Автогол и изпусната историческа дузпа разделиха Лудогорец и ЦСКА в първото дерби за сезона


Автогол и изпусната историческа дузпа разделиха Лудогорец и ЦСКА в първото дерби за сезона
Снимка: Lap.bg/Ivan Ivanov

5190 0

Лудогорец започна успешно 13-ата си поредна защита на титлата, и то в директен спор с най-големия си дразнител през всичките тези години - ЦСКА. Макар и да не изиграха особено убедителен двубой, "орлите" спечелиха с 1:0 в голямото дерби в неделя вечер. 

Единственото попадение падна в 53', и то по особено злощастен за ЦСКА начин. Фон Витри беше изведен отдясно в наказателното поле и центрира към Руан Крус, Християн Петров пресече подаването, но прати топката в собствената си врата. До този момент в мача Лудогорец нямаше точен удар. 

ЦСКА определено може да съжалява, че не все повече от този двубой, след като за пръв път в историята на съперничеството в Разград тимът получи дузпа. Ударът на Хайнц в средата на вратата обаче беше отразен от Сержио Падт. 

Това беше 3-та поредна победа в полза на "орлите" у дома срещу ЦСКА, като "червените" нямат победа в Първа лига като гост срещу Разград от 2017 година. 

Автоголът на Петров беше първи за новия сезон в Първа лига и втори за ЦСКА в сблъсъците с Лудогорец. Наскоро и Санянг отбеляза в собствената си врата. 

"Червените" имаха превес през първото полувреме, но през втората част Лудогорец вдигна оборотите и с минимални усилия си спечели 3-те точки. 

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

ВИЖТЕСНИМКИ: Нерви, спорни ситуации и много футбол между Лудогорец и ЦСКА

Развой на Лудогорец - ЦСКА

Първо полувреме

ЦСКА стартира много силно и наложи ранна доминация на "Хювефарма". Първият удар в мача отправи Петров. Централният бранител на гостите шутира в 3-ата минута от двайсетина метра, но Падт улови. Секунди по-късно и Панайотов отправи изстрел, но неточен и в аут. След десетата минута домакините пък натиснаха. Аслак фон Витри също си пробва късмета от дистанция, но бе много неточен.

В средата на полувремето главният рефер спести по един жълт картон за двата тима. Тибо Вион натрупа две поредни по-груби нарушения, които не бяха декорирани в жълто, докато Педро Нареси спря обещаваща контраатака на ЦСКА с цинично нарушение. Никола Попов обаче се задоволи само с устна забележка. 

В 25' Лудогорец можеше да осъществи бърза контраатака, но Дуарте се замота изключително много и позволи на Санянг да му отнеме. В 27' Куртулуш удари с лакът в главата Чорбаджийски при единоборство, но картон отново не последва. 

В 30' Джонатан Линдсет беше прекрасно изведен в пеналтерията на Лудогорец, прескочи кълбото и се готвеше за стрелба, но Вердон го препъна. Първоначално, наказателен удар не беше отсъден, но след преглед от ВАР Попов беше повикан да гледа ситуацията на повторение - дузпа за ЦСКА. 

В 34' Хайнц се нагърби с изпълнението, стреля точно средата на вратата, а Падт, който се хвърли вдясно, успя да вдигне крака си и да избие топката преди да влезе във вратата! 

След този момент, Лудогорец реагира и заигра по-добре. В 41' Рик Джонатан бе препънат току преди да  влезе в наказателното поле - нарушение на Санянг, което доведе и до картон. Последва центриране на Витри, но Вердон не успя да насочи топката към вратата. Минути по-късно с удар отдалеч Текпетей се опита да отбележи, но вместо това прати Санянг в нокдаун. 

След двете ситуации, полувремето приключи с две страхотни положения за ЦСКА. Първо сам срещу вратаря се озова Линдсет след грешка в защитата, но опитът му за прехвърлящ удар излезе в аут. Минута по-късно Панайотов счупи кръста на защитник на домакините, но Падт предвидливо излезе напред, скъси ъгъла и улови топката. 

ВИЖТЕСНИМКИ: Нерви, спорни ситуации и много футбол между Лудогорец и ЦСКА

Второ полувреме 

Втората част започна с малко по-активни действия в атака за Лудогорец. "Орлите" вкараха повече скорост в разиграванията си и се стигна до няколко опасни пробива, най-вече по дясното крило. Защитата на ЦКСА се справи, но това бяха най-добрите минути на шампионите в мача до момента. В 50' Текпетей развинти Санянг по дясното крило, влезе в наказателното поле и стреля, но бекът на ЦСКА възстанови позиция и успя да блокира, пращайки топката в корнер. 

По-активните действия на Лудогорец дадоха резултат в 53'. Фон Витри беше изведен по дясното крило, той нахлу в наказателното поле и сви към близката греда, където Петров успя да изпревари Руан Крус, но в опита си да изчисти прати коженото кълбо в собствената си врата - 1:0 и втори автогол за ЦСКА в съперничеството с "орлите". 

В 63' Рик Джонатан можеше да реши всичко, след като успя да се отскубне от защитата и от дъгата на наказателното поле. Ударът му обаче беше крайно разочароващ. Малко по-късно Линдсет получи травма и беше изваден от терена, а на негово място влезе Шопов. Турицов пък замени Вион, който се загуби тотално през второто полувреме. 

15 минути преди края на мача Лудогорец осъществи нова страхотна атака, като Рик изведе Руан Крус сам срещу Дюлгеров. Той го финтира, но си чукна топката прекалено силно, затвори си ъгъла и дори не успя да стреля. Секунди по-късно се стигна до корнер, при който Крус засече перфектно центриране на Фон Витри, но топката премина покрай вратата - сериозен пропуск на №12. 

СЪСТАВИ

Лудогорец: Падт, Пьотровски, Рик Джонатан, Руан Крус, Куртулус, Фон Витри, Гомес, Дуарте, Вердон, Нареси, Текпетей

ЦСКА: Дюлгеров, Вион, Делова, Санянг, Петров, Кареасо, Линдсет, Хайнц, Фаетон, Панайотов, Чорбаджийски

ПРЕДИ МАЧА

Шампионът на България определено влиза в срещата в по-добър игрови ритъм. Възпитаниците на Георги Дерменджиев започнаха похода си в Шампионска лига, отстранявайки Динамо Батуми в първия квалификационен кръг след победа с 3:1 у дома и с поражение 0:1 в Грузия, но с общ резултат от 3:2 си осигуриха място в следващата фаза.

От другата страна, ЦСКА, разочарова своите фенове, като не съумя да си осигури европейски футбол през този сезон, въпреки че завърши на третата позиция. С новия си наставник - Томислав Стипич, "червените" постигнаха 7 победи в 7 мача от предсезонната си подготовка.

През изминалия сезон двата гранда се срещнаха три пъти. Лудогорец спечели и в трите мача (3:0, 1:0, 3:1). Победите с три гола дойдоха на "Хювефарма", а минималният успех на последния мач на стадион "Българска Армия", преди да бъде разрушен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички