Над 3 млрд. евро за 4 отбора на два турнира: Има дори и по-голям голов хищник от Испания, Англия се "мъчи"


Над 3 млрд. евро за 4 отбора на два турнира: Има дори и по-голям голов хищник от Испания, Англия се "мъчи"
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

919 0

Общо 36 отбора започнаха да се състезават на Европейското по футбол и Копа Америка 2024 през юни от страни съответно в Европа и Америка. Сега остават само четири. Идната неделя вечер ще видим края на двата турнира, като Англия ще се изправи срещу Испания в Берлин, докато световните шампиони Аржентина ще се изправят срещу Колумбия във Флорида във финала на Копа Америка.

И четирите отбора имаха различни маршрути, за да стигнат до заключителния мач.  Англия наистина набра темпо едва по-късно в турнира, борейки се в много от мачовете от по-ранните етапи, докато Испания изглеждаше впечатляващо през цялото първенство. Аржентина се нуждаеше от изпълнение на дузпи, за да преодолее Еквадор на четвъртфиналите, докато Колумбия няма мач без вкаран гол това лято.

И така, как биха изглеждали в съпоставка четирите отбора в двата турнира, сравнявайки техните пазарни стойности и статистика от турнира това лято досега.

Още: Скритият детайл, който може да реши финала на Европейското: Англия се намира в "губеща позиция" срещу Испания

Как се сравняват финалистите от Евро 2024 и Копа Америка 2024

Пазарни стойности

Що се отнася до общите пазарни стойности на четирите състава, европейските отбори доминират. Осем от 10-те най-ценни играчи, останали в двете надпревари, са от Англия или Испания, като единствените изключения са аржентинското дуо Лаутаро Мартинес и Хулиан Алварес. Що се отнася до стойностите на състава, Англия е начело, като може да се похвали с колосалните 1,52 милиарда евро пазарна стойност на отбора. Техният най-ценен играч е полузащитникът Джуд Белингам, който струва 180 милиона евро. Те са последвани от опонентите си в неделя Испания, чиято пазарна стойност е 966 милиона евро. Най-ценният им член на отбора държи полузащитника Родри на 120 милиона евро, като 16-годишният Ламин Ямал също вече струва 90 милиона евро.

След Испания е Аржентина, която може да се похвали с пазарна стойност на отбора от 805 милиона евро. Техният най-ценен играч е нападателят Лаутаро Мартинес, който в момента е голмайстор на Копа Америка това лято с четири гола. Колумбия е много по-назад със стойност на отбора от едва 283 милиона евро - 75 милиона, от които са съставени от крилото Луис Диас. Що се отнася до средната възраст на отбора, Англия е най-младият със средна възраст 26,2, докато Аржентина е най-възрастният със средна възраст 28,6 - 37-годишният капитан Лионел Меси води до тази цифра.

Още: Английска легенда даде безценен съвет на Гарет Саутгейт за финала на Европейското по футбол

Лионел Меси е сред най-възрастните на Копа Америка

Статистика на турнира това лято

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Относно представянето им досега на съответните им турнири, всяка от четирите нации намери различни начини да стигне до финала. За Англия - те бяха освирквани и дори бяха хвърляни предмети към мениджъра Гарет Саутгейт от фенове, недоволни от защитния подход на "Трите лъва". Изравнителният гол от глава на Белингам в последната минута срещу Словакия ги задържа в осминафиналите, докато дузпите бяха необходими за триумф на Швейцария на четвъртфиналите. За Испания беше доста перфектно. Те спечелиха всеки мач и само веднъж се нуждаеха от продължения срещу домакина Германия на четвъртфиналите. Те са голмайсторите на турнира с 13 отбелязани гола.

Ако смятате, че головата мощ на Испания на голям международен турнир е впечатляващ, Колумбия ги надмина. Те са отбелязали 12 гола в пет мача, което се равнява на 2,4 гола на мач в сравнение с 2,17 на Испания. Хамес Родригес връща годините назад, като вече направи сензационни шест асистенции в турнира. Аржентина беше перфектна в групата, но, както споменахме, се нуждаеше от победа с дузпи, за да преодолее Еквадор. На полуфиналите беше по-скоро плаване, когато победиха Канада с 2-0. Англия има най-лошото ниво на голове от четирите тима с едва 1.17.

Още: Колко двубоя Испания срещу Англия е имало на европейски по футбол преди финала в Германия?

Когато разгледаме най-добрите индивидуални голмайстори от тези четири нации на турнирите това лято, аржентинецът Мартинес води с четири гола на Копа Америка досега. Дани Олмо е най-добрият голмайстор за Испания на Евро, докато Хари Кейн също има три за Англия на турнира.

Още: Ямал разкри молба на Мбапе, която едва ли ще се хареса на феновете на Реал Мадрид и се разграничи от Лионел Меси

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички