Оранжевото дори не присъства в знамето на Нидерландия, но екипите им са изцяло в този цвят - защо?


Оранжевото дори не присъства в знамето на Нидерландия, но екипите им са изцяло в този цвят - защо?
Снимка: GettyImages

1996 0

Евро 2024 "тропа" на вратата, като остават 4 дни до откриващия мач между Германия и Шотландия. Повечето от отборите вече изиграха последните контролни сблъсъци и ще отпътуват в очакване на първите си мачове от груповата фаза.

Нидерландия е един от отборите, който винаги представлява голям интерес, макар че има само една спечелена титла през 1988 година. Трениран от великия Ринус Михелс, този холандски отбор включваше някои прекрасни футболисти – включително Рууд Гулит, Франк Рийкард и Марко ван Бастен. Голът на последния от воле на финала срещу Съветския съюз е един от най-великите голове на европейски първенства.

Футболът, който завладя феновете

Още: Роналдо, изненада от дебютанта и нова ера треньори - едни от големите въпросителни преди Европейското първенство по футбол

Нидерландците имат една от най-емблематичните фланелки във футбола. Оранжевият екип на Холандия е смел и ярък, уникален е и се откроява от всички останали. 

Но много преди успеха си на Евро 1988, холандците станаха синоним вълнуваща атакуваща игра. През 70-те години на миналия век Холандия достигна последователни финали на Световното първенство и удиви света с вълнуващата си и новаторска игра.

"Тоталния футбол" завладя всички, а Михелс беше мозъкът зад него, като изведе великия отбор на Аякс до първата от трите им поредни Европейски купи по-рано през десетилетието. На терена геният на Йохан Кройф спечели на холандския отбор хиляди почитатели по целия свят. Футболът беше страхотен и тези оранжеви фланелки плениха мнозина.

Защо Нидерландия носи оранжеви екипи?

Нидерландия е една от загадките на Евро 2024

Още: Не е Белингам! Рууни посочи около кой играч трябва да строи играта си Англия

Защо обаче отборът носи точно такъв цвят, след като в националния им флаг не присъства оранжевото.  Отговорът е, че холандското знаме първоначално е включвало оранжево заедно със синьо и бяло, но по-късно то се промени на червено. Дори не се повдига и въпросът футболната им фланелка да промени цвета си скоро. Прякорът на отбора е "оранжевите" и когато привържениците се спускат на голям турни, всички облечени в цвета, това е една гледка, която радва окото. А зловещо проклятие тегне над стадионите за Европейското по футбол в Германия - само половината са домове на елитни клубове.

Още: Жесток удар по Полша: Аркадиуш Милик пропуска Европейското първенство

Петте думи на Пеп Гуардиола, които описват перфектно защо Джак Грийлиш няма да играе на Европейско първенство

Мъст и злоба: 5-те мача от групите на Европейското първенство 2024, които задължително трябва да гледаме

Нидерландия разпиля участник на Копа Америка за полувреме (ВИДЕО)

Митичното попадение на Марко ван Бастен, което шокира света и сложи край на един режим (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички