Бе грешник, но сюрпризира всички: Турция с подвиг - намери неочаквания си герой на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Бе грешник, но сюрпризира всички: Турция с подвиг - намери неочаквания си герой на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10472 0

Последният осминафинал на Европейското първенство по футбол 2024 се превърна в може би най-зрелищният! Турция поднесе изненадата и отстрани Австрия, само няколко месеца, след като бе разгромен с 1:6 от този опонент в приятелски мач. Сега южната ни съседка победи с 2:1 и се класира за четвъртфиналите на континенталната надпревара.

В събота (06.07) Турция излиза в четвъртфинален мач срещу Нидерландия - от 22:00 часа българско време.

В най-зрелищния мач от 1/8-финалите на Евро 2024: Турция изненада Австрия и си отмъсти

В неочакван герой за отбора се превърна централния бранител Мерих Демирал, който вкара и двете попадения. Той откри резултата още в 1-вата минута след слаба отборна игра в отбрана при опонента и рикошет, поставил топката току пред него на непосредствена дистанция от голлинията. В 59-ата минута пък засече с глава центриране от ъглов удар и удвои аванса на тима си. Въпреки че още в 66-ата Грегорич намали, а до края атаките валяха една след друга - изравнително попадение не падна. А вратарят Гюнок се отличи с класни намеси, включително и в последната секунда от добавеното време, когато показа изумителен рефлекс, за да отрази изстрел на Баумгартнер с глава от около два метра.

Целият отбор на Турция се представи на висота и с много сърцата игра успяха да си заслужат мястото напред в турнира. А самият Демирал дори не трябваше да бъде титуляр - той заместваше Акайдин, който бе наказан заради натрупани жълти картони. Демирал бе сериозно критикуван в родината си заради слаби изяви, а помним и как започна за него Евро 2020 - с автогол в откриващия мач срещу Италия.

Арда Гюлер също се отличи с нов силен мач, като именно той асистира за второто попадение. От селекцията на Турция трябва да бъде отличен и Ферди Кадиоглу който бе с най-много:

  • Докосвания до топката (71);
  • спечелени дуели (10);
  • направени намеси и отнети топки (6);
  • спечелени фалове (3).

Австрия - Турция на Евро 2024

Първо полувреме

2' - 0:1! Сензационно Турция поведе в резултата малко след изминаването на една минута игра. След центриране от ъглов удар защитата на Австрия не се справи добре и след рикошети Пенц трябваше да спасява. Така обаче топката стана удобна за Демирал, който се хвърли на шпагат и вкара топката в мрежата.

Секунди след това Австрия отговори с удар отдалеч на Баумгартнер, но топката мина с малко покрай страничния стълб.

След пет минути игра топката се разходи на сантиметри пред голлинията на Турция, но нямаше кой да засече топката в мрежата. Демирал блокира добре Баумгартнер на втора греда.

Арда Гюлер направи много смел опит и обстрелва директно вратата на опонента от централната зона на терена при контраатака. Играчът на Реал Мадрид видя, че Пенц е излязъл напред, но все пак не съумя да го преодолее.

В следващите минути Австрия продължи да играе по-често с топката. Правеше впечатление, че и двата отбора пресираха много дълбоко в противниковата половина и често се стигаше до изритани напред топки. Темпото въпреки това бе доста високо, а основните опасности и пред двете врати идваха след центрирания. Турция на няколко пъти загатна колко опасно може да контраатакува, но завършващите подавания (центрирания) в наказателното поле не бяха напълно прецизни.

В 38-ата минута Австрия изпълни тъч и прати топката в наказателното поле, като там на два пъти топката бе отклонявана с глава, но в посока нагоре - нямаше шанс за изстрел заради добрата игра в отбрана на турците, а накрая Гюнок излезе и улови. Към заключителните минути от полувремето темпото се повиши и следваша атаки, макар и хаотични, в двете посоки.

През цялото полувреме имаше и доста физически сблъсъци, като само в първата част бяха показани три жълти картона за футболистите (два за южната ни съседка).

Второ полувреме

Още на почивката Рангник направи две смени. Грегорич и Прас влязоха вместо Шмид и Мвене.

Още на старта на втората част Австрия започна активно с нападенията. Секунди след подновяването изглеждаше сякаш Баумгартнер е отправил опасно центриране от аутлинията, но в крайна сметка се оказа, че не е успял да стигне до топката, преди тя да напусне очертанията на терена.

В 51-вата минута Австрия сътвори най-големия си пропуск. След чудесно подаване зад противниковата защита Арнаутович бе очи в очи с Гюнок, но турският страж се хвърли, за да скъси ъгъла и спаси с тяло.

В 53-тата минута пък Лаймер демонстрира чудесна индивидуална техника и размина на скорост няколко противникови играчи, но накрая ударът му в наказателното поле бе неточен.

60' - 0:2! Сензационно - Демирал, който понесе куп критики, вкара втори гол. Той се извиси между двама противникови играчи и засече с глава центриране от ъглов удар и прати топката неспасяемо в мрежата.

67' - 1:2! Центриране от ъглов удар и отклонена топка на първа греда - на втора греда непокрит бе остана Грегорич, който нямаше проблеми да насочи топката в мрежата от непосредствена дистанция и да върне интригата.

Натискът на Австрия стана още по-смазващ в следващите минути. Острите центрирания валяха едно след друго в наказателото поле, но изравнителният гол не падаше - турските бранители се справяха или австрийците не бяха максимално прецизни.

В 84-тата минута Пош центрира добре отдясно и намери Баумгартнер в наказателното поле. Той стреля с глава, а Гюнок бе излязъл неособено добре в опит да боксира топката, като се размина с нея. Все пак изстрелът на Баумгартнер излезе в аут.

В последната четвърта минута от добавеното време Гюнок блесна с изумителен рефлекс и спаси отбора си след удар с глава на Баумгартнер от непосредствена дистанция.

Състави

Австрия: Пенц, Пош, Дансо, Линхарт, Мвене, Зайвалд, Забицер, Шмид, Лаймер, Баумгартнер, Арнаутович

Турция: Гюнок, Кадиоглу, Демирал, Бардакчъ, Мюлдюр, Айхан, Юксек, Кьокджю, Йълмаз, Йълдъз, Гюлер

Преди Австрия - Турция

До този мач се стига, след като Австрия сензационно спечели своята група D в компанията на Франция, Нидерландия и Полша. Турция пък успя да завърши на второ място в група с Португалия, Чехия и Грузия.

Южната ни съседка няма да може да разчита на един от най-важните си футболисти в лицето на Хакан Чалханоглу, който е наказан, тъй като получи два жълти картона в мачовете от груповата фаза. Такава е съдбата и на неговия съотборник Самет Акайдин, както и на други двама състезатели, но от противниковия тим - Патрик Вимер и Гернот Траунер.

Победителят от този дуел ще срещне на четвъртфиналите един измежду Нидерландия и Румъния. Любопитното е, че "лалетата" вече играха с Австрия в групите, като се получи един от най-зрелищните двубои от тази фаза - 3:2 за играчите на Рангник.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички