Плувецът, който за малко не се удави на Олимпийските игри в Сидни, но създаде исторически прецедент


Плувецът, който за малко не се удави на Олимпийските игри в Сидни, но създаде исторически прецедент
Снимка: GettyImages

5751 0

Плуването винаги е важна част от програмата на Олимпийските игри, като в този обичан спорт са се състезавали някои от най-емблематичните атлети изобщо. Един от тези несъмнено е неповторимият Майкъл Фелпс, който и до днес е рекордьор по спечелени медали на Игрите – 28, от тях 23 са златни.

Ерик Мусамбани

Въпреки легендарния статут на американеца, може би най-запомнящото се участие в този спорт беше в Сидни през 2000 година от страна на Ерик Мусамбани.

Невероятната история на Мусамбани

Ерик Мусамбани е единственият представител на Екваториална Гвинея в плуването по време на Олимпиадата в Сидни пред 24 години. Напълно непознат за широката общественост, той е с квота за участие в дисциплината на 100 метра.

Наблюдаващите обаче бързо разбират, че Ерик е доста далеч от това да се бори за каквито и да е медали. Той успява да приключи своето състезание с резултат от 1:52.72, което си остава и до днес най-слабото време на Олимпиада.

Въпреки това, той завършва като първенец в своята серия, но не поради своето „бързо“ изминаване на трасето, а поради факта, че останалите двама съперници тръгват преди стартовия сигнал и са дисквалифицирани. Мнозина след това се опитват да разберат как всъщност Ерик Змиорката, както го кръщават медиите след края на неговото участие, се класира за най-престижния спортен форум.

Още: Олимпиада или олимпийски игри? Каква е разликата и защо всъщност не са еднозначни думи/термини?

Странно стечение на обстоятелствата

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Въпросът за всички наблюдавали го е не дотолкова как е завършил с толкова слаб резултат, а как е успял на първо място да се класира за Игрите в Сидни.

Мусамбани се докосва до най-големия австралийски град по интересен начин. Екваториална Гвинея получава уайл кард място. Това е свързано с политиката на Олимпийските игри да дават шанс и на тези страни, в които липсва по-сериозно финансиране и бази за нормално провеждане на тренировъчен процес.

Така страната от Централна Африка получава възможност да изпрати състезател по плуване на гледания по цял свят форум. Това обаче не означава, че интересът за тази квота е голям. Този спорт е слабо развит в онези години там и единствен на поканата се отзовава Ерик Мусамбани.

На Олимпиада с 8 месеца практика в плуването

Ерик Мусамбани

Мусамбани заминава за Сидни меко казано неподготвен за подобно мащабно състезание. Той започва да плува едва 8 месеца преди Игрите. Да се каже, че е тренирал е силна дума, защото неговите занимания се провеждат в различни езера и в един 12-метров басейн в местен хотел.

Едва на Олимпиадата той вижда за пръв път 50-метров басейн. Така без дори да е покрил минималния олимпийски норматив, Змиорката отива в Австралия и остава завинаги в историята с неговия резултат.

Една от снимките, която завинаги ще остане в историята на Олимпийските игри, е как той сам-самичък плува в басейна, след като останалите участници са дисквалифицирани.

Още: Кой е най-младият българин стъпвал на върха на Олимпийски игри?

Разказа на самия Мусамбани

През годините много медии са търсели Мусамбани да сподели повече за олимпийското си участие, както и за това с какво се занимава 24 години след неговия звезден момент. Пред „Mail Sport” той дава обширно интервю точно по тези теми:

Ерик Мусамбани

„Последните 50 м бяха най-тежките в живота ми. Имаше един момент, в който не можех да си чувствам краката и ръцете. Движех си ръцете, но не ги чувствах изобщо. Бях много, много изморен. Давах всичко от себе си да стигна до финала. Почти щях да се удавя.

Хората обаче пляскаха силно за мен, пееха ми името и това ми даде сили да завърша и последните 50 м. На Олимпиадата за първи път изминах 100 м. В края се чувствах толкова изнемощял, че не можех да си отворя устата да кажа нещо. От телевизията се опитваха да ми зададат въпроси, но аз не можех да дишам. Трябваше ми въздух. Отидох в съблекалнята и припаднах.

След 15 минути се освестих и попитах останалите какво правя всъщност тук. Казах им, че имам нужда от сън. Със сигурност си поспах доста след това“, споделя Ерик за цялостното изживяване по време и след изминаването на серията.

Треньор по плуване

Още: Срязана артерия - 111 шева, счупен врат - "железа" в череп и тяло: Но най-големият късметлия от олимпийски игри (ВИДЕО)

Независимо от комичното представяне на Мусамбани, хората от Екваториална Гвинея го приемат като национален герой. Местното правителство дори инвестира в направата на материална база за плуване. От 2012 година пък Змиорката е треньор на националните състезатели по плуване в своята държава:

„Разполагаме с добри плувци, те се подобряват с времето. Моята мечта е да ги подготвим по такъв начин, че да могат да са конкурентни дори и на Олимпийските игри.

Ако това се превърне в реалност, аз ще отида с тях, за да им вдъхвам кураж. Аз съм като символ, икона в страната ми. Когато се заговори за плуване, моето име винаги се появява в разговора“, разказва Ерик за ролята на треньор, която изпълнява в днешни дни и за мечтата си да подготви като наставник плувци за форума, на който той доби огромна популярност преди 24 години.

И футболът може да бъде "прогонен" от летните олимпийски игри

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички