Румъния се пробва, но Нидерландия не постави класирането си към 1/4-финалите на Европейското първенство под съмнение (ВИДЕО)


Румъния се пробва, но Нидерландия не постави класирането си към 1/4-финалите на Европейското първенство под съмнение (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3403 0

Нидерландия се превърна в предпоследния четвъртфиналист на Европейското първенство по футбол 2024. “Лалетата” победиха в Мюнхен с 3:0 Румъния и вече очакват съперника си, който ще бъде победителят от двойката Австрия - Турция.

“Трикольорите” дочакаха първия си елиминационен двубой на Европейско след 24 години, но възпитаниците на Куман бяха отчетливо по-добрите.

Големите герои за победителите бяха Коди Гакпо и Дониел Мален. Нападателят на Ливърпул откри в 20-ата и асистира за Мален в 83’. Междувременно негов гол бе отменен и в 63-ата минута заради много тънко положения на засада. Последният оформи крайното 3:0 в заключителните секунди на добавеното време.

“Лалетата” заслужено победиха, тъй като държаха инициативата след първия гол и създадоха много добри ситуации. Не трябва да се подминава и стореното от Ница. Изминалият двубой бе много специален за Коди Гакпо, който с трите гола вече е сред абсолютните голмайстори на турнира.

Той вече е третият нидерландец, който има повече от три гола на два различни големи турнира за Нидерландия след Джони Реп и Денис Бергкамп.

Гакпо бе много полезен

Шави Симонс се отчете с две асистенции и завърши неуспешно няколко голови положения. Това обаче не му попречи да се превърне в най-младия футболист който е бил титуляр за Нидерландия и е дал асистенция в мач от елиминациите на Европейското.

Румъния пък записа негативно постижение до почивката със своите 79 паса, което е най-малкият брой в първите 45 минути за отбор на Евро 2024.

Първо полувреме

Румънците почнаха агресивно с много дълбока преса, което доведе до проблеми на Вербруген при една от първите ситуации. "Трикольорите" продължиха смело и не след дълго бе отправено центриране към Хаджи в наказателното поле, но Дъмфрис се намеси и изчисти с глава.

След четвърт час игра Денис Ман излезе на най-чиста позиция, но топката премина над напречната греда. Преди това и Симонс бе изведен на голова позиция, но от нередовна позиция.  

ГОЛ! Една от първите опасности на "лалетата" беше достатъчна за Коди Гакпо, за да открие в Мюнхен след 20 минути игра. Нападателят на Ливърпул бе изведен от Симонс и с навлизането си в наказателното поле на Ница успя да нанесе първия удар - 1:0!

Нидерландия установи постоянен натиск след откриващото попадение. До 40-ата минута "лалетата" вече имаха два пъти повече голови положения (6:3), а на румънците им се наложи и принудителна смяна след контузията на Могос. На неговото място се появи Раковитан.

Второ полувреме

"Лалетата" наложиха сериозен натиск над съперника и за първите 10 минути след почивката бяха създадени 4 голови положения срещу нито 1 от "трикольорите". Нидерландия има сериозен превес в контрола на топката, който възлиза на 67% от цялото време. 

Към 60-ата минута румънците влязоха в режим на "оцеляване" след последователни опити на Ван Дайк и Гакпо. Нападателят на Ливърпул вкара втори гол в 63', но бе отменен от ВАР заради засада. 

ГОЛ! Коди Гакпо бе герой и при втория гол на нидерландците - в 83'. Тогава той се пребори със сетни сили с топката, която бе напът да излезе. Голмайсторът я чукна към Мален и резервата удвои - 2:0!

В добавеното време Дониел Мален добави още едно попадение след асистенция на Симонс. 

Стартови състави 

РУМЪНИЯ: Ница; Рициу, Драгушин, Бурка, Могош, М. Марин; Р. Марин, Станчу, Ман, Хаджи, Драгуш;

НИДЕРЛАНДИЯ: Вербруген; Дъмфрис, Де Фрай, Ван Дайк, Аке, Шутен, Симонс; Райндерс, Бергвайн, Гакпо, Депай;

Преди мача

Най-доброто представяне на Румъния датира от 2000 г., когато загуби с 2-0 от бъдещия вицешампион Италия на четвъртфиналите. Преди това северната ни съседка премина тежката група с Португалия, Англия и Германия. Последните им две участия в турнира завършиха в груповата фаза. 

Холандия спечели десет от 14-те си мача срещу Румъния, като отбелязаха 29 гола в тях. Това е 15-ият мач на отборите и първи, след като Холандия спечели с 3:0 в Букурещ в приятелски мач на 14 ноември 2017 г. Тогава головете паднаха през второто полувреме на Мемфис Депай (47), Райън Бабел (56) и резервата Луук де Йонг (81) донесоха комфортен успех. 

Днес срещата пропуска само Никушор Банку, който натрупа жълти картони в изминалите срещи. Негов треньор през пролетта беше Ивайло Петев. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички