Гол в последната секунда попари Модрич и Хърватия! Италия се спаси и е на 1/8-финал на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Гол в последната секунда попари Модрич и Хърватия! Италия се спаси и е на 1/8-финал на Европейското по футбол  (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3749 0

Италия и Хърватия изиграха един от най-вълнуващите двубои от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Двата тима завършиха 1:1, като развоят бе изключително драматичен. Лука Модрич откри резултат в 55', а в осмата минута на добавеното време Дзакани изравни за крайния резултат.

Благодарение на този гол Италия е вторa в група B, а на 1/8-финала ще се изправи срещу Швейцария.  Хърватите нямат шанс да се класират и чрез третото място, тъй като имат едва две точки.

На възраст от 38 години и 289 дни, Лука Модрич е най-възрастният играч, който някога е отбелязвал гол на финалите на Европейското първенство.  На другия полюс на 25 години и 120 дни Джанлуиджи Донарума е най-младият вратар в историята на Европейското първенство, достигнал 10 участия.

Неочакван факт е, че Италия започна със стартови 11 без играчи на Ювентус в мач от голям турнир (Световно първенство/ЕВРО) за първи път от Световното първенство по футбол през 1998 г. срещу Камерун.

Алесандро Бастони е единственият защитник, който печели притежание повече от 20 пъти на Евро 2024 и е печелил притежание повече пъти в един мач на турнира от всеки друг защитник - 12 срещу Хърватия.

А героят от днешния мач Матия Дзакани се появи в игра през второто полувреме на мача в Лайпциг, като вкара решителния гол за Италия в 8-а минута на добавеното време на мача. Голът му падна в 97:19 минута от срещата, като това бе най-късният гол, който Италия е вкарвал в редовното време на мач от европейски футболни финали.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Хърватите започнаха по-активно двубоя, като първата опасност бе именно в тяхна полза. В 5' Лука Сучич отправи много тежък удар от дистанция, но Джанлуиджи Донарума се справи по страхотен начин. В 9' и италианците опитаха да погледнат напред в атака, като Димарко намери с дълго подаване към наказателното поле Пелегрини, но ударът му с глава бе крайно неуспешен.

Малко след това Андрей Крамарич лесно навлезе в наказателното поле и веднага потърси свой съотборник. Точно тогава Донарума и Дармиан се хвърлиха за топката, но Матео изчисти и не се стигна до злощастен момент.

Последваха силни моменти за италианския тим, като имаха няколко отлични атаки.  В 22' Лоренцо Пелегрини центрира и намери Матео Ретеги , но неговият удар бе блокиран.

Малко след това Доминик Ливакович излезе извън наказателното си поле, за да изчисти една топка и да спре Пелегрини да спре до топката. В 27' бе най-чистата ситуация за "адзурите". Алесандро Бастони бе оставен сам и стреля с глава, но Ливакович показа страхотен рефлекс и спаси.

Отборът на Златко Далич отговори на предизвикателството и последваха силни минути в атака, но без чисто положение, което достатъчно да затрудни Донарума. В 36' Пелегрини пък пробва далечен изстрел, но право в Ливакович, което бе последното по-интерено положение за полувремето.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна вихрено за хърватите, които и сега бяха по-активни напред, както през първото полувреме. 

В 53' разгледа с ВАР ситуация, при която Давиде Фратези игра с ръка в наказателното поле и веднага отсъди дузпа. Зад топката застана Лука Модрич, който не би по най-добрия начин към долния ляв ъгъл, а Донарума изчака и спаси.

Секунди след това топката отново бе върната в наказателното поле на Италия. Та, Анте Будимир стреля от движение, а Донарума направ поредно блестящо спасяване, но при добавката Модрич се реваншира и вкара.

В следващите минути Димарко бе заменен, а негово място влезе Киеза, като Спалети ясно подчерта намеренията си в защита. В 61' Алесандро Бастони стреля с глава след корнер, но над напречната греда на Ливакович.

Натискът продължи и в следващите минути, но в завършвата фаза нещата за "адзурите" не изглеждаха толкова добре и не успяваха достатъчно да затрудняват стража. В 87' се стигна до най-голямата опасност. Киеза пусна в наказателното поле, а Скамака не успя с малко да стигне и да засече топката за сигурен гол.

В последната 8-а минута от добавеното време младият защитник Рикардо Калафиори проби през центъра, достигна до дъгата на хърватското наказателното поле и пусна топката. Матия Дзакани бе оставен съвсем сам и директно стреля за крайното 1:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Хърватия: Ливакович, Станишич, Шутало, Понграчич, Гвардиол, Ковачич, Модрич,Брозович Пашалич, Сучич, Крамарич,

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бастони, Калафиори, Дармиан, Жоржиньо,  Барела, Димарко, Пелегрини, Распадори, Ретеги

*Лучано Спалети е взел решение Киеза да е резерва, а Димарко, който се считаше за контузен е на линия.

Преди мача

Хърватия има впечатляващ рекорд срещу Италия и спечели три от деветте изиграни мача между двата отбора, за разлика от скромната една победа на Италия. Хърватия загуби първата в историята среща между двата отбора през 1942 г., но успя да остане непобедена в последните си осем мача срещу Италия във всички турнири. 

Италия никога не е побеждавала Хърватия на голям международен турнир и е загубила един от двата си подобни мача, като поражението им дойде на Световното първенство по футбол през 2002 г. Освен това италианският тим загуби последния си мач от групата само в едно от последните девет участия на Европейското първенство.

До този момент в Германия Италия победи Албания (2:1) и загуби с автогол от Испания (0:1), докато Хърватия бе смазана от "Ла Фурия Роха" с 0:3 и дори не успя да победи "орлите" (2:2). Така днес балканците трябва да победят на всяка цена, ако искат да продължат. 

Димарко се очаква да не бъде на разположение, Влашич е с мускулна контузия за Хърватия. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички