Стадионите на Евро 2016: Стадион "Мунисипал", Тулуза


Стадионите на Евро 2016: Стадион "Мунисипал", Тулуза

5405 0

Стадион "Мунисипал" в Тулуза е разположен на остров в центъра на града. Той е бил построен за Мондиал 1938 и скоро получил прякора "Мини Уембли", защото напомнял на знаменитата лондонска арена.

ПРОГРАМАТА:
Група D, 13 юни, 16:00 часа: Испания – Чехия
Група Е, 17 юни, 16:00 часа: Италия – Швеция
Група В, 20 юни, 22:00 часа: Русия – Уелс
1/8-финал, 26 юни, 22:00 часа: победител Група F – втори група E

Освен за футбол, стадионът се използва и за ръгби мачове. Всъщност, в Тулуза футболът отстъпва на ръгбито по популярност, но в това няма нищо чудно, тъй като местният "Стад Тулузен" е най-титулуваният клуб в Европа и най-важните мачове провежда на "Мунисипал".

Вместимостта на стадиона е 33 150 зрители.

Най-големият стадион в Южна Франция е преживял две крупни реконструкции - през 1949 и 1997 г. Последната - заради провеждането на Мондиал 1998, шест мача от който са се играли в Тулуза. Последната реконструкция, провеждаща се съвместно с футболния клуб, бе завършена през 2015 г.Последната такава струва 41,5 млн. евро.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

След ремонта, входовете на "Мунисипал" разполагат със специална технология, която позволява на феновете да използват мобилните си телефони за влизане, вместо да носят билети.

През 2001 г. стадионът е сериозно повреден при експлозия в химически завод, разположен в непосредствена близост до него, заради което се налагат основни ремонти.

Едновременно със стадиона в Тулуза е бил формиран и футболен клуб, просъществувал до 1967 г. Днешният Тулуза започва совята история през 1970 г. и няма нищо общо с онзи отбор.

Една от трибуните на съоръжението носи името "Жюст Фонтен" - знаменитият нападател на Франция. Той никога не е играл за Тулуза, но е тренирал тук и живял в града повече от 50 години.

Най-резултатният финал в историята на Купата на Франция е мачът от 1957 г., когато Тулуза разбива Анже с 6:3.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички