От "смотльо" със здравословен проблем до ВЕЛИКАН: Историята на Майкъл Фелпс е като никоя друга


От "смотльо" със здравословен проблем до ВЕЛИКАН: Историята на Майкъл Фелпс е като никоя друга
Снимка: Gettyimages.com

2825 0

Олимпийските игри в Париж 2024 са в разгара си. Целият свят е насочил поглед към френската столица, където най-добрите атлети на нашето поколение се борят за медалите, с които ще бетонират статута си на легенди.

Екипът на SPORTLIVE.BG продължава да Ви запознава с изключителни истории на олимпийци, а днес на фокус е не кой да е, а абсолютният титан в плуването и Олимпийските игри като цяло - Майкъл Фелпс.

Мечтата на Фелпс и големите трудности

Още: Световен шампион с Аржентина бе ограбен на Олимпийските игри - олекна с 50 хиляди

Сам себе си Майкъл Фелпс описва като изключително енергично дете, което обаче се сблъсква с много проблеми в ранните си години. Той израства в краен квартал в Балтимор, щата Мериленд, когато е на девет неговите родители се развеждат, а той продължава да бъде тормозен от съучениците си в училище. 

В шести клас американецът бива диагностициран със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Той започва да плува още от 7-годишна възраст и това му помага да контролира този проблем, където да хаби своята енергия.

Майкъл Фелпс има много трудна житейска история

Плуването

Още: Браво! Рами Киуан преодоля коварен поляк и е на 1/8-финал на Олимпийските игри

От 11-годишна възраст Фелпс започва да плува с треньора Боб Боуман, който го шлифова в шампиона, когото познаваме днес. Фелпс казва, че специалистът му напомня за тренировъчен сержант поради неговите дисциплинирани маниери. Плувецът си спомня: "Тренирането с Боб е най-умното нещо, което някога съм правил... Няма да плувам за никой друг". 

Останалото е история...

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Всичко това превръща американеца във великан. Фелпс има общо 28 медала: неговите 23 златни са два пъти повече от броя на най-близките му съперници и не е като че ли другите плувци да са натрупали "смешен" брой медали. Освен Шпиц, Мат Бионди (САЩ, осем златни медала) и Джени Томпсън (САЩ, осем златни медала), никой друг плувец в света не е успял да спечели повече от общо шест златни медала. 23 е наистина удивително.

Фелпс вече е пенсиониран и е женен прекрасната си съпруга Никол, от която има трима сина, Бумър, Бекер и Маверик. Фелпс работи за собствената си благотворителна фондация, която има особен акцент върху психичното здраве на децата.

Още: Фокусиран върху целта: Карлос Насар взе трудно решение преди старта си на Олимпийските игри (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички