Испания за втори път в историята спечели всички мачове от групите на Европейското (ВИДЕО)


Испания за втори път в историята спечели всички мачове от групите на Европейското (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3131 0

Испания постигна трета поредна победа на Европейското първенство по футбол 2024. В понеделник възпитаниците на Луис де ла Фуенте се наложиха в края на груповата фаза с 1:0 над Албания и изхвърлиха “орлите” от турнира в Германия. В герой за победителите се превърна Феран Торес с попадението си още в 13-ата минута.

Нападателят на Барселона вече разполага с три попадения на Европейско, колкото имат легенди като Давид Силва и Сеск Фабрегас. В испанската история с повече са само Фернандо Торес, Давид Вия и актуалният национал Алваро Мората. Последният разполага със седем попадения. 

Асистенцията този път за победното попадение беше дело на Дани Олмо. Това бе четвъртото му голово подаване на Европейско и по този параграф бива воден само от Фабрегас с 5. За трансферната цел на Барселона това беше е едва седми двубой от подобно естество.

Испания продължи и този път с победите над Албания и тя беше девета поредна в точно толкова двубои между селекциите през годините. “Ла Фурия Роха” вече очаква съперника си на 1/8-финалите, след като се превърна в първата и единствена селекция в Германия, която спечели групата си с пълен актив и без да допусне гол.

Първо полувреме

ГОЛ! Нападателят на Барселона Феран Торес се възползва от извеждащото подаване на желания от каталунците Дани Олмо. Първият не се забави пред Стракоша и с удар в далечния ъгъл откри в 13-ата минута за 1:0!

Това е трети гол за Торес на Европейско след две на форума през 2021 г. Толкова имат още Фабрегас и Давид Силва. С повече пък остават само Фернандо Торес, Вия и действащият национал Алваро Мората. 

Испанците контролираха случващото се до полувремето и имаха превес във всеки един аспект. Албанците успяха за 45' да създадат само едно голово положение, което дойде в заключителните минути след тежък удар на Аслани. 

Футболистът на Интер имаше всички предпоставки да вкара страхотен удар от дистанция, но тогава Рая се намеси с цената на спасен гол. 

Второ полувреме

Срещата можеше да продължи ударно чрез попадение на Хоселу след само 120 секунди игра, но нападатеят на Реал Мадрид не успя да нацели вратата от сложна ситуация. 

Давид Рая направи второто си ключово спасяване в 64-ата минута, когато Броя стреля след заучено статично положение.

В началото на заключителните 15 минути - Албания имаше 50% повече създадено голови положения (4), а такава е и разликата при точните удари. Нито един между 45' и 75' не успяха да отправят испанците. 

Хоселу отправи един от ударите

Стартов състав

Албания: 23. Томас Стракоша, 2. Иван Балиу, 6. Берат Джимсити, 5. Арлинд Айети, 3. Марио Митай, 14. Казим Лачи, 20. Илбер Рамадани, 21. Кристиян Аслани, 9. Ясир Асани, 7. Рей Манай, 10. Недим Байрами;

Испания: 1. Давид Рая – 22. Хесус Навас, 5. Дани Вивиан, 4. Начо Фернандес, 12. Алехандро Грималдо – 25. Фермин Лопес, 6. Микел Мерино, 18. Мартин Субименди – 10. Дани Олмо, 21. Микел Оярсабал, 11. Феран Торес;

Преди мача

Носителят на трофея от 2008 и 2012 г. тръгна с две победи - над Хърватия (3:0) и Италия (1:0). Италия е втора с 3, но с по-лоши показатели в прекия мач. Албания и Хърватия са с по една. Победа за "орлите" вероятно ще класира страната за елиминационната фаза.

Испания обаче има 8 победи в предходните срещи между отборите, които си съперничат още от 80-те години на XX век. Общата голова разлика е зашеметителна - 31:3 (личи победата с 9:0 в евроквалификации през 1990 година).

Очаква се тенденцията за ранни попадения на Евро 2024 да продължи, още повече предвид факта, че в последните три мача на Албания (1 победа, 1 равенство и 1 загуба) са паднали цели пет гола до 20-ата минута.

С мускулна контузия са Начо и Перес, а Родри отпада от сметките на Де ла Фуенте поради натрупани жълти картони. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички