Ферди Кадиоглу - турчинът, който "побърка" цифрите на Европейското и впечатли с футболен интелект


Ферди Кадиоглу - турчинът, който "побърка" цифрите на Европейското и впечатли с футболен интелект
Снимка: Getty Images

16485 0

Турция може и да отпадна от Евро 2024, но за един от нейните футболисти дълго ще се говори. Това е левият защитник Ферди Кадиоглу, който впечатли мнозина с представянето си по германските терени.

Как Кадиоглу блесна на Евро 2024

Футболистът на Фенербахче стана №1 в турския отбор по редица показатели - най-много спечелени дуели (28), най-много случаи на върнато владение на топката (21), прихванати подавания (7) и други. Той се превърна в ключов играч за Турция, вършейки чудесно основните си задачи, но и помагайки на отбора при стартиране на атаките.

Турчинът постави рекорд по пробег в 1 мач на Евро 2024

Още: В исторически мач на Европейското първенство: Нидерландия обърна Турция и си осигури полуфинал срещу Англия (ВИДЕО)

Точността на неговите пасове е 87%, което го поставя сред най-добрите защитници на Европейското по този показател. Точността на дългите му подавания е 75%, като Кадиоглу е и сред най-добрите по среден брой ключови подавания (3,3). Турчинът е спечелил 87% от единоборствата на Евро 2024 и има средно 5,4 борби на мач.

Именно този играч подобри и рекорда на турнира с пробег от 12,2 км в един мач. Това се случи в двубоя срещу Австрия (2:1) в осминафиналите. 

Кой е той?

Но кой е Ферди Кадиоглу? Баща му е турчин, майка му е родила се в Канада нидерландка. Той е юноша на НЕК Неймеген, отличава се с интелект и техника, страхотен удар и добра стрелба и с двата крака. Най-голямата му сила е вземането на решения на терена. В НЕК играе предимно като атакуващ халф, понякога се пуска и по крилата. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Израствайки на Ниската земя, защитникът минава през всички младежки гарнитури на Нидерландия - от u16 до u21. Когато идва време да реши в кой мъжки отбор ще играе, Ферди избира Турция. И показа на Нидерландия в четвъртфинала, че е изпуснала голям талант.

Още: УЕФА се произнесе: Джуд Белингам се размина с най-лошото, а Турция без героя си на Европейското първенство

Още това лято турчинът може да отиде в топ клуб

Специалистите предвиждат, че Кадиоглу още това лято ще смени Фенербахче с по-именит европейски клуб. Все пак е и само на 24 години. Говори се, че той е следен от Арсенал, който го иска за заместник на Олександър Зинченко.

Според слуховете "топчиите" са предложили 18 милиона за него, но турският гранд иска поне 30 и преговорите продължават. А ето в какво Турция задмина България на европейски първенства. 

Турция задмина България преди 20 години и стана най-грубият отбор на Евро 2024

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички