Суперталантът Мицин се гмурка в дебют: Започва на Олимпийските игри в Париж 2024


Суперталантът Мицин се гмурка в дебют: Започва на Олимпийските игри в Париж 2024
Снимка: Lap.bg

1002 0

Петър Мицин е един от плувците, които ще представляват родината ни на Игрите в Париж. Роденото във Велинград момче е и най-младият състезател в българския отбор по плуване.

Петър Мицин

Въпреки че е все още на скромната възраст от 18 години, неговите качества са видни за спортната общественост и очакванията за добро представяне на Олимпийските игри са налице.

След като през миналата година Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, през това лято той ще се докосне до най-големия спортен форум на планетата.

Ролята на Йорданка Пенина

Още: 224 медала от Олимпийски игри - в кои спортове България е най-успешна?

На 12 години Петър Мицин започва да тренира плуване, но това не продължава дълго. След това той изпробва и други спортове като ски бягане и ски ориентиране.

Неговото решение обаче е отново да се завърне към басейна, като негова треньорка става вече покойната Йорданка Пенина. Тя оказва голямо влияние върху кариерата на младока и след първите му успехи тя вижда потенциал у него да се пробва и в дисциплини на по-дълги разстояния.

Първите успехи

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Петър Мицин

Едва на 16 години, Мицин се превръща в държавен шампион при мъжете на 200 м бътерфлай и на 400 м свободен стил.

През 2023 година, както вече споменахме, младият спортист записа рекордно постижение на Европейското първенство за юноши и девойки. Това се случи в дисциплината 400 м свободен стил с резултат от 3:44.31. Отделно на този форум добавя и три европейски титли на 200, 400 и 800 м свободен стил.

Още: Кой е най-младият българин стъпвал на върха на Олимпийски игри?

Успехите обаче не свършват дотук. В Дъблин става първи на 400 м свободен стил на европейското първенство за младежи до 23 години. Той е и световен шампион за юноши на 400 м свободен стил и вицешампион на 800 метра от шампионата, провел се в Нетаня, Израел.

В кои дисциплини ще го видим на Игрите в Париж

Квотите, които 18-годишният българин си извоюва, са два – за състезанията на 400 и на 800 м свободен стил. Той също така има и покрит норматив „Б“ на 200 м бътърфлай.

Състезанията по плуване на Олимпийските игри ще са в периода 27 юли – 9 август.

Още: БОК съобщи: В ТОЗИ ден от седмицата България печели най-много златни медали на олимпийски игри

Настройката на Мицин

Преди да замине към Париж, Петър Мицин сподели пред медиите, че потегля с положителни емоции и с мисъл единствено към своето представяне, а не за голямата конкуренция, която го чака:

Петър Мицин

"Не поглеждам чак толкова сериозно към конкуренцията, но гледам да се съсредоточа върху мен и моите времена, като искам да ги подобря или да ги изравня.

Добре настроен съм за Олимпиадата, подготовката върви по план. Надявам се на добро класиране, както каза Любомир Епитропов - дано да дадем най-доброто от себе си на тази олимпиада."

Още: Най-успешните Летни олимпийски игри за България: В топ 3 с колосален брой медали - но и едно уточнение

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички