи, 33. Евра, 8. Маркизио, 21. Пирло, 6. Погба, 23. Видал, 10. Тевес, 9. Мората

БАРСЕЛОНА: 1. Тер Стеген, 22. Алвес, 3. Пике, 14. Машчерано, 18. Алба, 5. Бускетс, 4. Ракитич, 8. Иниеста, 10. Меси, 9. Суарес, 11. Неймар

Съдия: Джунейт Чакър (Турция)

ПРЕДИ МАЧА

Досегашната статистика на мачовете между Ювентус и Барселона е в полза на италианците – 4 победи, 2 равенства и 2 успеха за каталунците. "Бианконерите" обаче са загубили последните си три финала в Шампионска лига, като последният им успех датира от 1996 година, докато каталунците са спечелили последните си три финала, след загубата от Милан през 1994 година с 0:4 в Атина.

ЮВЕНТУС

За съжаление на треньора Макс Алегри и всички фенове на Ювентус, тимът ще бъде без един от най-добрите си играчи – железният защитник Джорджо Киелини разкъса мускул на прасеца на тренировка и ще пропусне финала. Това е голям удар по амбициите на Юве, като Алегри ще трябва да избира за негов заместник между опитния Андреа Бардзали и Анжело Огбона. Всички други са на линия за "бианконерите", с изключение на дълготрайно контузения Мартин Касерес.

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛА

Юве вече се справи с един испански гранд, като на полуфиналите обърка всички прогнози и отстрани Реал (Мадрид) с общ резултат 3:2. Най-болезненото за Кралския клуб бе, че героят за торинци стана техният юноша Алваро Мората, който се разписа по веднъж в двата мача. Мората от своя страна заформи страхотен тандем с Карлос Тевес в нападението на "бианконерите", а Масимилиано Алегри има и скрит коз за своята атака – мощния таран Фернандо Йоренте.

Пътят на Ювентус до Берлин обаче съвсем не бе лесен. Италианският тим загуби два мача в груповата фаза и в крайна сметка успя да се пребори за второто място, само на една точка над гръцкия Олимпиакос. На 1/8 финалите торинци елеминираха категорично Борусия (Дортмунд), но на ¼-финал имаха много тежки мачове с Монако. В крайна сметка Юве отстрани своя съперник с 1:0, като голът падна от доста спорна дузпа.

Последен мач: Верона - Ювентус 2:2 (Тони 48, Хуанито 90; Перейра 42, Йоренте 57)

БИТКАТА ЗА "УШАТАТА" КУПА В ЦИФРИ И ФАКТИ

БАРСЕЛОНА

Треньорът на Барса Луис Енрике разполага с всичко най-добро. Леки въпросителни имаше върху здравословното състояние на Луис Суарес и Андрес Иниеста, но и двамата ще бъдат титуляри на Олимпийския стадион. Най-силното оръжие на Енрике безспорно е феноменалното трио в атака, признато от мнозина фенове и анализатори за най-доброто в историята – Суарес, Меси и Неймар. Тримата имат отбелязани 120 гола във всички турнири през настоящия сезон. За сравнение целият отбор на Ювентус е реализирал 103 гола. Последен мач за каталунците ще изиграе клубната легенда Шави, който обяви, че си тръгва от "Ноу Камп" след 17 години.

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛА

Барселона допесна една загуба в своята група - 2:3 от ПСЖ на "Парк де Пренс". В елиминационната фаза обаче каталунците записаха убедителни успехи над Манчестър Сити, ПСЖ и Байерн (Мюнхен), за да стигнат до решаващия мач. По пътя си към финала каталунците отстраниха действащите шампиони на 3 от водещите първенства в Европа – ПСЖ, Сити и Байерн, а тази вечер ще трябва да се справят с четвърти такъв.

Последен мач: Атлетик (Билбао) - Барселона 1:3 (Уилиямс 79; Меси 20, 73, Неймар 36)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички