Нахъсаният Джиджен Джан раздразни Григор, но Димитров го "схруска" за успешен старт във Виена

Григор Димитров започна успешно участието си на турнира от сериите ATP 500 във Виена срещу най-добре ранкирания азиатски представител - Джиджен Джан. Гришо се наложи над китаеца с 2:0 сета (6:5, 7:5 в отделните части) за час и 38 минути игра. С победата родният тенисист продължава напред към 1/8-финалната фаза.

Григор Димитров изпита сериозни трудности в първия сет, когато още в първия гейм бе пробит от Джан. Сервисите на китаеца бяха много силни и създаваха проблеми на нашия тенисист, но той бързо се измъкна от трудната ситуация, проби на два пъти и спечели с 6:4 първата част.

Последва доста равностоен втори сет, в който играта на Григор на сервис се подобри. Димитров реализираше ас след ас, а след 12 гейма най-накрая стигна до пробив и затвори срещата след 6:4, 7:5.

Българинът доминираше в статистиката също. Григор имаше предимство в асовете (12:4), по-добър процент на спечелени точки на първи сервис (83%:74%), както и на втори (52%:47%). 

При уинърите Григор Димитров също бе доста напред (32:19), а при непредизвиканите грешки "победи" Джан с (30:24). При спечелените точки (общо), Гришо също имаше превес - 75 от 136 възможни.

На 1/8-финалната фаза Димитров ще мери сили с чеха Томаш Махач, срещу когото никога не се е изправял в своята професионална кариера.

Григор Димитров победи Джиджен Джан

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (ПРОБИВ) - Димитров сервира първи и започна с непредизвикана грешка (0:15). Последва нова такава от българина - от бекхенд воле (0:30). Гришо опразни своя диагонал и Джан го матира с отличен форхенд (0:40). Джан направи грешка от ретур след сервис на българина, пласиран в тялото му (15:40). Последва нова страхотна точка на Гришо - с мощен бекхенд, след като топката се озова право на линията, а след това и ас, за да се възстанови равенството (40:40). Ретур в мрежата след бекхенд и авантаж за Григор. 

Джан си помогна с форхенд и предизвика грешка у Григор с неточен удар по правата, отново 40:40. Втора двойна грешка на Димитров и предимство за китаеца. След това точката за пробив бе оползотворена.

0:2 - прекалено силен удар от бекхенд в аут на Гришо и 0:15. Последва двойна грешка от Джан. Дълбок първи сервис с добра скорост и по правата не даде шанс на ретура на Григор да мине (15:30). Непредизвикана грешка от форхенд на Джан (30:30). Китаецът стигна до ас и геймбол (30:40). Поредна грешка от Гришо - диагонален форхенд в аут - и гейм за Джан. 

1:2 - сеченият бекхенд на Джан не се получи, а Гришо го принуди да сбърка (30:0). Последва чудесен ас в центъра от нашия представител (40:0). Втори пореден такъв и гейм на 0.

1:3 - по късия диагонал с форхенд Гришо отбеляза първата точка (15:0). Китаецът успя да отвърне с ускорен бекхенд и изравни (15:15). Още една непредизвикана грешка от Димитров (15:30). Джан излезе на мрежата и матира българина по диагонала (15:40). За съжаление с удар в мрежата от Гришо геймът звърши.

2:3 - с много мощни сервиси Григор спечели втори пореден сервис гейм на 0.

3:3 (ПРОБИВ) - геймът започна с втория ас на китаеца в мача (0:15). Последва прекалено силен бекхенд от Джан, който излезе в аут за 15:15. Играта по правата на Джижен продължи да е добра и той отбеляза хубава точка с форхенд (15:30). Стигна се до интересно разиграване с много бързо темпо, което Гришо спечели със сечен бекхенд по диагонала. Стигна се до грешка на Джан и опит за пробив на българина. Майсторска контраатака на Гришо на мрежата и пробив!

4:3 - добрите сервиси на Гришо продължиха да създават проблеми на опонента му и българинът поведе с 40:0. В крайна сметка, Григор затвърди пробива на 0.

4:4 - китаецът вкарваше своите първи сервиси и бързо успя да поведе с 15:40. Накрая Гришо сгреши и опонентът му си спечели сервис гейма.

5:4 - доста точен ретур от китаеца, но със сечен бекхенд по диагонала Гришо взе първата точка. Перфектен завършващ форхенд след вкаран първи сервис (30:0). Поредна грешка на китаеца от ретур и 40:0. Двойна грешка обаче от Димитров (40:15). Последва непредизвикана такава от Джан и гейм за българина.

6:4 (ПРОБИВ) - Григор опита да играе по късия диагонал с топспин, но уцели мрежата (0:15). Последва много плътен ас и 0:30 за китайския представител. Китаецът продължи да рискува и стигна до двойна грешка (15:30). Григор Димитров се върна в гейма с доста силен форхенд и възстанови паритета - 30 равни. Добре пласиран форхенд уинър и 30:40 за Джан. Сечен бекхенд ретур в аут от китаеца (40:40). Сетбол за Григор след непредизвикана грешка от опонента му. Пробив и сет за Димитров!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - пореден гейм на 0 за Гришо.

1:1 - Джан не успя да прецени ретура си от бекхенд и прати топката право в мрежата (15:0). Последва непредизвикана грешка от Димитров (15:15). Супер ретур тип драйв-бекхенд осигури нова преднина на Григор (30:15). Още една грешка за Джан след сечен бекхенд ретур (40:15). Прекалено силен форхенд, който не се получи от Григор (40:30). Стигна се до много интересна точка, в която с форхенд слайс Джан смени посоката и удари бекхенд, с който спаси точка за пробив.

След ретура Григор не успя да остави топката ниско долу и Джан се възползва с форхенд по диагонала и получи геймбол, който оползотвори веднага след това.

2:1 - диагонален сервис, следван от диагонален бекхенд донесе първата точка на Гришо (15:0). Нов силен сервис разочарова Джан, а след това с драйв воле Димитров сбърка (30:15). Точките станаха 30 равни, след като Димитров нанесе удар от форхенд в аут. Ретур по диагонала даде шанс за пробив на китаеца. Насочен в тялото на Джан сервис обаче спаси Гришо (40:40).

Българинът стигна до авантаж, показвайки самочувствие, удряйки много здрав и плътен сервис. Гришо поведе с 2:1 след грешка на Джан.  

2:2 - Джан поведе с 0:15 след мощен сервис. След това Григор опита да отиграе къса топка много технично със стоп воле, но имаше малшанса да уцели собствената си мрежа (0:30). Отличен завършващ форхенд по правата на Джан (0:40). Последва обаче двойна грешка на китаеца (15:40). А след това непредизвикана такава от Димитров.

3:2 - първата точка бе за първата ни ракета, с малко помощ от мрежата, а след това стигна и до седмия си ас в мача (30:0). Нова, безпроблемна точка от Димитров (40:0). Ас и край на гейма.

3:3 - Джан сбърка и първата точка в гейма отиде в актива на Григор (15:0). Гришо реализира страхотен прехвърлящ удар и накара опонента си да сбърка (30:0). Непредизвикана грешка от Димитров след драйв форхенд (30:15). Перфектен минаващ удар по диагонала с бекхенд и 2 шанса за пробив за Димитров (40:15). Григор остана дълго време в разиграването, но Джан го намери в крачка (40:30). Вторият шанс да пробие по правата също не бе успешен. Джан си извоюва авантаж и взе гейма.

4:3 - с новите топки Гришо започна със сервис, пласиран тялото на опонента и го накара да сгреши - 15:0. След грешка на Димитров обаче се стигна до 15 равни. Топка в аут от Джан и 30:15. Китаецът натисна Гришо с дълбок форхенд и стигна до 30 равни. Блестящ ас с 215 км/ч и 40:30 на сметката на Григор. За съжаление, нова грешка от Гришо и равенство 40:40. Десетият ас на Григор в мача обаче му донесе авантаж в гейма и след супер разиграване българинът поведе с 4:3.

4:4 - скоростен и оспорван гейм спечелен на 30 от китаеца.

5:4 - ас номер 11 и 12 от Гришо един след друг (30:0). Гришо вкара твърде много сила в своя форхенд и видя как топката отива в аут (30:15). Последва нова непредизвикана грешка и 30:30 след лошо драйв воле. Ретур в аут (40:30) и геймбол на сметката на Григор. Майсторско отиграване на мрежата от Димитров по късия диагонал и 5:4 за българина при геймовете.  

5:5 - Джан рискува много в този гейм и това се отплати с успех, печелейки го на 15.

6:5 - китаецът зададе темпото в разиграването и постигна точка от бекхенд върху линията (0:15). Страхотно стоп воле от Гришо и първи точки за него в гейма (15:30). Първите сервиси на Григор не успяваха да влизат и това даде шанс Джан да пробие (15:40). Първият опит бе спасен от Димитров. Блестяща точка обаче по правата на Григор - от почти невъзможна позиция с форхенд успя да възстанови равенството (40:40). Мощен сервис и грешка на Джан доведе до победа в гейма.

7:5 (ПРОБИВ) - Григор започна много силно, стигайки до 2 поредни точки и бързо поведе с 40:15, след като от бекхенд Джан сгреши тежко. Джан спаси първия мачбол с добър удар по правата (40:30). Григор обаче го матира с къса топка и спечели двубоя!

ПРЕДИ МАЧА

Тенисист №1 на България се завръща на корта, след като преди броени дни загуби финала на ATP 250 в Стокхолм от американеца Томи Пол с 0:2 сета (4:6, 3:6 в отделните части). При евентуална победа днес, Гришо ще мери сили в следващия кръг с някой измежду победителя в срещата Фабиан Марожан - Томаш Махач.

От другата страна, Джиджен Джан е считан за най-силния азиатски представител в тура. Той заема 46-ото място в световната рагнлиста и се изправя срещу Гришо след 4 поредни загуби на своята сметка. Последната, от които, дойде срещу Аслан Каратсев в Казахстан.

Димитров има фантастичен рекорд на твърди настилки на закрито тази година и трябва да е уверен, че ще събере важни точки във Виена тази седмица. В трите състезания на закрито, в които участва тази година, той достигна два пъти до финалите, в Марсилия и Стокхолм, и стигна до полуфиналите веднъж - в Ротердам.

Гласували общо: потребители

Горещи оферти