До часове: На Европейското първенство по футбол 2024 пада най-старият рекорд на европейски - ас на Ливърпул го подобрява


До часове: На Европейското първенство по футбол 2024 пада най-старият рекорд на европейски - ас на Ливърпул го подобрява
Снимка: Getty Images

3399 0

В първия ден от Европейското първенство по футбол 2024 ще има само един двубой - откриващият. Във всички останали дни, в които се провеждат срещите от груповата фаза, ще има най-малко по два (а най-често по три) на ден.

Още във втория ден пък ще падне брадат рекорд от европейски първенства. Той ще бъде подобрен от ас на Ливърпул. На Евро 2024 мърсисайдци имат цели десет състезатели, като три от тях са капитани. Това са Върджил ван Дайк (Нидерландия), Андрю Робъртсън (Шотландия) и Доминик Собослай (Унгария).

В първия ден ще видим в действие левия краен бранител срещу Германия, а във втория идва ред на полузащитника, който ще изведе "маджарите" срещу Швейцария в много ключов за крайното класиране в групата дуел. И двете срещи са от група А.

Още: Европейското първенство по футбол започва: На 90% сигурно е, че с него се връща и проклятие, властвало 32 години в Европа

На Евро 2024: Доминик Собослай подобрява рекорд от Евро 1960

Собослай подобрява голям рекорд на Евро 2024

Още щом започне срещата в събота (15.06) от 16:00 часа българско време Собослай ще запише името си в историята. Бившият футболист на РБ Лайпциг получи капитанската лента, избран от Марко Роси и съотборниците му, още през ноември 2022 година.

А когато започне сблъсъкът срещу "кръстоносците", той ще се превърне в най-младия капитан, извел своя отбор на европейско първенство, от 1960 година насам. Собослай е роден на 25 октомври 2000 година. В момента е на 23, а когато получи лентата тъкмо бе навършил 22.

Още: Кристиано Роналдо е готов да чупи рекордите на Европейското първенство по футбол, а можеше да работи в "Макдоналдс"

В деня на мача ще бъе точно на 23 години, 7 месеца и 21 дни. Не е имало по-млад капитан на европейско от 1960 година насам. Напомняме, че именно тогава се провежда първата континентална надпревара. Тя се състои във Франция и е спечелена от СССР. Участници освен домакините и победителят са още Югославия и Чехословакия.

Вижте и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол - кога и къде да гледаме всеки мач от Евро 2024 - до самия ФИНАЛ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички