Кои са 5-те нови спорта, които ще гледаме на Олимпийските игри в Токио?


Кои са 5-те нови спорта, които ще гледаме на Олимпийските игри в Токио?
Снимка: Getty Images

8084 0

На 23 юли (петък) официално ще бъдат открити Летните олимпийски игри в Токио. Във форума, който ще продължи до 8 август (неделя), участие ще вземат повече от 11 000 спортисти и десетки хиляди треньори и обслужващ персонал. 

В японската столица ще бъдат проведени 339 състезания в 33 различни спорта и дисциплини. Тези Игри се отличават с добавянето на пет нови олимпийски спорта – карате, спортно катерене, сърфинг, скейтборд и бейзбол, както и на 15 нови дисциплини във вече същестуващите спортове!

СЪРФИНГ

Най-добрите сърфисти в света ще отпразнуват олимпийския дебют на своя спорт на тихоокеанско крайбрежие на Япония. Състоянието на вълните, посоката и силата на вятъра и течението на прилива правят сърфирането събитие, при което спортистите се състезават един срещу друг, докато са изправени пред променящите се природни условия.

СКЕЙТБОРД

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Организационният комитет включи в олимпийската програма спорт, толкова млад и жив като скейтборда. Ще има две категории: улица/street - който ще се провежда по прав маршрут, който имитира улица със стълби, парапети, бордюри, склонове, и паркиране/park - който ще се провежда на повърхност с наклони и най-различни сложни извивки.

СПОРТНО КАТЕРЕНЕ

Силата на пръстите ще реши кои спортисти ще носят медала на врата си в този нов спорт. Алпинистите ще приложат своите умения и сили на практика върху вертикална стена. Ще има три дисциплини: "за скорост", "боулдър" (катерене по блок) и такава, при която самото катерене ще е с максимално повишено ниво на трудност.

КАРАТЕ

Тази характерна за Япония дисциплина произхожда от остров Окинава от по времето на династията Рюкю и оттогава се разпространява по цял свят. Поради тази причина този спорт не би могъл да липсва в Токио. Борбата му да бъде част от програмата датира от 70-те години на миналия век и дебютът ѝ ще бъде осъществен най-добрата сцена: "Nippon Budokan" - т.нар. "Духовен дом на японските бойни изкуства".

БЕЙЗБОЛ

Този спорт не е изцяло нов, но за последно се проведе на Олимпиадата в Пекин през 2008 година. Така зрителите отново ще могат да се насладят на изпълненията на питчърите и батерите, при които топката лети със стотици километри в час!

НОВИТЕ ДИСЦИПЛИНИ

В допълнение към тези пет нови спорта, по време на Токио 2020 ще станем свидетели и на 15 нови дисциплини. Целта е да се увеличи участието на жените и да се насърчи равенството, включително: смесеното състезание на 1500м за жени и 4x100 м в плуването, състезание за смесени отбори в стрелба с лък, смесена щафета 4×400 м в лека атлетика, 3×3 за жени и мъже в баскетбола и други...

СПОРТОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО 

Петте спорта, които изредихме досега, бяха избрани от списък с общо 26, за да влязат в олимпийската програма на Токио 2020. С други думи, 21 спорта бяха пропуснати и мечтаят да се присъединят към следващите олимпийски събития. Някои от тях: американски футбол, билярд, боулинг, бридж, шах, танцов спорт, ориентиране, поло, скуош и сумо.

Към тях трябва да добавим и вечните кандидати като ръгбито и голфа, както и нови градски дисциплини като паркур например. Любопитно е да се отбележи, че по време на Олимпиадата в Париж през 2024-та година, брейк-денсът ще направи своя дебют като олимпийски спорт!

СЛЕДЕТЕ ВСИЧКО най-интересно покрай Олимпиадата в Токио в страницата на SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички