За Европейското е традиция, но в Копа Америка предизвика бунт - защо само във финала има продължения?


За Европейското е традиция, но в Копа Америка предизвика бунт - защо само във финала има продължения?
Снимка: Getty Images/ колаж: SportLive

784 0

Копа Америка през 2024 година няма да има допълнително време нито на четвъртфиналите, нито на полуфиналите, благодарение на решението на ръководния орган на южноамериканския футбол.

С финалната осмица, която вече започнаотбори като Аржентина и Бразилия ще се надяват техните суперзвезди ги извисят до върха. За разлика от Европейското първенство, където се играят две 15-минутни продължения, то на Копа Америка директно се преминава към изпълнение на дузпи. Такъв бе случаят с Аржентина и Еквадор.

Защо има продължение само на финала в Копа Америка?

Според правилата на надпреварата четвъртфиналните и полуфиналните мачове след редовното време преминават направо към изпълнение на дузпи. Плейофът за третото място също пропуска продълженията. Това означава, че единственият нокаут кръг, който ще използва допълнителните 30 минути, е финалът, който ще се проведе на 15 юли в Маями.

Въпреки че мнозинството от европейските фенове може да намерят това решение странно, то всъщност е обичайно за състезанието. През по-голямата част от историята на Копа Америка, който е спечелен най-много от Аржентина и Уругвай, продълженията не са били използвани след груповата фаза, с изключение на големия финал.

Между 1995-2004 г. същото правило дори се прилагаше за финала, като Уругвай и Бразилия спечелиха турнирите през този период с дузпи, след като мачът завърши при равен резултат след деветдесет минути. Единственият турнир, който видя включването на допълнително време във всички мачове от елиминациите, беше през 2011 година. Това обаче беше широко критикувано от феновете и обичайното състояние на играта беше възстановено в момента, в който състезанието се завърна през 2015 година.

Не изпускайте важните новини за любимия отбор и неговите големи съперници – за най-актуалните информации последвайте ни във Viber ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички