Роналдо срещу отнел му скъп рекорд, исторически дуел и голямата издънка: 3 зрелищни мача на Европейското първенство по футбол


Роналдо срещу отнел му скъп рекорд, исторически дуел и голямата издънка: 3 зрелищни мача на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images

1620 0

Днес (22.06) приключва и вторият кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Това ще се случи с два двубоя от последната група F, както и един сблъсък от група E, където се случи най-голямата сензация от първия кръг. Какво ни предстои?

Грузия срещу Чехия

Грузия срещу Чехия на Евро 2024

В последната група един срещу друг се изправят Грузия и Чехия, които загубиха съответно от Турция (1:3) и от Португалия (1:2). Ново поражение за някоя от двете страни почти със сигурност ще значи, че няма да има шанс да се класира към елиминационната фаза.

Грузия остави приятни впечатления срещу Турция, като особено през второто полувреме имаше не един и два шанса да не загуби. В крайна сметка това бе едва второ поражение за единствения дебютант на Евро 2024 в последните му осем мача - другото е от Испания със същия резултат - 1:3 (едно равенство и пет победи в останалите срещи - в това число успех над Гърция с дузпи, за да се класира).

Чехите прекъснаха не по-малко впечатляваща серия - седем мача без загуба, от които шест победи. Едва ли е изненада за някого, че двата отбора не са се срещали един срещу друг до този момент и това ще бъде исторически първи мач между тях.

Потенциален стартов състав на Грузия: Мамардашвили, Квирквелия, Кашиа, Двали, Какабадзе, Меквабишвили, Кочорашвили, Цитаишвили, Чакветадзе, Кварацхелия, Микаутадзе.

Потенциален стартов състав на Чехия: Станиек, Холеш, Хранач, Крейчи, Цуфал, Шулц, Соучек, Провод, Дудера, Хитил, Шик.

Турция срещу Португалия

Турция срещу Португалия на Евро 2024

Въпреки че не убеди срещу Чехия - Португалия е абсолютен фаворит в очертаващия се пряк сблъсък за първото място в групата. "Мореплавателите" ще останат втори при равенство преди третия кръг поради по-добрата голова разлика на южните ни съседи. С успеха Турция спря доста неприятна серия от пет поредни мача без победа (две равенства и три загуби), включително и тежка загуба с 1:6 от Австрия.

Двата отбора са играли един срещу друг само два пъти в последните 16 години, като и в двата случая мачът приключва при 3:1 - единият път в полза на Турция (2012 - приятелски мач), а другият за Португалия (2022 - полуфинал бараж за класиране на Световното).

Кристиано Роналдо отново се очаква да бъде титуляр, като любопитното е, че срещу него ще се изправи играч, който му отне знаменит рекорд. А именно - за най-млад голмайстор при дебют на европейско първенство. Това стори Арда Гюлер с прекрасното и изключително важно попадение, което реализира срещу Грузия.

Потенциален стартов състав на Турция: Гюнок, Мюлдюр, Акайдин, Бардакчъ, Кадиоглу, Айхан, Чалханоглу, Гюлер, Йълдъз, Йълмаз.

Потенциален стартов състав на Португалия: Диого Коща, Рубен Диаш, Пепе, Инасио, Кансело, Витиня, Фернандеш, Мендеш, Феликс, Силва, Роналдо.

Белгия срещу Румъния

Белгия срещу Румъния на Евро 2024

Най-шокиращият резултат от първия кръг в групите бе загубата на Белгия от аутсайдера в групата Словакия. А сега среща тима, който впечатли най-много в група E - Румъния, която разби с 3:0 Украйна, а и отново затвърди желязната защита, с която може да се похвали.

Равенство би значело, че "червените дяволи" почти със сигурност няма да са първи, а ново шокиращо поражение е вероятно да ги остави извън елиминационната фаза (ще трябва да разчитат на доста добри резултати в другите мачове). Северната ни съседка пък има нужда от точка, за да си гарантира сензационно място на осминафиналите.

Белгия се намираше в серия от цели 15 мача без загуба (11 победи и 4 равенства), но се скъса да пропуска, а два гола на Лукаку бяха отменяни. Румъния пък избухна, въпреки че не вкара гол нито срещу България (0:0), нито срещу Лихтенщайн (0:0) в навечерието на Евро 2024.

Можем да очакваме попадения, тъй като никога в историята тези отбори не са приключвали при 0:0. Ще бъде любопитно дали този път Лукаку ще се реваншира, след като бе в чудовищна форма за тима - стана голмайстор на квалификациите, а в последната контрола преди Евро 2024 се разписа на два пъти. От другата страна Ман бе ключов с две асистенции, а Станчу даде тон за голямата победа над Украйна, като освен това нацели и гредата след пряк изстрел от корнер.

За Белгия се завръща Вертонген, който имаше травма и не можа да играе в първия мач. Очакват се и още промени.

Потенциален стартов състав на Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Тилеманс, Онана, Де Бройне, Доку, Бакайоко, Лукаку.

Потенциален стартов състав на Румъния: Ница, Рациу, Драгушин, Бурка, Рус, Банку, Разван Марин, Станчу, Ман, Драгуш, Михайла.

Ще можете да следите тези три мача + всички останали от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички