Поправителен за Белгия, но не и за Лукаку: Победа срещу Румъния оформи немислима интрига в група Е на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Поправителен за Белгия, но не и за Лукаку: Победа срещу Румъния оформи немислима интрига в група Е на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4443 0

Белгия победи Румъния с 2:0 във втория си мач от група E на Европейското първенство по футбол. Попаденията за "червените дяволи" отбелжиха Юри Тилеманс във 2' и Кевин Де Бройне в 80'.

Северните ни съседи не успяха да вземат още точки след разгрома над Украйна, а Белгия се поправи след провала срещу Словакия. Отново лош ден имаше Ромелу Лукаку, който се разписа, но голът му бе отменен след намесата на ВАР. В първия двубой още две негови попадения последваха същата съдба.

След този успех на белгийциите положението в група Е е изключително заплетен. И четирите отбора са с по 3 точки преди последния трети кръг от груповата фаза. В последните мачове Белгия ще играе с Украйна, а Румъния срещу Словакия.

Първия гол бе вкаран след само 73 секунди, което е най-бързият гол на белгийците в историята на голям турнир. Доку също изигра добър мач, като е изпълнил повече поемания от всеки друг играч на Евро 2024 (9), докато само трима играчи са създали повече положения.

Юри Тилеманс е първият играч на Астън Вила, който отбелязва гол на Европейското първенство след Маркус Албак за Швеция срещу България през 2004 г.

Къде да гледаме двубоя Белгия - Румъния от Евро 2024?

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Белгия поведе още във 2' на двубоя, като ключова роля имаше Ромелу Лукаку. Той овладя добре топката в наказателното поле, завъртя се с гръб и подаде към Юри Тилеманс, който стреля от границата на наказателното поле без да остави шанс на вратаря.

Само минута след това Румъния можеше да изравни резултата. След центриране в наказателното поле на Белгия, Раду Драгушин стреля с глава, но Кастелс изби в ъглов удар.

В 13' белгийците имаха още един добър шанс пред себе си. Доку направи пробив отляво, стигна до наказателното поле и подаде за Ромелу Лукаку. Той добре се завъртя и стреля, но Никушор Банку блокира изстреля му от наказателното поле. 5 минути по-късно Кевин Де Бройне впечатли с индивидуален пробив, влезе в половината на Румъния и подаде към Лукебакио. Той стреля, но Ница изби в ъглов удар. При изпълнението му Жереми Доку намери Ян Вертонген, но той стреля силно над вратата.

След като измина половин час игра "червените дяволи" създадоха още две опасности. Първо Ница отрази изстрел на Доку, а след това и удар на Лукебакио бе блокиран. Доминацията на тима продължи до края на частта, но до повече попадения не се стигна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първата опасност след подновяването на играта бе за румънците. Валентин Михъила стреля от наказателното поле, но над напречната греда в аут. В 52'  Кевин Де Бройне получи  пространство пред наказателното поле и веднага се възползва да стреля, но отново покрай вратата.

В 60' "червените дяволи" допуснаха неточност в защита, като Андрей Рациу се възползва, но Ян Вертонген се намеси с решаващо. Само 3 минути след това Лукаку изпита познати чувство на Евро 2024. Де Бройне пусна перфектен извеждащ пас към нападателя. Той излезе сам срещу Ница и вкара, но попадението бе отменено заради засада. Това е третият му отменен гол на Евро 2024. 

Румънците показаха, че не са се предали и през второто полувреме поглеждаха по-смело в атака. В 68' Денис Ман излезе сам срещу Коен Кастелс и стреля, но белгийският вратар спаси.

И все пак десет минути преди края Белгия удвои преднината си. До него се стигна след груба грешка в противниковата защита, като топката стигна до Кевин Де Бройне, който бе сам срещу Флорин Ница и не пропусна да се разпише.

5 минути след това румънците бяха близо до почетен гол. Вут Фаес бе надигран от Денис Алибек, който му отне топката и стреля, но Кастелс изби малко пред голлинията.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

БЕЛГИЯ: 1. Коен Кастеелс – 21. Тимоти Кастан, 4. Ваут Фаес, 5. Ян Вертонген, 3. Артур Теате 8. Юри Тилеманс, 24. Амаду Онана – 14. Доди Лукебакио, 7. Кевин Де Бройне (к), 22. Жереми Доку – 10. Ромелу Лукаку

РУМЪНИЯ: 1. Флорин Ница - 11. Никусор Банку, 15. Андрей Бурка, 3. Раду Драгушин, 2. Андрей Рацу - 6. Мариус Марин - 13. Валентин Михайла, 21. Николае Станчу (к), 18. Разван Марин, 20. Денис Ман - 19. Денис Драгуш

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Още: Как ще бъдат решени групите на Европейското по футбол, ако отборите са с равен брой точки?

Белгия ще търси задължителни 3 точки, с които да се реваншира пред феновете. В първия си мач направи куп пропуски и показа, че има много слабости в завършващата фаза на атаката.

За последно румънците се изправиха срещу "червените дяволи" през 2012 година. Тогава съседите ни победиха с 2:1. Тимът на Едуард Йорданеску е загубил само 1 от последните си 16 срещи. Със загубата от Словакия белгийците прекъснаха 15-мачова серия без поражение, започнала на 1 декември 2022 година.

Равенство би значело, че "червените дяволи" почти със сигурност няма да са първи, а ново шокиращо поражение е вероятно да ги остави извън елиминационната фаза (ще трябва да разчитат на доста добри резултати в другите мачове). Северната ни съседка пък има нужда от точка, за да си гарантира сензационно място на осминафиналите.

Класиране | резултати | голмайстори | програма на Европейско първенство по футбол

Класиране при голмайсторите на Европейското първенство по футбол - трима са с по 2 гола (ОБНОВЯВА СЕ)

Смела Грузия с историческа точка на Европейското по футбол, вратар обезсърчи Чехия (ВИДЕО)

Европейско първенство по футбол НА ЖИВО: Турция - Португалия (СЪСТАВИ), Кристиано Роналдо повежда "мореплавателите"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички