Цифрите говорят: Срив в Левски, ЦСКА го задмина, а преднината на Лудогорец е главозамайваща


Цифрите говорят: Срив в Левски, ЦСКА го задмина, а преднината на Лудогорец е главозамайваща
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

4896 0

Измина неусетно паузата преди новия сезон в Първа лига, като още утре (19 юли) се подновява битката между родните отбори. С Европейското първенство по футбол едва ли има някой, който да е усетил липсата на спортни емоции това лято, но българският шампионат винаги се очаква с нетърпение от верните му последователи у нас.

Както винаги в последното десетилетие, три отбора се следят под лупа. ЦСКА и Левски с огромните им фен бази, както и Лудогорец, който вече 13 години не е отстъпил шампионския трон. Разликата между разградския клуб и останалите е огромна, като над десетилетие така и не се намери някой отбор, който да успее да се доближи до представянето им.

Левски лидер по изходящи трансфери

Още: Георги Иванов не мисли, че трябват строги мерки за многото чужденци у нас - има друга идея

По време на летния трансферен прозорец, който все още не е приключил, бяха направени трансфери и трите гореспоменати отбора - и входящи, и изходящи.

Ако трябва обаче да се прави съпоставка по играчите, които са се разделили през лятото, то Левски загуби един от най-важните си играчи. Хосе Кордоба, който бе продаден на Норич за над 3.5 млн. евро. За над 1 млн. евро бе трансфериран и нападателят Рикардиньо, а крилото Здравко Димитров напусна в посока Турция. Сумата, за която се спекулира бе около 200 хиляди евро.

ЦСКА се раздели със солиден брой играчи, включително Фернандо Каранга, Данило Асприля, Димитър Евтимов, Мено Кох, Лазар Туфегджич, Юрген Матай, но не взе нито евро за тези свои играчи. Лудогорец пък до този момент се стреми да не се разделя със звездите си, тъй като търси пробив в групите на Шампионска лига. Нещо, което им убягва през последните години.

Кой отбор стартира като най-скъп през новия сезон?

Още: Извънредно: Стилиян Петров се срещна със силните хора в ЦСКА

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

Логично, общата трансферна сума, на която е оценен Левски, е паднала драстично след тези продажби. През голяма част от миналия сезон се намираше пред ЦСКА, но сега ще започне кампания 2024/25 с третия най-ценен състав - 15,93 млн. евро, според "Transfermarkt". ЦСКА е оценен на 18,25 млн. евро, заемайки второ място, а Лудогорец е първи с главозамайващите 53,05 млн. евро.

И все пак правейки съпоставка с миналия сезон цифрите според авторитетния сайт изглеждат така: Лудогорец с 62,94 млн. евро, Левски с 31,13 млн. евро и ЦСКА с 22,73 млн. евро. В момента най-скъпият играч както в Лудогорец, така и в цялата Първа лига е Бернард Текпетей, оценен на 6 млн. евро. От ЦСКА лидер е капитанът Джонатан Линдсет с 2,7 млн. евро, а от Левски двама са оценени на по 2 млн. евро - Марин Петков и Пламен Андреев.

Цифрите са логични, предвид факта, че новият сезон тепърва започва и се очаква на база представянето да се повишат трансферните суми за някои от играчите.

Още: Размотаването в ЦСКА им коства трансферна цел №1 за нападението

Стипич с първи сериозен тест преди дербито, скрива ЦСКА на Дунава

В Левски треперят: Има шанс за загубят Алекс Колев за старта на сезона в Първа лига?

Станислав Генчев няма да използва Карлос Охене в Левски

Лудогорец - ЦСКА ще бъде ръководен от Никола Попов, Гутева получи наряд

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички