"Национално бедствие от срамна Италия": Спалети грабнал трофея за най-голямо разочарование от ръцете на Англия на Европейското по футбол


"Национално бедствие от срамна Италия": Спалети грабнал трофея за най-голямо разочарование от ръцете на Англия на Европейското по футбол
Снимка: Getty Images

1247 0

Италия отпадна още на 1/8-финалите на Европейското по футбол, а това очаквано отприщи огромни критики към отбора в страната им. "Скуадра адзура" бе срината до земята не само заради играта си, но и заради безличното поведение, което демонстрира поведение на терена.

"Срамна Италия" отнесе безброй критики

Медиите в Италия бяха безкомромисни в оценката си. Отборът им отпадна след слаб мач срещу Швейцария, загубен с 2:0. А преди това в груповата фаза далеч не впечатли, като завърши на второ място след инфарктно равенство срещу Хърватия. 

Ето част от заглавията на Ботуша:

  • Трябва да започнем от нулата
  • Още една черна страница за нашия футбол
  • Протест срещу Италия
  • Елиминирани и унизени на осминафиналите от Швейцария
  • Твърде много грешки на Лучано, технически и тактически
  • Бъдещето е тъмно за Италия: всеки и всичко е за обсъждане
  • Срамна Италия!
  • Национално бедствие: Италия е аут от Евро 2024

Като един от големите виновници е посочен националният селекционер Лучано Спалети. Той успя да грабне трофея на най-голямото разочарование на Европейското първенство, като вероятно го взе от ръцете на Англия и Франция, с поредица от наистина ужасни представяния в Германия.

В нито един момент играчите на Италия не изглеждаха да имат представа какъв е планът. Единствените резултати, които постигнаха, бяха до голяма степен благодарение на героизма на Джанлуиджи Донарума. Те изоставаха във всеки един мач и трябваше да бъдат ударени, за да се събудят.

Спалети не е единственият треньор, който пренебрегва клубните сигнали

Спалети също понесе много критики в Италия

Това беше първият турнир на Спалети като селекционер, така че може да му бъде простено, че попадна в същия капан, в който се натъкнаха и по-опитни мениджъри като Гарет Саутгейт и Дидие Дешан. Той се оплака на пресконференцията си, че не е имал достатъчно време да подготви играчите. Това обаче е неизбежно, когато списъкът с мачове е толкова интензивен.

Спалети трябваше да изгради ядрото на отбора около група играчи на Интер, които се бяха справили толкова добре във формация 3-5-2 – Алесандро Бастони, Федерико Димарко и Николо Барела. Да обърне внимание на клубовете в Италия, които направиха фурор и бяха най-стабилни.

Ако погледнем отборите, които играха най-добрия футбол в Италия този сезон, това бяха Интер, Аталанта и Болоня, всички те се фокусираха върху висока преса, бързи обрати и (най-вече) атаки по крилата. Защо Спалети просто не се опита да повтори това, което най-талантливите му играчи вече правят на клубно ниво?

По същия начин отборите, които впечатлиха – като Австрия и Швейцария – се представиха като клубни отбори, с ясен план за игра и всеки знае къде трябва да бъде. Организацията е девизът на Еврото досега и може би това ще позволи на крайните победители да вземат трофея.

Твърде лесно и откровено несправедливо е да се каже, че този отбор на Италия няма качество. Виждали сме тези играчи в действие, знаем какво могат да направят. Ако не бъдат поставени в позиция да дадат най-доброто от себе си, тогава дори най-големите таланти на "адзурите" в историята не биха могли да направят голяма разлика. В Италия са категорични, че трябва да се работи с клубовете, а не срещу тях.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички