Български отбор няма победа в Швейцария


Български отбор няма победа в Швейцария

1721 0

Швейцария е една от най-негостоприемните държави за българските отбори, когато става дума за мачове от евротурнирите. Никога досега нашите тимове не са си тръгвали като победители от страната на часовниците и шоколадите. Единствените, които са успели поне да не загубят, са "Левски" и Локомотив (Сф), пише "Меридиан мач".

През есента на 1969 г. „сините" правят 0:0 със Санкт Гален и след победа в първия мач с 4:0 преминават в следващия кръг в турнира за КНК. Локо (Сф) също има едно нулево реми срещу Ксамакс през 1985 г. Този път обаче това не е достатъчно за краен успех, тъй като първият двубой в София завършва 1:1. Всички останали мачове в алпийската държава нашите тимове са загубили.

Все пак някои от загубите не са фатални. Като тази на ЦСКА от Сервет (Женева) през 1998 г. с 1:2. Нея „червените" компенсираха с трудна победа с 1:0 у дома. Славия също е успявал да елиминира този тим през сезон 1966/67 по пътя към полуфинала за КНК, макар „белите" също да губят минимално на швейцарска земя (виж статистиката). Има и някои изненадващи издънки на наши тимове. През 1977 г. ЦСКА е елиминиран от Цюрих, а "Левски" през 1992 г. от Люцерн. Този тим, макар и носител на Купата на Швейцария, се намираше във втора дивизия по това време. Специално Базел е безмилостен срещу наши отбори досега. Този тим победи без много напрежение и с по два гола разлика ЦСКА през 2009 година и Лудогорец в началото на миналия сезон.

Интересното е, че Швейцария е по-неприятна за гостуване страна от доста по-големи нации. Така например нашите клубове имат победи в Италия, Англия и Германия, но в страната на часовниците и шоколадите такава няма. От най-силните четири футболни държави в Европа по-лоша е статистиката само в Испания. Там от 19 мача 18 са загубени и само един е завършил наравно. Става дума за гостуването на ЦСКА на Реал Сосиедад през 1981-ва, завършило 0:0, след като вратарят на „червените" Георги Велинов изиграва мача на живота си.

Негативната статистика в Швейцария е в сила и за националния отбор. Там от два официални мачове „лъвовете" са загубили и двата. Става дума за европейските квалификации през 1990 г. и 2011 г., в които паднахме съответно с 0:2 и 1:3. Предстои да видим дали Лудогорец има сили да развали тази традиция и да спре кошмарните резултати в алпийската държава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички