УЕФА би отбой за "налагането" на "ново" правило заради два отбора


УЕФА би отбой за "налагането" на "ново" правило заради два отбора
Снимка: GettyImages

481 0

Вчерашният сблъсък между съставите на Англия и Дания от Европейското първенство по футбол се оказа интересен не само на терена, но и поради едно ново решение на УЕФА, което беше по своеобразен начин заобиколено.

Каспер Шмайхел

Става въпрос за влязлото в действие непосредствено преди турнира правило, което позволява единствено на капитана на всеки отбор да разговаря с главния съдия при спорни решения. Това обаче беше променено, специално във въпросния двубой. Главната причина се състоеше във факта, че капитан на Дания е вратарят Каспер Шмайхел, а неговата позиция го лимитира в голяма степен да може да разговаря с арбитъра. Имайки предвид това, преди мача се взе решение халфът на Тотнъм Пиер-Емил Хойберг да има правото да води диалог със съдията.

Защо само капитанът може да говори с арбитрите

Още: Откупната клауза на една от изгряващите звезди на Европейското бе съобщена - кой е фаворит за подписа му?

Още преди началото на Евро 2024 шефът на съдиите към УЕФА Роберто Розети обясни защо се е стигнало до тази промяна.

Роберто Розети

„Ние споделихме тази идея с всички треньори на предстоящото Европейско, отделно я дискутирахме преди това с редица настоящи, както и бивши играчи и треньори, които са част от Футболният Борд на нашата Централа. Заедно стигнахме до съгласие относно това предложение. Следващата стъпка беше да разясним ползите от нея на националните отбори и те се съгласиха. Ние не го правим за реферите, а за футбола, в името на тази велика игра, по този начин ще дадем пример на следващите поколения. Пак казвам, че отборите и техните играчи са напълно съгласни с тази идея. Те разбраха нашия замисъл. Нашата задача е да осигурим напълно открит и честен диалог между замесените страни – главен съдия и капитан. Този ход ще е чудесна стъпка в името на това да продължаваме да издигаме футбола на друго ниво“, обясни Розети за разговорите, довели до възникването на новото правило.

Италианците също замесени в ситуацията

Капитанът на Италия, както при датчаните, е вратар. В техния случай това е стражът на ПСЖ Джанлуиджи Донарума. Самият той разказа за проведен разговор с шефа на съдиите Розети.

Джанлуиджи Донарума

Още: След загубата от Испания: Какво предстои за Италия и как може да се класира на 1/8-финалите на Европейското по футбол?

„Ние говорихме с Розети и той ни обясни подробно ситуацията. Когато ситуацията се развива близко до нашето наказателно поле и се появи спорно положение, аз съм човекът, който ще има правото да разговаря с арбитъра. Преди мачовете обаче ще говорим допълнително с официалните лица за това кой от нашия състав да ме замества, когато игровата ситуация се развива далеч от моята зона“, съобщи Донарума за комуникацията между Италия и УЕФА, касаеща това правило.

 

Нов рекорд на Роналдо бе стигнат, паднаха куп постижения, а Европейското по футбол 2024 изкопира Евро 2020 (ВИДЕО)

Най-интригуващ дуел, но друг път! Испания би Италия, а Педри изравни Кристиано Роналдо на Европейското по футбол (ВИДЕО)

Младок срещу палач: Две звезди решават дербито на Европейското първенство Испания - Италия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички