Стадионите на Евро 2016: Феликс Болар-Делелис


Стадионите на Евро 2016: Феликс Болар-Делелис
Снимка: Guliver/GettyImages

2931 0

Стадионът на Ланс започна своята история през 1933 г. С изграждането му се заели безработни миньори, тъй като минната индустрия била в криза и много мини бяха затворени.

Иметос и арената получи в чест на Феликс Болар - местният директор на минната индустрия, който е допринесъл за развитието на спорта в града и по-специално допринася за появата на стадиона.

Първоначално стадионът е имал типичната за времето си овална форма. Централната трибуна е била оборудвана с козирка, а останалите страни имали малки тераси. Вместимостта на "Феликс Болар" била 12 000 зрители.

До средата на 1970 г. стадионът изобщо не се е променял - за това време било поставено само изкуствено осветление през 1954 г.

В резултат на това съоръжението буквално започва да се разпада - на един от мачовете парче бетон се отчупва директно от покрива, но за щастие се разминало без жертви. Едва след като през 1976 г. стадионът бил купен от общината, там накрая започнала реконструкция.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

По време на Евро 1984 "Феликс Болар" приел 2 мача, а в рамките на подготовката за турнира придобил и по привичен видс 4 отделно трибуни. Той бил проектиран за 51 000 места, което превишавало населението на Ланс 1,5 пъти.

ПРОГРАМАТА:

Група А, 11 юни, 16:00 часа: Албания – Швейцария

Група В, 16 юни, 16:00 часа: Англия – Уелс

Група D, 22:00 часа: Чехия – Турция

1/8-финал, 22:00 часа: победител група D – трети от група B/E/F

Рекордът по посещаемост на "Феликс Болар" бил постигнат на 15 февруари 1992 г. по време на мача от френското първенство между Ланс и Марсилия - 48 912 зрители.

През 1998 г. Франция отново приела голям турнир - сега пък Световното първенство. Не останал настрана и Ланс, който приел шест от мачовете.

По време на подготовката за турнира три от четирите трибуни на "Феликс Болар" били разрушени и след това възстановени, а обемът на арената бил съкратен до 41 649 места за сметка на оборудването на всички трибуни с индивидуални места, а тези за правостоящи изчезнали. Вече през 21-ви век на стадиона били поставени две големи табла, а вместимостта била намалена с още 300 места.

На 29 септември 2012 г. общинският съвет на Ланс взема решение за преименуването на стадиона на "Болар-Делелис" в чест на Андре Делелис - бившият кмет на града и предан фен на Ланс, починал няколко седмици преди това.

А на стадиона междувременно му предстояла нова реконструкция - сега вече в рамките на подготовката за евро 2016. Една от основните промени стана новото монтиране на козирка, защото по-раншщните колони, поддържащи покрива, ограничавали видимостта на публиката. изменил се и самият покрив, а вместимостта на трибуните стана 38 223 места.

Стойността на работата се изчислява на около 70 млн. евро.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички