Зловещо проклятие тегне над стадионите за Европейското по футбол в Германия - само половината са домове на елитни клубове


Зловещо проклятие тегне над стадионите за Европейското по футбол в Германия - само половината са домове на елитни клубове
Снимка: Getty Images/Gulliver

2334 0

Обратното броене до Евро 2024 започна, като само след няколко дни ще чуем първия съдийския сигнал, който ще даде началото на най-голямата надпревара в Европа. Затова и вече всяко нещо се следи под лупа. Не само около отборите, но и около организаторите.

Когато Германия беше избрана да организира Евро 2024 преди шест години, 8 от 10-те стадиона на турнира бяха домакини на клубове от Бундеслигата. Сега тази цифра е намаляла до пет – благодарение на страховито проклятие.

Не е изненадващо, че повечето от стадионите, избрани да бъдат домакини на Европейското първенство по футбол, също така бяха дом на най-големите клубове в страната. Въпреки това обаче много от тези отбори оттогава преживяваха трудни времена. Невероятно, но само четири от 10-те – Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг и Айнтрахт Франкфурт – са останали в топ дивизията оттогава.

Още: Жесток удар по Полша: Аркадиуш Милик пропуска Европейското първенство

Проклятието, което преследва отборите преди Евро 2024

Щутгарт изпадна през 2019 година, но поне се възстанови, като спечели промоция година по-късно, след което завърши на второ място в Бундеслигата този сезон, за да се класира за Шампионска лига за първи път от 15 години.

Щутгарт дори се класира за Шампионска лига

Други клубове обаче нямаха този късмет. Кьолн всъщност беше във второто ниво на футбола през 2018 г., но бързо спечели промоция, след което игра в Европа преди два сезона. Този сезон се обърка ужасно за отбора, като спечели само пет мача и бяха изхвърлени обратно във втора Бундеслига.

Хамбургер току-що беше изпаднал за първи път в историята си през 2018 година и оттогава проклятието е зловещо за клуба. След като пропусна плейофа за промоция с точка през 2019 г., те загубиха с 5:1 от Сандхаузен, за да пропуснат отново на косъм през 2020 г. Година по-късно завърши четвърти, но накрая успяха да се класира на трето място.

Още: Петте думи на Пеп Гуардиола, които описват перфектно защо Джак Грийлиш няма да играе на Европейско първенство

През 2023 г. феновете нахлуха на терена, за да отпразнуват автоматично повишение, когато спечелиха в последния ден от кампанията. Но съперниците им Хайденхайм успяха да вкарат два гола в продължението и да ги принудят да играят плейоф, който загубиха с общ резултат 6:1 . През този сезон Санкт Паули бе големият печеливш.

Подобно на Хамбург, Шалке също беше един от гигантите в Бундеслигата. Това беше, докато не изпаднаха през 2021 г., повишени през 2022 г. и отново изпаднаха през 2023 г. Този сезон те завършиха на 10-то място във второто ниво.

Херта Берлин имаше средно 50 000 на "Олимпиащадион", който ще бъде домакин на финала на Евро 2024, но завърши на девето място във втора Бундеслига след изпадане през миналия сезон.

Изглеждаше, че кампанията ще има по-щастлив край за Фортуна Дюселдорф, опитваща се да се върне в първенството след понижаване през 2020 г. Този сезон те завършиха трети, за да спечелят място в плейофа за промоция, след което спечелиха мача като гост с 3-0 в Бохум. Домакинския двубой обаче бе загубен от тях със същия резултат и претърпяха крах при дузпите.

Още: Вражда извън контрол и как Роналд Куман избърса задните си части с екипа на германска звезда на Европейското по футбол през 1988 година

Абсурд: Чешки национал отиде да кара колело, падна - и сега няма да играе на Европейско първенство

На близо 30% от германците не им пука за идното Европейско първенство по футбол

Героят с "голите ръце", който разплака Англия преди 20 години на Европейско първенство (ВИДЕО)

Четирите рекорда, които Ламин Ямал от Барселона може да счупи на Европейското първенство

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички