В исторически мач на Европейското първенство: Нидерландия обърна Турция и си осигури полуфинал срещу Англия (ВИДЕО)


В исторически мач на Европейското първенство: Нидерландия обърна Турция и си осигури полуфинал срещу Англия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6984 0

Нидерландия се класира на полуфинал на Европейското първенство по футбол, след като победи Турция с 2:1 в последния четвъртфинал на турнира. Двубоят сам по себе си бе исторически, тъй като това бе първи мач между двете нации на голям футболен форум.

Нидерландия е на полуфинал на Евро 2024

Турция успя да поведе в резултата в 35-ата минута, когато Самет Акайдън отбеляза с глава - това бе четвъртото попадение за южната ни съседка, вкарано от бранител. Резултатът бе изравнен от друг защитник в 70'. Стефан Де Врай се извиси над всички и наказа турците. До пълния обрат се стигна в 76-ата минута, когато Коди Гакпо добави топката в опразнената врата, вкарвайки четвъртото си попадение на Евро 2024.

Няколко футболисти на Турция направиха отлични постижения в днешния мач. Арда Гюлер се присъедини към Ламин Ямал, като тийнейджърите успели да дадат поне 3 асистенции на един голям футболен форум. Ферди Кадиоглу пък вече е футболистът с най-много единоборства на турнира.

Интересното е, че мачът между турци и нидерландци винаги е интересен. В последните два такива сме станали свидетели на 13 гола помежду им. 4:2 за Турция на 24.03.2021 и 6:1 за Нидерландия на 07.09.2021 година.

С победата Нидерландия продължава напред към полуфиналната фаза. Там ни очаква истинско дерби, тъй като "лалетата" ще мерят сили с друг фаворит за спечелването на надпреварата - Англия.

Развой на мача от Евро 2024

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна ударно за нидерландците. Още в първата минута Мемфис Депай проби от фланга и влезе в наказателното поле. Там той премина през няколко футболисти, но завършващият му удар бе доста неточен. След няколко минути се откри нов шанс пред Депай, този път той си пробва късмета от дистанция, но не успя отново да намери целта.

В следващите минути двубоят се закучи и двата тима започнаха да бъдат по-агресивни, но положенията продължаваха да липсват. В 30-ата минута Турция получи правото да изпълни пряк свободен удар и топката бе центирана в наказателното поле, но Вербрюген надскочи всички и боксира, предотвратявайки опасността.

В 36-ата минута резултатът бе открит от Турция! Южната ни съседка получи шанса да изпълни корнер, след който топката бе изчистена. Тя попадна в Арда Гюлер, който центрира, а там бранителят Самет Акайдин вкара с глава за 1:0.

 

До края на първата част не се случи нищо по-сериозно, Нидерландия търсеше гола преди паузата, а Турция продължи да се защитава умело.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първото по-сериозно положение през втората част дойде в 56-ата минута. Турция изпълни свободен удар, а с отговорността се нагърби Арда Гюлер. Звездата на Реал Мадрид стреля технично по земя, но нацели страничния стълб на Вербрюген. Мемфис Депай получи малко повече пространство пред наказателното поле на Турция в 57-ата минута и стреля, но слабо и право в ръцете на Мерт Гюнук.

Кенан Йълздъз стреля опасно от границата на наказателното поле в 65'. Вербрюген не бе убедителен в изявите си, но все пак успя да спаси, а след това топката бе изчистена от Ваут Вегхорст, който изчисти топката в корнер преди с нея да може да играе противников футболист. 4 минути по-късно пък Вегхорст пропусна отличен шанс след пас на Мемфис Депай. Деветката стреля от малък ъгъл, но с една ръка Гюнук спаси. От последвалия корнер "лалетата" стигнаха до така важния гол. Стефан Де Врай остана сам, извиси се във въздуха и вкара с глава за 1:1.

 

Логичното се случи и Нидерландия стигна до пълния обрат. Шави Симонс намери добре Дензъл Дъмфрис на фланга, който веднага пусна успореден пас в наказателното поле. Там от непосредствена близост Коди Гакпо вкара за 2:1 и четвъртото си попадение от началото на турнира. В 85-ата минута удар на Керем Артюкоглу бе изчистен току пред голлинията на Вербрюген.

Състави

Нидерландия: Вербрюген, Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке, Схаутен, Райндерс, Аке, Бергвайн, Гакпо, Депай

Турция: Гюнук, Кадиоглу, Бардакчъ, Акайдин, Мюлдюр, Йозкан, Айхан, Йълдъз, Йълмаз, Чалханоглу, Гюлер

Преди мача на Евро 2024

Нидерландия показа защо все пак може да вдигне трофея на 14 юли, след като надви Румъния, за да спечели с 3:0 в Мюнхен на осминафинала. Селекционерът Роналд Куман подчерта, че представянето е било невероятно - "лалетата" не само вкараха поне три гола в мач за четвърти път през тази календарна година, но също така запазиха изключително впечатляващия осма чиста мрежа в последните си 11 срещи.

Турция пък се представи на ниво в своята група и се озова на осминафинала. Там срещна амбициозния тим на Австрия, но успя да надделее над момчетата на Ралф Рангник и стигна до победата с 2:1. Във всеки един мач на турците до момента има поне по 3 показани картона.

Въпреки атакуващите си способности обаче, Турция е податлива в защита, тъй като тя е единствената страна, която все още е на това първенство е допуснала гол във всички свои четири мача, и във всички тези мачове има поне по три гола общо, осигурявайки много забавление на феновете.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички